Το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε διαταγή απαγόρευσης διακοπής ρεύματος. Ρεπορτάζ: Κατερίνα Παγουλάτου, Πάνος Λεονταράκης.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε προσωρινή διαταγή απαγόρευσης διακοπής ηλεκτροδότησης στη ΔΕΗ, δικαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο πολίτες της Καλαμάτας που είχαν προσφύγει γι’ αυτό το λόγο στη Δικαιοσύνη. Οι πολίτες, ιδιοκτήτες κατοικίας, αρνήθηκαν να πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος, μαζί με το «χαράτσι» για το ακίνητό τους, καθώς το Ειδικό Τέλος Ακινήτων είχε υπολογιστεί με λάθος συντελεστές τόσο για την τιμή ζώνης όσο και για τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας (ΔΣΚ) Κ. Μαργέλης επισήμανε ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί «πιλότο» και προανήγγειλε πως ο ΔΣΚ το επόμενο διάστημα θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως τους άνεργους, τους πολύτεκνους, τους ασθενείς κ.ά. που αδυνατούν να πληρώσουν το «χαράτσι». Ακόμα, τόνισε, ότι οι καταγγελίες για λάθη αφορούν περίπου το 20% των λογαριασμών στην περιοχή της Μεσσηνίας και ότι το φαινόμενο αυτό βέβαια δεν είναι μόνο τοπικό. Από τη μεριά της κυβέρνησης ο Ε. Βενιζέλος, με πρωτοφανή πανικό μπροστά στο κίνημα πολιτών ενάντια στα «χαράτσια», προέβη σε μια σειρά δηλώσεων εκβιασμού και απειλών. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών λέγεται ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας αποτελεί υπέρβαση της δικαιοδοσίας του και γι’ αυτό το Νομικό Συμβούλιου του Κράτους θα κάνει ό,τι χρειάζεται νομικά για να μην «δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες». Παράλληλα εκφοβίζει και τρομοκρατεί τους δημάρχους που κινητοποιούνται ενάντια στο νόμο ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις. Παρ’ όλα αυτά το κίνημα δεν σταματάει και συνεχώς διογκώνεται, γεγονός που σίγουρα θα φέρει την κυβέρνηση σε ακόμα δυσκολότερη θέση το επόμενο διάστημα.

Πάτρα: Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κλιμακώνει τις αντιδράσεις επιτροπών και φορέων
«Σε ανυπακοή και άρνηση πληρωμής των χαρατσιών» καλεί με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, το οποίο «απαιτεί την άμεση ανάκληση του ειδικού χαρατσιού» της ΔΕΗ και θέτει τις υπηρεσίες του Δήμου στη διάθεση των δημοτών «προκειμένου να προβεί σε επανασύνδεση με το τμήμα ηλεκτροφωτισμού, όπου γίνει διακοπή ρεύματος, της νομικής υπηρεσίας για αντιμετώπιση νομικών κυρώσεων κ.λπ.». Κατά το Δημοτικό Συμβούλιο, το μέτρο θεωρείται «άδικο και επιπλέον σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του νομικού κόσμου είναι και παράνομο και αντισυνταγματικό».
Η σημαντική αυτή απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου 2011, έπειτα από εισήγηση του δημοτικού συμβούλου της Ανυπότακτης Πολιτείας Χρήστου Πατούχα, σε μια κατάμεστη αίθουσα από πολίτες και εκπροσώπους φορέων και σωματείων της περιοχής. Η συγκεκριμένη απόφαση ευθυγραμμίζεται με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην πόλη, όπου όλο και περισσότεροι πολίτες αναζητούν τρόπους αυτοοργάνωσης και συλλογικής δράσης στο «κούρεμα» των οικογενειακών εισοδημάτων τους.
