Ήρθε η ώρα της Αριστεράς, βροντοφωνάζουν σήμερα χιλιάδες διαδηλωτές. Του Λευτέρη Αρβανίτη

Όλα τα φωτά είναι στραμμένα στη Θεσσαλονίκη για το διήμερο των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης, με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί σύντομη επίσκεψη και χιλιάδες διαδηλωτές να πλημμυρίζουν τους δρόμους της πόλης.
Ο πρωθυπουργός φθάνει στη συμπρωτεύουσα το πρωί του Σαββάτου και στην ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης αναμένεται να αναφερθεί στους μέχρι τώρα καρπούς της πολιτικής της κυβέρνησης και στην περαιτέρω πορεία για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Πληροφορίες λένε ότι πρόκειται να δείξει δημόσια την ενόχλησή του για τη στάση της τρόικας, ενώ θα επιχειρήσει να πείσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει και τηρεί κόκκινες γραμμές. Μετά τα εγκαίνια, θα έχει επαφές με παραγωγικούς φορείς και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα επιστρέψει στην Αθήνα.
Από την πλευρά τους, συνδικάτα, φορείς της πόλης, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς, ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή στον Αντ. Σαμαρά και εκτιμούν πως η διαδήλωση της ΔΕΘ θα αποτελέσει την αφετηρία των μεγάλων αγώνων του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Την αυλαία των κινητοποιήσεων άνοιξαν οι ένστολοι χθες το απόγευμα, που πραγματοποίησαν πορεία από το Λευκό Πύργο προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Τη σκυτάλη πήραν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του νερού, καθώς με τη συμμετοχή του υπουργού Πολιτισμών της Βολιβίας Pablo Cesar Groux Canedo, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση χθες το απόγευμα με θέμα Από την Κοτσαμπάμπα ως τη Θεσσαλονίκη, οι αγώνες για το νερό φτάνουν στη νίκη. Μετά το τέλος της συζήτησης ακολούθησε πορεία, που αφού πέρασε από κεντρικούς δρόμους της πόλης κατέληξε στην ΕΡΤ-3, που έχει για το διήμερο μετατραπεί σε σημείο αναφοράς των αντιστάσεων.
Σήμερα, στις 18:00, λίγες ώρες μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, θα πραγματοποιηθούν τέσσερα μεγάλα συλλαλητήρια. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ καλούν στο Άγαλμα του Βενιζέλου, το ΠΑΜΕ στην Πλατεία Αριστοτέλους, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα και οι επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας. Στη συγκέντρωση των συνδικάτων συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του οποίου θα δώσει το «παρών» στις κινητοποιήσεις.

____________________________________

Κατάσταση πολιορκίας

Σε πόλη-φρούριο έχει εν τω μεταξύ μετατραπεί η Θεσσαλονίκη από την αρχή της εβδομάδας. Τα αστυνομικά μέτρα είναι τα πιο σκληρά των τελευταίων ετών, με ενεργοποίηση ισχυρών δυνάμεων και εντολή για άμεση επέμβαση όπου και όποτε χρειαστεί. Παράλληλα, το τελευταίο τριήμερο έχει μπει σε εφαρμογή ένα σχέδιο προληπτικών προσαγωγών και ελέγχων στους δρόμους της πόλης, ενώ ήδη από τη Δευτέρα με την εκκένωση της κατάληψης του Ορφανοτροφείου δόθηκε το στίγμα της αντιμετώπισης του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Δυνάμεις των ΜΑΤ και μοτοσυκλετιστές των ομάδων ΔΙΑΣ και Δέλτα, από την Αθήνα, έχουν καταφθάσει στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνδρομή παρέχει και η Αντιτρομοκρατική. Για πρώτη φορά μάλιστα στη Θεσσαλονίκη έχουν μεταφερθεί δύο ελικόπτερα της ΕΛΑΣ και πετούν, από την Παρασκευή το πρωί, πάνω από το κέντρο της πόλης και στοχευμένα σημεία.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!