Διάλογος για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Του Ηλία Σταθάτου

Ξεκίνησε χθες το απόγευμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και ολοκληρώνεται αύριο με την εκλογή του Κεντρικού Οργάνου, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Το άνοιγμα των εργασιών, παρουσία χιλιάδων μελών και φίλων του σχήματος και σε κλίμα ενθουσιασμου, έκανε ο Κ. Αθανασίου, συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της Κ.Ο., Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια, ο Αριστείδης Μπαλτάς και η Σοφία Σακοράφα εισηγήθηκαν αντιστοίχως το Σχέδιο Διακήρυξης του σχήματος και το σχέδιο οργανωτικής συγκρότησης.  Σήμερα, Σάββατο, η μέρα ξεκινά στις 9.30 το πρωί με τις ομιλίες αντιπροσώπων, μέχρι τη λήξη, στις 9.30 το βράδυ, ενώ για αύριο το πρόγραμμα των εργασιών προβλέπει επίσης τοποθετήσεις των αντιπροσώπων από τις 9.30 μέχρι τις 11.30 το πρωί, και θα ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες και οι αποφάσεις. Από τις 2.00 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του Κεντρικού Οργάνου, με την οποία θα λήξει η τριήμερη διαδικασία.

35.000 μέλη μέχρι σήμερα
Για να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη είχε προηγηθεί μια διαδικασία συνελεύσεων σε τοπικές και κλαδικές οργανώσεις που κατέληξαν στην ανάδειξη των αντιπροσώπων την περασμένη εβδομάδα (24-26 Νοεμβρίου). Στη διαδικασία αυτή υπολογίζεται ότι ψήφισαν περισσότερα από 25.000 μέλη.
Συνολικά στις τοπικές και κλαδικές συνελεύσεις, που ξεπέρασαν τις 650 σε όλη τη χώρα, εγγράφηκαν περίπου 35.000 μέλη, αριθμός που παρά τις καθυστερήσεις και τις αδυναμίες, δείχνει την αυξημένη επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αν και από πολλές πλευρές εκτιμάται ότι δεν αποτυπώνει επαρκώς την πραγματική δυναμική του φορέα στην ελληνική κοινωνία. Από τη διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων, δεν έλειψαν επίσης παράπονα για μαζικές εγγραφές μελών-ψηφοφόρων της τελευταίας στιγμής, αλλά και για περιορισμό του πολιτικού χαρακτήρα της διαδικασίας. Όπως πάντως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τέτοιες περιπτώσεις υπήρξαν αλλά δεν ήταν σε καμία περίπτωση η κυρίαρχη εικόνα.
Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται καθώς διαβάζετε αυτές τις γραμμές, αποτελεί το πρώτο, αποφασιστικό βήμα για τη μετάβαση στον νέο πολιτικό φορέα, στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών, καθώς και για τον περαιτέρω καθορισμό και διασαφήνιση της ταυτότητάς του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι αντιπρόσωποι που εξελέγησαν από τις 420 οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τάσσονται στην πλειονότητά τους, περίπου 65%, στο πλειοψηφικό ρεύμα του ΣΥΝασπισμού, ενώ το Αριστερό Ρεύμα τ αθροίζει σύμφωνα με πληροφορίες περί το 17% των αντιπροσώπων. Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι συγκεντρώνει περίπου το 6% των αντιπροσώπων, οι προερχόμενοι από το σοσιαλιστικό χώρο το 5%, ενώ οι ανένταχτοι αποτελούν επίσης το 5% των αντιπροσώπων.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!