Τα νέα μέτρα της άνοιξης και ο ωμός εκβιασμός Σαμαρά-Βενιζέλου

Ολοκληρώνεται και ψηφίζεται απόψε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2014, που πρώτα κατατέθηκε ένα προσχέδιό του, μετά κατατέθηκε ο κανονικός Προϋπολογισμός για να αλλάξει και πάλι σε λίγους μήνες, καθώς είναι σαφές ότι εφόσον δεν τον έχει εγκρίνει η τρόικα δεν έχει καμιά σημασία αν τον έχει αποφασίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι, λοιπόν, ένας Προϋπολογισμός με… ουρές που τραβάνε μέχρι την άνοιξη, αφού τότε είναι που θα επανακατατεθεί τροποποιημένος, τον καιρό δηλαδή που οι πιστωτές θα έχουν δει τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και τις κυβερνητικές επιδόσεις στα «προαπαιτούμενα» και θα μπορούν με ασφάλεια να μας πουν τι θα εγκρίνουν για Προϋπολογισμό της χώρας.
Τι θα ψηφίσουν, λοιπόν, απόψε τα μεσάνυχτα οι κυβερνητικοί βουλευτές; Έναν πλασματικό προϋπολογισμό. Αλλά και έναν προϋπολογισμό απάτης. Γιατί πολλοί στους διαδρόμους της Βουλής, και ανεξαρτήτως των επίσημων τοποθετήσεων που κάνουν, συζητούν ανοιχτά πλέον ότι η κυβέρνησή τους τούς εξαπατά μπροστά στα μάτια τους: θα κληθούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης απόψε το βράδυ (γιατί αυτό το χαρακτήρα έχει η ψήφιση του Προϋπολογισμού) και σε ένα τρίμηνο θα δουν καινούργια δεδομένα, θα δουν επίσης ένα νέο Μεσοπρόθεσμο, θα δουν τον τρόπο (τα νέα μέτρα δηλαδή) με τον οποίο θα υλοποιηθεί ο Προϋπολογισμός. Και ίσως να έχουν δει μπροστά τους μέχρι τότε και ένα «νομοσχέδιο-σκούπα» που θα περιλαμβάνει τα… πάντα όλα: φόρο ακινήτων, πλειστηριασμούς, νέες απολύσεις στο Δημόσιο, ξαφνικούς θανάτους οργανισμών κ.λπ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο ωμός εκβιασμός των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου προς τους βουλευτές τους θα συνεχιστεί, καθόσον το δίλημμα θα τίθεται ως εξής: «Ή υπερψηφίζετε ή πέφτει η κυβέρνηση εν μέσω ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. – διαλέξτε».
Ο Προϋπολογισμός του 2014 έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: Αφενός ενδύεται τον μανδύα του αναπτυξιακού, στηριζόμενος σε υποθέσεις εργασίας (ο τουρισμός θα πάει ακόμη καλύτερα, οι εξαγωγές το ίδιο, όπως και οι ξένες επενδύσεις) και στη σχεδιαζόμενη επιτάχυνση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, αφετέρου αφαιρεί από την οικονομία άλλα 5,3 δισ. ευρώ (με την αύξηση της φορολογίας των συνήθων υπόπτων, με το φόρο κατοχής της ευρύτατης μικρής ιδιοκτησίας και με τις περαιτέρω περικοπές κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών). Αυτό το δεύτερο στοιχείο είναι που θα τροφοδοτήσει τη νέα μεγάλη ιδέα του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Είναι, από αυτή την άποψη, χαρακτηριστική η τοποθέτηση της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντιας Βαλαβάνη, που έλεγε στην αρμόδια Επιτροπή ότι για να εμφανιστεί την επόμενη χρονιά το προβλεπόμενο πλεόνασμα 1,6% του ΑΕΠ θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα και ότι «στην καλύτερη περίπτωση, για κάθε ευρώ αυτού του πλεονάσματος θα αφαιρούνται απ’ την οικονομία και τους ανθρώπους τουλάχιστον 6 ευρώ με μορφή πρόσθετης φορολογίας και περικοπής δαπανών».
Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, απόψε το βράδυ, δεν έχουν άλλους λόγους να υπερψηφίσουν τον Προϋπολογισμό, πέρα από τη συνειδητή υποστήριξη της βαρβαρότητας και της καταστροφής και την πεισματική αγκίστρωση στο βουλευτιλίκι…

Χ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!