Αποφεύγει την εκτέλεση μετά από 30 χρόνια αγώνα

Μετά από δικαστικό αγώνα 30 ετών, αποσύρθηκε η ποινή του θανάτου κατά του αφροαμερικανού δημοσιογράφου, αγωνιστή και συνεργάτη του Δρόμου Μουμία Αμπού Τζαμάλ, ο οποίος έχει καταδικαστεί άδικα για την δολοφονία αστυνομικού. Ο Αμπού Τζαμάλ θα εκτίσει ποινή ισόβιας φυλάκισης. Η ποινή ανακοινώθηκε δύο ημέρες πριν από την 30η επέτειο της δολοφονίας του αστυνομικού Ντάνιελ Φόκνερ.
Ο δικαστής εξηγώντας την απόφαση επανέλαβε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αμπού Τζαμάλ δολοφόνησε τον Φόκνερ. Επισήμανε, πάντως, ότι μετά από τόσα χρόνια λείπουν πλέον οι μάρτυρες του περιστατικού, ενώ άλλοι έχουν πεθάνει. Η απόσυρση της αρχικής καταδίκης είχε και την συμφωνία της οικογένειας του θύματος.
Ο Αμπού Τζαμάλ, 58 ετών σήμερα, ήταν μέλος των Μαύρων Πανθήρων. Καταδικάστηκε εξαρχής σε θάνατο αλλά μετά από σειρά προσφυγών και εφέσεων κατάφερε να καθυστερήσει την εκτέλεση της ποινής.
Σε όλο το διάστημα της κράτησής του διακήρυσσε την αθωότητά του και το γεγονός ότι είναι θύμα δικαστικής πλεκτάνης. Με άρθρα και ραδιοφωνικές εκπομπές έκανε γνωστή την υπόθεσή του και έγινε παγκόσμιο σύμβολο για την κατάργηση της θανατικής ποινής, η οποία ισχύει στην πλειοψηφία των πολιτειών των ΗΠΑ.
«Οι εισαγγελείς έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν.
Έπειτα από τριάντα χρόνια, ήταν καιρός να δοθεί τέλος σε αυτήν την επιδίωξη της θανατικής ποινής», σημειώνει η συνήγορός του Τζούντιθ Ρίτερ.
Οι εισαγγελείς της Φιλαδέλφειας ανακοίνωσαν ότι δεν θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης για τους αγώνες ενάντια στο απαρτχάιντ, αιδεσιμότατος Ντέσμοντ Τούτου δήλωσε: «Τώρα είναι ξεκάθαρο ότι ο Μουμία δεν έπρεπε να είχε καταδικαστεί σε θάνατο και ότι η δικαιοσύνη δεν υπηρετείται με τα ισόβια δεσμά, μια άλλη μορφή καταδίκης σε θάνατο. Με βάση τα διεθνή δικαιώματα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Γι’ αυτό ζητώ και εγώ, και καλώ και άλλους να το κάνουν, από τον εισαγγελέα Σεθ Γουϊλιαμς να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αφήσει τον Μουμία Αμπού Τζαμάλ ελεύθερο».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!