Το μήνυμα ότι οι αποκλεισμοί λόγω πολιτικών πεποιθήσεων δε χωρούν στο πανεπιστήμιο πήραν οι εκατοντάδες γονείς και φοιτητές που παραβρέθηκαν στην ορκωμοσία του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Πανεπιστημιούπολη του Ηρακλείου, στις Βούτες, στις 19 Νοεμβρίου.

Μεταξύ των φοιτητών που ορκίστηκαν ήταν και δύο συμφοιτητές τους που είχαν κάνει αίτηση για μεταπτυχιακό αλλά απορρίφθηκαν καθώς οι καθηγητές του τμήματος θεώρησαν τις πολιτικές απόψεις και την πολιτική τους δράση «ανάρμοστες ως προς το ακαδημαϊκό ήθος». Οι δύο φοιτητές είχαν από τις υψηλότερες βαθμολογίες του έτους τους αλλά είχαν το «ελάττωμα» να συμμετέχουν σε πολιτικές οργανώσεις και σε μαζικές κινητοποιήσεις κατά την περίοδο που προηγήθηκε της αίτησής τους για το μεταπτυχιακό.
Ενώ η ορκωμοσία ήταν σε εξέλιξη ο Σύλλογος των Φοιτητών του Φυσικού Τμήματος άνοιξε πανό στο χώρο της εκδήλωσης το οποίο έγραφε: «Ορκίζομαι να ζω στον μικρόκοσμό μου, να σκύβω το κεφάλι, να μη βγω ποτέ στο δρόμο, να δίνω το χέρι σ’ αυτούς που μου κόβουν τα φτερά. Έχω ακαδημαϊκό ήθος». Επίσης, μοιράστηκε σε γονείς και φοιτητές κείμενο διαμαρτυρίας, στο οποίο μεταξύ άλλων ζητείται να κατατεθούν άμεσα τα πρακτικά της συνεδρίασης που απέρριψε τους δυο συμφοιτητές τους.
Στην ανακοίνωση που μοιράστηκε τονίζεται μεταξύ άλλων: «Οι δυο συμφοιτητές μας κόπηκαν όχι γιατί δεν πληρούσαν ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά λόγω των πολιτικών τους απόψεων και της πολιτικής τους δράσης.
Είναι πολλά τα περιστατικά αυθαιρεσίας που έχουν σημειωθεί σε βάρος του συνόλου των φοιτητών του Συλλόγου, με στερήσεις εξαμήνων, απαγόρευσης χρήσης χώρων, μαζικά κοψίματα. Στη δύσκολη οικονομικά εποχή που ζούμε, που οι γονείς και οι φοιτητές στερούνται για την απόκτηση ενός πτυχίου, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αυθαιρετεί σε βάρος μας, να μας τρομοκρατεί, και να μας στερεί τα όνειρά μας. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να απαξιώνει και να προσβάλει ηθικά και πολιτικά φοιτητές που αγωνίζονται να σπουδάσουν αλλά και που δίνουν συλλογικούς αγώνες για το πανεπιστήμιο και την κοινωνία. Θεωρούμε χρέος μας την αποκατάσταση της αλήθειας ετούτη εδώ τη στιγμή ενώπιον όλων και δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτήν την αντιμετώπιση, δεν θέλουμε αύριο να απαξιωθούμε, να αποκλειστούμε, να κρυφτούμε.»
Το κείμενο των φοιτητών διαβάστηκε από μικροφώνου ενώ η κατάθεση των πρακτικών ζητείται με στόχο «την αποκατάσταση της αλήθειας και την αποκάλυψη της αυθαιρεσίας που διέπραξε το καθηγητικό κατεστημένο».

Μ. Δ.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!