Όποια και αν είναι η ερώτηση, η απάντηση είναι αγορές…

Πολύ διαπραγμάτευση έπεσε μεταξύ καναλαρχών και Μαξίμου για τη μέρα μετάδοσης. Τη Δευτέρα το Mega είχε στο πρόγραμμά του το δακρύβρεχτο Νησί, την Τρίτη, πάλι, στον Alpha ο ξεκαρδιστικός Λαζόπουλος. Πού να το φανταστούν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα πρόσφερε για πάνω από δύο ώρες, σε όσους είχαν το κουράγιο φυσικά, μία ανεπανάληπτη παράσταση.

Ζούμε, λένε, στην εποχή της εικόνας. Φαντασιώνονται πως μας έχουν μετατρέψει, με τα τρομακτικής ισχύος επικοινωνιακά μέσα που έχουν συγκεντρώσει, σε παθητικούς καταναλωτές μηνυμάτων – σλόγκαν, διλλημάτων – τελεσίγραφων.
H «φωνή του κυρίου», που εξέπεμπαν τα κινούμενα χείλη του πρωθυπουργού, ήταν η φωνή της τρόικας, το διαρκώς ανατριχιαστικά επαναλαμβανόμενο «οι αγορές». Να που αυτοπαγιδεύθηκε η κυρίαρχη πολιτική στην ίδια της την «εικόνα», στο γήπεδό της. Όλος ο κόσμος, την Τρίτη το πρωί, συζητούσε για τη θλιβερή και πανικόβλητη εμφάνιση του πρωθυπουργού. Απειλές, εκβιασμοί και χοντροκομμένα ψέματα: Όλα γύρισαν μπούμερανγκ στους μεγαλοφυείς σχεδιαστές του «αιφνιδιασμού». Ακόμα και ο πλέον αδαής κατανόησε ότι ο Παπανδρέου απαντούσε σε κάθε ερώτηση επαναλαμβάνοντας με πείσμα το «ποίημα» που του ανέθεσαν.
Αν και η επιλογή δεν ήταν εύκολη, σας προσφέρουμε τα… «καλύτερα» από την πρωθυπουργική συνέντευξη.

