«Χάιδεψε το φασίστα που έχεις δίπλα σου, δεν δαγκώνει».

Κάπως έτσι προσπαθούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να εξωραΐσουν το αποκρουστικό πρόσωπο του φασισμού, να το γλυκάνουν και να το φέρουν στις πολυθρόνες των σπιτιών μας. Από τη στιγμή που κανένας δεν παραδέχεται πως είναι φασίστας, έστω κι αν οι πράξεις του το φωνάζουν, είναι εύκολο να αφήνεις στην άκρη αυτές τις ενοχλητικές λεπτομέρειες και να ασχολείσαι με άλλα πιο ανάλαφρα θέματα. Στο κάτω-κάτω, για οποιαδήποτε κατακριτέα πράξη υπάρχει πάντα και κάποια χειρότερη που έχει συμβεί πριν κάμποσα χρόνια και δεν έχει στιγματιστεί.
Με τη λογική «κι εσείς σκοτώσατε τους Ινδιάνους», ο Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε από την πρώτη στιγμή εναντίον της αντίδρασης και καταδίκης του Γιώργου Κατίδη από μεγάλη μερίδα του κόσμου αλλά και των πολιτικών δυνάμεων του «συνταγματικού τόξου», αφού φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας έχουν παρατηρηθεί στα ελληνικά γήπεδα πολύ πριν σηκώσει το χέρι του ο νεαρός. Το εικοσάχρονο παιδί που δεν ήξερε τι έκανε όταν πανηγύρισε ναζιστικά ένα γκολ του, κλήθηκε στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» πριν από λίγες μέρες για να μας πει πως όχι μόνο σήκωσε το χέρι, αλλά είχε φωνάξει και «εγέρθητω» απαιτώντας απ’ όλους να σηκωθούν όπως είχε δει έναν κύριο να απαιτεί σε ένα βίντεο που κυκλοφορούσε στο Διαδίκτυο και είχε πολύ πλάκα. Το εικοσάχρονο αυτό παραπλανημένο παιδί μάς είπε πως δεν είναι ναζιστής και πως αν ήταν «οκ, αυτή είναι η ιδεολογία μου και δεν πέφτει και σε κανέναν ο λόγος να το κρίνει». Περίεργο πώς ένα τσακάλι-δημοσιογράφος, όπως πιστεύω πως είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, δεν πιάστηκε από αυτή την ατάκα για να κάνει ένα μικρό και χρήσιμο μάθημα στο νεαρό παραπλανημένο, έστω να του πετάξει ένα σύντομο «καλά, βέβαια, ο ναζισμός δεν είναι ιδεολογία». Να το ακούσουν και άλλα παιδιά δηλαδή, γιατί, φυσικά, ο Κατίδης δεν είναι ο μόνος παραπλανημένος, υπάρχουν κι άλλοι.
Η συνέντευξη τέλειωσε με το συμπέρασμα πως αυτή η κοινωνία δεν συγχωρεί ούτε καν ένα εικοσάχρονο παιδί και ακολούθως ο κάθε «πρωταγωνιστής» πήρε το δρόμο του. Ο Κατίδης για την Ιταλία, εκεί όπου το θέμα της απόκτησής του από τη Νοβάρα έφτασε μέχρι την ιταλική Βουλή και ο Σταύρος Θεοδωράκης προς αναζήτηση του επόμενου καλεσμένου του. Επ’ αυτού, θα είχα να του κάνω μια πρόταση: Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος πρωταγωνιστής στην ΑΕΚ, έχει κι αυτός περίπου την ίδια ηλικία με τον Κατίδη και μάλιστα σχετίζεται και με τη χειρονομία του, αφού στην ψεύτικη δικαιολογία του τον επικαλέστηκε.
Ο Μιχάλης Παυλής παίζει από το 2010 ποδόσφαιρο πάσχοντας από σκλήρυνση κατά πλάκας. Τότε σχεδόν όλοι του γύρισαν τη πλάτη και τον άφησαν αβοήθητο. «Δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα, έχασα τον κόσμο κάτω από τα πόδια μου όταν έμαθα τι ακριβώς είναι η ασθένεια αυτή και μετά ξεκίνησε ο δικός μου Γολγοθάς. Είμαι όμως άνθρωπος που δεν το βάζω κάτω με τίποτα, είμαι εγωιστής και δεν θα με νικήσει η αρρώστια. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο για ένα παιδί 20 ετών να υποβάλλεται σε αυτού του είδους της θεραπείες, με αγωγές και τρεις φορές την εβδομάδα με ενέσεις. Όταν έμεινα ελεύθερος από την ΑΕΚ και είχα κάποιες προτάσεις από ομάδες, δεν με έπαιρναν για το θέμα της υγείας μου», έχει δηλώσει ο ίδιος.
Τι ωραίος πρόλογος για μια εκπομπή «Πρωταγωνιστών». Γιατί όπως και να το κάνεις, «η κοινωνία» όχι μόνο δεν συγχωρεί έναν εικοσάχρονο, αλλά γυρίζει κι επιδεικτικά την πλάτη σε χιλιάδες άλλους που πραγματικά το αξίζουν.

Νίκος Καραμάνος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!