Μεγαλειώδης η συγκέντρωση κατοίκων, ενώ η εταιρία στρέφεται κατά της Αριστεράς. Του Λευτέρη Αρβανίτη

Με τριήμερο εκδηλώσεων κλιμάκωσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι κάτοικοι της Βόρείας Χαλκιδικής τις αντιδράσεις τους ενάντια στην έναρξη των εργασιών εξόρυξης χρυσού στην περιοχή. Μετά τη μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία των κατοίκων προς το χώρο των εργασιών, με τη συμμετοχή πολιτικών και οικολογικών οργανώσεων. Οι αστυνομικές δυνάμεις δημιούργησαν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές, ενώ έγινε και περιορισμένη ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Παράλληλα, οι κάτοικοι συνεχίζουν σε καθημερινή βάση τις συνελεύσεις τους και δηλώνουν ότι «η επένδυση-ταφόπλακα για την περιοχή δεν θα πραγματοποιηθεί».

Η πρώτη νίκη των κατοίκων
Την Πέμπτη το Δασαρχείο Αρναίας αποφάσισε την άμεση διακοπή κάθε εργασίας, στις Σκουριές, από την εταιρία, την αποχώρηση όλων όσοι βρίσκονται στο φυλάκιο της εταιρίας και την εντός τριών ημερών εκκένωση του βουνού από τα μηχανήματα, οχήματα, κοντέινερς, προσωπικό της εταιρίας και συνεργεία υπεργολάβων.
Το δασαρχείο κατέγραψε επιπλέον τις παραβάσεις που διαπράχθηκαν από την εταιρία από τις 19 Μαρτίου, οπότε έληγε και η τριήμερη προθεσμία, που της είχε δοθεί για να αποχωρήσει από το βουνό. Πλέον αναμένεται να υποβληθούν μηνύσεις και να επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του δασαρχείου. Την απόφαση του δασαρχείου χαιρέτησαν τόσο οι κάτοικοι, όσο και κόμματα και οργανώσεις, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα παρακολουθήσουν στενά την τήρηση της απόφασης.
«Μετά τα σοβαρά επεισόδια που είχαμε στην τύπου φαρ-ουέστ ‘κατάληψη’ του Κάκκαβου από την εταιρία χρυσού, έρχεται η απόφαση καταπέλτης του Δασαρχείου Αρναίας: η εταιρία πρέπει άμεσα να τα μαζέψει και να φύγει, διακόπτοντας οποιαδήποτε παράνομη εργασία της σε χώρο που δεν της ανήκει», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής για την απόφαση του Δασαρχείου Αρναίας να απομακρυνθεί άμεσα η ‘Ελληνικός Χρυσός’ από το όρος Κάκκαβος.
Η ανακοίνωση κάνει λόγο για τις «χιλιάδες κατοίκων που αντιδρούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης και την υποβάθμιση της ζωής τους» και πως «τώρα, προκύπτει και η παρανομία της πράξης της εταιρίας και όσων την στηρίζουν, που από την πρώτη στιγμή θεωρούν την Β. Χαλκιδική ‘ξέφραγο αμπέλι’, τους κατοίκους ιθαγενείς και τους νόμους της πολιτείας τρύπιους και χωρίς νόημα, επειδή κάποιοι, έτσι την διαβεβαίωσαν…»

Επίθεση της εταιρίας στην Αριστερά
«Εμείς, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων της ‘Ελληνικός Χρυσός’ διαβάσαμε με μεγάλη λύπη τις ανακοινώσεις των κομμάτων της ‘αριστεράς και της προόδου’, όπου όλα εκτός του ΚΚΕ μας αποκαλούν τραμπούκους», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι των τριών σωματείων εργαζομένων της «Ελληνικός Χρυσός» Χρήστος Ζαφειρούδας, Άγγελος Δεληγιώβας και Γιώργος Ζέκιος.
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για χαϊδεμένους περιθωριακούς που χάρη στις πλάτες αυτών των κομμάτων και την ανοχή του κράτους, εμφανίστηκαν εκεί ως «προστάτες του περιβάλλοντος» οπλισμένοι σαν αστακοί, ενώ επισημαίνεται ότι «είμαστε εδώ, επειδή θέλουμε να αποφύγουμε μία δεύτερη Κερατέα, όπως το ονειρεύονται πολλοί από αυτούς, που κάποιοι αλαφροΐσκιωτοι αποκαλούν ‘κατοίκους’». Τέλος, απευθυνόμενοι στα κόμματα της Αριστεράς οι «εργαζόμενοι» αναφέρουν ότι «μπορεί το πάθος σας για ψήφους να μην σας αφήνει να το συνειδητοποιήσετε, όμως τελικά όπως αποδεικνύεται, μόνο κατ’ όνομα είστε αριστερά κόμματα. Έχετε απομακρυνθεί από την εργατική τάξη. Και δεν είναι μόνο αυτό, πάτε να την αφανίσετε κιόλας, δίνοντας στήριξη οικονομική και πολιτική στη νέα πελατεία σας, που δεν έχει καμία σχέση με το μέσο Έλληνα εργαζόμενο πολίτη. Είναι βολεμένη σε κάποια κρατική θεσούλα και στον απεριόριστο ελεύθερο χρόνο της, κάνει και το χόμπι της».
Όπως μαθαίνουμε από κατοίκους της Χαλκιδικής οι πρόεδροι των σωματείων ήταν και πρωταγωνιστές της επίθεσης που δέχτηκαν κάτοικοι από τραμπούκους της εταιρίας, ενώ δεν λίγοι όσοι καταγγέλλουν ευθεία σχέση με το δήμαρχο της περιοχής, κ.Πάχτα.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!