«Οι αγορές είναι πολύ ευαίσθητες»
«Ο Έλληνας πολίτης έκανε θυσίες… Πόνεσαν, μας πόνεσαν όλους και, πρώτα απ’ όλα, εμένα…Πετύχαμε το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης ιστορικά, και αιμοδοτήσαμε μια αιμορραγούσα οικονομία… Το 2013, είναι η χρονιά της εξόδου από το Μνημόνιο… Εφόσον είμαστε συνεπείς σταματάει το 2013, αλλά να είμαστε συνεπείς. Γι’ αυτό λέω: όχι πισωγύρισμα… Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιτήρησης, να ξέρετε ότι οι πρώτες, οι δικές μου πολιτικές εμπειρίες, οι έντονες εμπειρίες που με διαμόρφωσαν, ήταν όταν έζησα και τους δύο Ανένδοτους, αλλά και τη Δικτατορία. Ο αγώνας για την ανεξαρτησία και την αυτονομία της Ελλάδας είναι μέσα στο DNA του ΠΑΣΟΚ και, βεβαίως, και στο δικό μου. Είμαι ο πρώτος, ο οποίος παλεύει για να φύγουμε από την επιτήρηση, αλλά είμαστε σε επιτήρηση».
Αυτή η επαναλαμβανόμενη και προβλέψιμη πια από τους πάντες εξομολόγηση του πόνου τους! Εντάξει με την εμετική υποκρισία. Δεν θα μας τρελάνουν κιόλας: «Αιμοδοτήσαμε την οικονομία»!; Την ξεματώνουν έως την τελευταία σταγόνα των υπερκερδών των χρηματοπιστωτικών γιγάντων. Κι από πού προκύπτει αυτή η κατηγορηματικότητα του πρωθυπουργού για έξοδο το 2013; Όπως θα φανεί στη συνέχεια, από πουθενά! Λέμε και καμιά… αντιλαμβάνεσθε, για να περνάει η ώρα.
«Πράγματι, εμείς είμαστε εκείνοι που θέλουμε να έχουμε ένα μήνυμα των εκλογών, για τον “Καλλικράτη”… Όμως, όλα αυτά θα συναθροιστούν και θα αξιολογηθούν… και στο εξωτερικό… Μια αδύναμη κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερες δυσκολίες να κάνει μια οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση των όρων, των πιο επαχθών όρων….
»Σας είπα, δεν έχω λόγο και δεν έχω πρόθεση να πάω σε εθνικές εκλογές. Αλλά αν βαρύνει η κατάσταση, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα μιας κυβέρνησης να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για τη χώρα, τότε βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει η απόφαση του ελληνικού λαού… Εγώ δεν είπα ότι οι εκλογές αυτές, θα κρίνουν το αν θα πάμε σε εθνικές εκλογές… Όμως, πολλοί θα το ερμηνεύσουν. Και οι αγορές, που είναι πολύ ευαίσθητες για το τι γίνεται στην Ελλάδα.. Ξέρετε πόσο οι αγορές αξιολογούν την κάθε κίνηση και την πορεία της χώρας. Υπάρχουν και πολλοί στις αγορές, που ποντάρουν στην ήττα της Ελλάδας.
Είναι λεφτά τοποθετημένα -πολλά λεφτά, ίσως και δισεκατομμύρια- στα λεγόμενα «παράγωγα» που θέλουν να αποτύχει η Ελλάδα, που έχουν κάθε κίνητρο να αποτύχει η Ελλάδα, που θα αξιοποιήσουν κάθε τι το οποίο αυτοί δεν θα ερμηνεύσουν αυτοδιοικητικά, αλλά πολιτικά. …Και εγώ δεν έχω κρύψει τίποτα από τον ελληνικό λαό, είμαι πολύ ανοιχτός και πολύ ειλικρινής…Εγώ σέβομαι και θα σεβαστώ κάθε μήνυμα, βεβαίως και κάθε επιθυμία του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η Δημοκρατία και εγώ είμαι, πρώτα απ’ όλα, δημοκράτης. Αλλά θα πρέπει αυτά να τα γνωρίζει ο λαός, θα πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι παιχνίδια παίζονται -γιατί παίζονται παιχνίδια».
Βεβαίως και παίζονται παιχνίδια. Πολύ χοντρό παιχνίδι παίζουν στις πλάτες της κοινωνίας όσοι κινούν τα νήματα -σα σε κουκλοθέατρο- της τραγελαφικής παράστασης, που έδωσε από την πρωθυπουργική καρέκλα του αυτό το πολιτικό ανδρείκελο. Την κατάντια του την είδαμε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Η εξυπνακίστικη δημοσιογραφική ερώτηση «δηλαδή η χρεοκοπία της χώρας εξαρτάται από το αν θα εκλεγούν ο Σγουρός και ο Καμίνης;», προδίδει τα αξεπέραστα αδιέξοδα και τις βασικές εμπλοκές της πολιτικής του Μνημονίου σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά. Η απογοητευτική εμφάνιση του πρωθυπουργού ακριβώς αυτά αποτυπώνει. Είπαμε, η δύναμη της εικόνας… και προπαντός η Δημοκρατία τους!

