Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Πρωτοβουλία υπεράσπισης του δημόσιου χώρου

Πρωτοβουλία υπεράσπισης του δημόσιου χώρου

Ενθαρρυντικά τα πρώτα βήματα του ResisΤΑΙΠΕΔ στη Θεσσαλονίκη

 

Η ελληνική κυβέρνηση με πρόσχημα την «αξιοποίηση» του δημόσιου πλούτου αλλά και την «εξυπηρέτηση» του χρέους έχει περάσει στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Με τον όρο αξιοποίηση αυτό το οποίο εννοούν είναι η ολοκληρωτική παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, των ελεύθερων χώρων, των παραλιών, του αιγιαλού σε ιδιωτικά συμφέροντα που αποκλειστικό στόχο έχουν το κέρδος εις βάρος των αναγκών μας για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, αλλά και του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, τα έσοδα από το ξεπούλημα θα διοχετευτούν στον ειδικό λογαριασμό των δανειστών με προορισμό ένα μη βιώσιμο-παράνομο χρέος. Η αξιοποίηση αυτή, λοιπόν, όχι μόνο δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού αλλά αντίθετα κινείται προς το συμφέρον πολύ λίγων και συγκεκριμένων.

Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των ελεύθερων χώρων, το ξεπούλημα του παραλιακού μετώπου –ακόμη και περιοχών Natura–, την τσιμεντοποίηση του αιγιαλού, την είσοδο με αντίτιμο ή και την απαγόρευση αυτής σε πολλές παραλίες και ελεύθερους χώρους, δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία ResisΤΑΙΠΕΔ. Το ResisΤΑΙΠΕΔ είναι μία πρωτοβουλία-ομπρέλα η οποία συσπειρώνει επιτροπές και πρωτοβουλίες κατοίκων, κινήματα πόλης, οργανώσεις της Αριστεράς και της οικολογίας, δημοτικές παρατάξεις και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο/η από τον κόσμο της Θεσσαλονίκης. Σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστά όλες αυτές τις συλλογικότητες, αλλά βοηθά τη μεταξύ τους επικοινωνία και συνεργασία δυναμώνοντας έτσι η μία τη φωνή της άλλης.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μαζικό κίνημα του κόσμου της Θεσσαλονίκης που να καταφέρει να αποτελέσει πραγματικό φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και στο ξεπούλημα ελεύθερων χώρων και παραλιών.

Στο πλαίσιο αυτό το ResisΤΑΙΠΕΔ έχει πραγματοποιήσει ήδη μία ανοιχτή συνέλευση στο Αίθριο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, με μεγάλη συμμετοχή ατόμων και συλλογικοτήτων, γεγονός το οποίο δημιούργησε ενθαρρυντικούς όρους για τη συνέχεια του εγχειρήματος αυτού.

 

Συντονιστικό που εξελίχθηκε σε συνέλευση

Επόμενο σημείο συνάντησης αποτέλεσε το ιστορικό δημοτικό κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, το οποίο αφού πρώτα το άφησαν να παρακμάσει τώρα θέλουν να το πουλήσουν. Βρεθήκαμε, λοιπόν, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, σε μια διήμερη συμβολική κατάληψη του χώρου, ώστε να ξαναπάρει ζωή αλλά και να δηλώσουμε ότι θα είμαστε εκεί για να το υπερασπιστούμε και με τη φυσική μας παρουσία σε περίπτωση που το πουλήσουν. Το διήμερο κινηματικό γεγονός που κινητοποίησε πάνω από δύο χιλιάδες άτομα, πλαισιώθηκε από συναυλίες και συζητήσεις.

Το ResisΤΑΙΠΕΔ είχε προγραμματίσει για εκεί το πρώτο ανοιχτό συντονιστικό του, το οποίο όμως εξελίχθηκε σε ανοιχτή συνέλευση αφού οι λουόμενοι συναγωνιστές είχαν αρκετά πράγματα να μοιραστούν μαζί μας. Εμπειρίες, συμπεράσματα, ιδέες για κινητοποίηση και δράση από κατοίκους και αλληλέγγυους/ες έπεσαν… στην άμμο και αποτέλεσαν την καινούργια μαγιά για το πώς θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Από τη συζήτηση προέκυψε η θέληση του κόσμου να επαναλάβει μία τέτοια δράση στο κάμπινγκ της Επανομής στο τέλος Αυγούστου, μία πρωτοβουλία που την δουλεύουμε από τώρα.

Επιπλέον, οι Θεσσαλονικείς αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να αναδείξουμε το ξεπούλημα της Νέας Παραλίας που μόλις άνοιξε ύστερα από την ανάπλασή της με τα χρήματα των φορολογούμενων και ετοιμάζονται να την πουλήσουν κομμάτι-κομμάτι. Έτσι, αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν οι επιτόπιες παρεμβάσεις εκεί για την ενημέρωση του κόσμου και προγραμματίσαμε μία δυναμική παρέμβαση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 28/7, στις 15:00.

 

Πολλές ιδέες για τη συνέχεια

Τέλος, αποφασίστηκε η μεγάλη ανοιχτή συνέλευση του ResisΤΑΙΠΕΔ, ενόψει της ΔΕΘ, στις 26 Αυγούστου, ημέρα Τρίτη, στις 19.30, στο αίθριο θεατράκι του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Οι ιδέες για δράσεις για τη συνέχεια πολλές και διάφορες. Αυτό που προκύπτει από την αποδοχή του κόσμου αλλά και των συλλογικοτήτων είναι ότι η πρωτοβουλία του ResisΤΑΙΠΕΔ απαντά σε πραγματικές ανάγκες. Ας μην τους διαψεύσουμε. Η Αριστερά θα πρέπει να το αγκαλιάσει και να κάνουμε πραγματικότητα το Δεν χρωστάμε-Δεν πουλάμε που αντηχεί στα αυτιά μας από τις κινητοποιήσεις των πλατειών το 2010. Το κίνημα μπορεί να σταματήσει το ξεπούλημα, να μην αναγνωρίσει τις συναλλαγές του ΤΑΙΠΕΔ και να ανατρέψει κυβερνήσεις και μνημόνια. Ξανά στους δρόμους, λοιπόν!

 

 Δήμητρα Λαΐτσου

Δημήτρης Ταλαίπωρος

 

Προγραμματισμός ResisΤΑΙΠΕΔ

-Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. 28 Ιουλίου, 15:00.

-Επόμενη ανοιχτή συνέλευση. 26 Αυγούστου, 19:30, στο αίθριο θεατράκι του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης

 

Σχόλια

Exit mobile version