Η δημιουργία επιτροπών σε αρκετές γειτονιές της Πάτρας, όπως στην Παραλία (με εντυπωσιακή συμμετοχή άνω των 200 δημοτών από την πρώτη ήδη συνάντηση), την Αγίας Σοφίας και τα Προσφυγικά, η κοινή επιστολή-έκκληση φορέων (Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πάτρας, Εμπορικός και Επαγγελματοβιοτεχνικός Σύλλογος Δύμης, ΕΙΝΑ, ΕΔΟΠ-ΔΕΗ, ΕΜΔΥΔΑΣ Δ. Ελλάδας) προς τον τοπικό Δικηγορικό Σύλλογο, αλλά και η ευρεία σύσκεψη που ακολούθησε είναι κάποια ενδεικτικά παραδείγματα της κινητικότητας που υπάρχει απέναντι στο ληστρικό τέλος.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια πόλη όπως η Πάτρα, όπου το 20% των πολιτών αδυνατεί να ανταποκριθεί σήμερα στους τρέχοντες λογαριασμούς της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Επιχείρησης Σπ. Μυλωνά. Σε μια πόλη όπου στα γραφεία της ΔΕΗ εκτυλίσσονται σε καθημερινή βάση ανθρώπινα δράματα εδώ και μήνες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης: «Η κοινωνία της πόλης μας, έχοντας δεχτεί ανελέητα πλήγματα εδώ και δύο δεκαετίες με την πλήρη αποδιάρθρωση της παραγωγικής της βάσης, βιώνει τη σημερινή κρίση έχοντας ποσοστά ανεργίας και φτώχειας διπλάσια από τους πανελλαδικούς μέσους όρους. […] Ο τρόπος είσπραξης έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής βαρβαρότητας, που συνοδεύει την κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της. Θα κόβουν το ρεύμα, αγαθό πρώτης και ζωτικής ανάγκης για την επιβίωση, σε οικογένειες με αρρώστους, μικρά παιδιά, υπερήλικες. Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτόν τον σύγχρονο Καιάδα».

Καβάλα: Το μέτωπο ενάντια στο «χαράτσι» μεγαλώνει
Ομόφωνη απόφαση για παροχή νομικής και τεχνικής κάλυψης στους δημότες πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, κάτω από την έντονη πίεση πλήθους κόσμου. Η απόφαση θεωρείται μια πρώτη νίκη του κινήματος των πολιτών, δεδομένου ότι η μέχρι πρότινος στάση της Δημοτικής Αρχής ήταν αντίθετη, αφού ο δήμαρχος είχε χαρακτηρίσει «επικοινωνιακά τεχνάσματα» και «καραγκιοζιλίκια» τις πρωτοβουλίες άλλων δήμων της χώρας. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκπρόσωπος από τον Σύλλογο Ανέργων κάλεσε τον δήμαρχο «να πάρει μια απόφαση αντάξια του λαού και της ιστορίας της πόλης ή αλλιώς να παραιτηθεί», ενώ εκπρόσωπος της κίνησης είπε ότι «το “χαράτσι” δεν πρέπει να πληρωθεί γιατί επιβλήθηκε από μια κυβέρνηση που δεν είχε τη λαϊκή νομιμοποίηση και εφαρμόζεται από μια χούντα που προέκυψε χωρίς εκλογές, σαν πολιτική επιλογή των τραπεζών και του μεγάλου διεθνούς κεφαλαίου».
Την πρωτοβουλία για την οργάνωση της κίνησης ενάντια στο «χαράτσι» πήρε ο Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων που, σε συνδιοργάνωση με τους Αγανακτισμένους, πραγματοποίησαν εκδήλωση με ομιλήτριες την αντιδήμαρχο Ν. Ιωνίας, του πρώτου Δήμου στη χώρα που πήρε την πρωτοβουλία να σταθεί στο πλευρό των πολιτών ενάντια στο «χαράτσι», και τη γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου με διάθεση για δράση και συμμετοχή όπου και αποφασίστηκε η σύσταση ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!