Στην ασφυξία των καιρών κάθε σοβαρή πολιτιστική πρωτοβουλία και δράση δεν μπορούν παρά να λειτουργούν ως ευεργετική αναπνοή και αισιόδοξο διάλειμμα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο μπορεί να ενταχθεί το Φεστιβάλ Πρωτοποριακών Ταινιών που οργανώνει για 7η φορά η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και ξεκινά την προσεχή Πέμπτη με την προβολή της ταινίας Les Grandes Ondes του Ελβετού Λιονέλ Μπαγέ. Η φετινή διοργάνωση ξεχωρίζει, όμως, για τρία σημαντικά αφιερώματά της: Το πρώτο αφορά στη γνωριμία με τον Πορτογάλο σκηνοθέτη Πέδρο Κόστα και την σχεδόν πλήρη αναδρομή στο έργο του. Στο αφιέρωμα θα προβληθούν και οι πέντε μεγάλου μήκους ταινίες του, δύο ντοκιμαντέρ αλλά και τέσσερις μικρού μήκους.
Το δεύτερο αφορά στον πρωτοπόρο σκηνοθέτη και εικαστικό Χαρούν Φαρόκι, μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στη μεταπολεμική ιστορία του πολιτικού κινηματογράφου στην Ευρώπη. Ο ίδιος προσκεκλημένος της Σχολής Καλών Τεχνών θα παραστεί στο αφιέρωμα το οποίο, πέρα από την προβολή των 15 ταινιών του, περιλαμβάνει και μία μεγάλη έκθεση με βιντεοεγκαταστάσεις του που θα εγκαινιαστεί στη Σχολή Καλών Τεχνών (29/10) Το τρίτο αφιέρωμα το οποίο συνδιοργανώνεται με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, εστιάζει στον Ρομπέρτο Ροσελίνι προβάλλοντας έξι ταινίες ψηφιακά αποκαταστημένες: Συγκεκριμένα, θα προβληθούν: Η μηχανή που σκοτώνει τους κακούς (La macchina ammazzacattivi, 1952), Ταξίδι στην Ιταλία (Viaggio in Italia, 1953), Ινδία (India, 1959), Στρόμπολι (Stroboli terra di dio, 1949), Αγάπη (L’amore, 1948) και Ρώμη ανοχύρωτη πόλη (Roma citta aperta, 1945).

Ιφ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!