Μία σημαντική διάσταση (εκτός από τη… μετάγγιση τεχνογνωσίας καταστολής) της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Ισραήλ στις αρχές του μήνα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ανέδειξε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Ρ. Δούρου, Θ. Δρίτσας και Δ. Τσουκαλάς, ζητούν να μάθουν αν πράγματι ο Ν. Δένδιας επισκέφθηκε τη βάση εκπαίδευσης συνοριοφυλάκων Μπέιτ Χορόν που βρίσκεται σε ισραηλινό παράνομο οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως αναφαίνεται σε «πρόχειρο πρόγραμμα επίσκεψης» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αυγή.
Αν τελικώς η επίσκεψη στον παράνομο οικισμό πραγματοποιήθηκε, εγείρονται πολύ σοβαρά ερωτήματα. Τους παράνομους οικισμούς στα κατεχόμενα αποφεύγουν μέχρι στιγμής να επισκεφθούν οι επίσημοι εκπρόσωποι των κρατών της Ε.Ε., αλλά ακόμη και αξιωματούχοι των ΗΠΑ, τηρώντας σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και το Διεθνές Δίκαιο, καθότι η επίσκεψη θα λειτουργούσε ως αναγνώριση των αποτελεσμάτων της ισραηλινής κατοχής και του παράνομου εποικισμού. Είναι απίθανο όλα αυτά να μην τα γνώριζε στην Ελλάδα κανείς από όσους καταρτίζουν τα προγράμματα υπουργικών επισκέψεων στο εξωτερικό, καθώς εμπλέκεται σε τέτοιες διαδικασίες ένας ολόκληρος μηχανισμός (συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών πρεσβειών) που ασχολείται με τους σκοπούς, την πολιτική και οικονομική διάσταση των επισκέψεων, την κάθε λεπτομέρειά τους, ακόμη και με το πρωτόκολλό τους. Επομένως, το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός επισκέφθηκε παράνομο οικισμό στο Ισραήλ, δεν μπορεί να αποδοθεί σε ατόπημα μιας υπηρεσίας.
Στην πράξη και επί της ουσίας, αν ο Έλληνας υπουργός επισκέφθηκε τη βάση Μπέιτ Χορόν, άνοιξε ένα δρόμο παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου σχετικά με τον παράνομο ισραηλινό εποικισμό, κάτι που οι φιλοϊσραηλινές δυνάμεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ θα το εκτιμήσουν δεόντως. Αν δεν το… προκάλεσαν κιόλας, ψάχνοντας να βρουν έναν κατάλληλο «πρόθυμο» για να το κάνει. Δεν θα δυσκολεύτηκαν μάλιστα πολύ να βρουν τον «πρόσκοπό» τους στο πρόσωπο μιας Ελλάδας που κάνει στροφή από τις παραδοσιακές σχέσεις που είχε με τον αραβικό κόσμο ενισχύοντας σε όλα τα επίπεδα τις σχέσεις της με το Ισραήλ.                          
Χ.Π.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!