Καμία επαφή;
«Κανείς δεν είπε ότι δεν είναι επαχθείς οι όροι και, βεβαίως, κανένας δεν μας διαφεντεύει. Εμείς είμαστε οι υπεύθυνοι της μοίρας και της τύχης μας… Θέλουν και αυτοί να σωθεί η Ελλάδα… Θέλουν ανάπτυξη στην Ελλάδα… Στο εξωτερικό, ήδη υπάρχουν θετικά σημάδια για τη χώρα μας. Μπορεί να μην τα αισθάνεται ο Έλληνας πολίτης… Χτυπήσαμε, αν θέλετε, τα συμπτώματα, αλλά τα αίτια είναι η σπατάλη, η διαφθορά, η πελατειακή λογική, η έλλειψη σωστού προγραμματισμού, τα κλειστά επαγγέλματα, αν θέλετε, και το τεράστιο κόστος των ΔΕΚΟ, η κακή διαχείριση. Επίσης, διαφάνεια στο Δημόσιο, για να ξέρει ο κάθε πολίτης πού πάνε τα χρήματά του, με το πρόγραμμα “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”… Πάμε στην Πράσινη Ανάπτυξη. Αρκεί να σας πω ότι ο Έλληνας πληρώνει για θέρμανση διπλάσια από τον Φιλανδό…».
Τώρα ξέρουμε τι φταίει για το κακό που μας βρήκε, σίγουρα όχι ο νεοφιλελευθερισμός και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και βέβαια οι «καταραμένες» αγορές θέλουν τη σωτηρία μας, το fast track ξεπούλημα τύπου Αστακού και Ελληνικού ξεχειλίζει από διαφάνεια -διαδικτυακή πάντα! Πληροφοριακά: στη Φιλανδία τη θέρμανση την επιδοτεί το κράτος κατά 50%!
Σε ερώτηση δημοσιογράφου «θα κόψετε κράτος; Θα καταργηθούν ΔΕΚΟ; Θα συγχωνευθούν ΔΕΚΟ; Θα απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι»;, απαντά: «Εμείς, μέσα από τις διαπραγματεύσεις που κάναμε, σώσαμε τις θέσεις πολλών που θα μπορούσαν να απολυθούν. Δεν πήγαμε στη λογική των απολύσεων. Εδώ ο Κάστρο απολύει στην Κούβα! Βεβαίως, όταν μιλάμε για τους δημόσιους υπαλλήλους, υπάρχει και η προστασία του Συντάγματος… θα θέλαμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τις συντάξεις(!), ενώ κάπου υπήρξαν μειώσεις…».
Τι να πρωτοπεί κανείς; Καμία δέσμευση για το κλείσιμο των ΔΕΚΟ και τις απολύσεις. Ένα εκατομμύριο άνεργοι σε λίγο, γενικεύουν την ανασφάλιστη εργασία των νέων, εργασιακή έρημος και ζούγκλα μαζί.

Κομπάρσοι για Όσκαρ
Το στημένο σκηνικό είχε τους πρόθυμους καναλάρχες ως παραγωγούς και τους κορυφαίους της αντικειμενικής δημοσιογραφίας σε ρόλο κομπάρσου. Σωστά ειπώθηκε, μόνο λουκουμάκι που δεν τους κέρασε ο τεθλιμμένος Πεταλωτής. Ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Αντιστάθηκαν σθεναρά! Δεν έφεραν σε δύσκολη θέση τον οικοδεσπότη τους, να τον ρωτήσουν, για παράδειγμα, περί της ομόθυμης στήριξης του ΛΑΟΣ, της Ντόρας και του Μητσοτάκη. Δεν τον ρώτησαν, βέβαια, πως θα βγούμε το 2013 από το Μνημόνιο με 150% χρέος, σύμφωνα με τις πιο επιεικείς προβλέψεις. Ούτε τους απασχόλησαν οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ, τα ΜΑΤ που ψεκάζουν ότι κινείται, οι απολύσεις των συναδέλφων τους στον Tύπο, ούτε το ναυάγιο της επένδυσης στον Αστακό. Είναι αυτοί οι ίδιοι που πανηγύριζαν με χαμόγελα ώς τα αφτιά όταν ανακοινώθηκε ο μηχανισμός Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΕΚΤ, αυτοί που ρίχνουν στην πυρά κάθε αντίδραση των εργαζομένων, αυτοί που υποδαυλίζουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, το διχασμό, τον κιτρινισμό, το ρατσισμό. Είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτός ο εφιαλτικός κατήφορος; Από ένα σημείο και πέρα δεν (θα) έχει καθόλου πλάκα!

Δημήτρης Υφαντής
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!