Καθισμένη στην αίθουσα αναμονής του Αεροδρομίου Λεονάρντο ντα Βίντσι της Ρώμης, έμοιαζε σαν μια κομψή κυρία. Κανείς δεν θα μάντευε τι ετοιμαζόταν να κάνει.

Είχε αγοράσει το άσπρο φόρεμα δυο μέρες πριν στο κατάστημα πολυτελείας, στα Ισπανικά Σκαλοπάτια, για να ταιριάζει με την τσάντα της. Φόρεσε ένα άσπρο καπέλο για τον ήλιο με ένα επιπλέον λουρί. Δεν θα έπρεπε να πέσει εάν επρόκειτο να γίνει μάχη. Και ήταν πολύ σίγουρη ότι θα γινόταν. Κράτησε την τσάντα της σφιχτά. Ήταν μόνο δυο λεπτά πριν από την αναχώρηση της πτήσης 840. Μόλις είχε συναντήσει το συνεργό της, αεροπειρατή Σαλίμ, για πρώτη φορά, δυο ώρες νωρίτερα.
Είχαν εισιτήρια για την Ά θέση. Το όπλο χτύπησε το γοφό της. Το είχε δέσει με ταινία μέσα στα εσώρουχά της. Ήταν 29 Αυγούστου 1969 και η πτήση 840 της TWA μόλις είχε απογειωθεί. Ο προορισμός ήταν το Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ. Λίγο αργότερα η γυναίκα σηκώνεται από το κάθισμά της, απειλεί το πλήρωμα με χειροβομβίδες και μπαίνει στο πιλοτήριο. Παίρνει το μικρόφωνο: «Κυρίες και κύριοι, παρακαλώ την προσοχή σας, παρακαλούμε δέστε τις ζώνες ασφαλείας σας. Είναι ο νέος κυβερνήτης που σας μιλά. Το κομάντο Τσε Γκεβάρα, του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης…».
Η 24χρονη Λέιλα Χάλεντ μόλις είχε ολοκληρώσει την πρώτη αεροπειρατεία της και ταυτόχρονα είχε γίνει η πρώτη γυναίκα που είχε ποτέ καταλάβει αεροπλάνο.

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Ιντιφάντα, παρουσιάζει σε πρώτη προβολή στα ελληνικά, το ντοκιμαντέρ Leila Khaled Hijacker, της Παλαιστίνιας σκηνοθέτιδας Λίνα Μακμπούλ. Ένα ντοκιμαντέρ για μια γυναίκα-σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα, μια ταινία που ανατρέχει στην ιστορία της παλαιστινιακής ένοπλης αντίστασης, ένας αναστοχασμός στις μεθόδους που χρησιμοποίησε, το έργο μιας Παλαιστίνιας της διασποράς για μια άλλη Παλαιστίνια, πρόσφυγα της Νάκμπα (καταστροφής) του 1948.
Η ταινία έχει διάρκεια 58 λεπτά. Ο υποτιτλισμός έγινε από το Σύλλογο Ιντιφάντα.

Μετά την ταινία θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα: Η γυναίκα στον παλαιστινιακό αγώνα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 8/3, στις 19:00 μ.μ. στο χώρο πολιτισμού @Ρουφ, Κωνσταντινουπόλεως 10 & Ανδρόνικου 18, Γκάζι (κοντά στο μετρό Κεραμεικός).

Σύλλογος Αλληλεγγύης
στον Παλαιστινιακό Λαό Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!