Με θέματα τον κανονισμό του Συνεδρίου, τις Θέσεις και το καταστατικό, συνεδριάζει η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση των αποφάσεων της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής του Επιτροπής, έχει μπει στην τελική ευθεία για το συνέδριο του Ιουλίου. Η Κ.Ε. συνεδριάζει ξανά σήμερα και αύριο για να συζητήσει τον κανονισμό του συνεδρίου και τις εισηγήσεις που έχουν διαμορφωθεί για το καταστατικό και τις θέσεις του φορέα.
Στις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι να ανοίξει η συζήτηση για τη μεγαλύτερη ενιαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένων μέτρων σε αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» δήλωσε ότι «η απόφαση για την ενιαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απόφαση του Τσίπρα ή ενός ηγετικού επιτελείου. Είναι λαϊκή εντολή», συμπληρώνοντας ότι αυτή η εντολή «ήταν κόμμα ανοιχτό, κόμμα των μελών. Δημοκρατία, πλουραλισμός, ενιαία έκφραση, ενιαίες διαδικασίες» και ότι δεν μπορεί να υπάρξει «κόμμα που να λειτουργεί ως κόμμα σε ενιαία συσκευασία πολλών κομμάτων».
Συνεχίζοντας, παρουσίασε μια σειρά προτάσεις ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν αυτές για τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων στο συνέδριο αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής του φορέα.
Για το θέμα των συνιστωσών ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να υπάρχουν τρεις εκδοχές. Η πρώτη είναι η αυτοδιάλυση όσων συνιστωσών το επιθυμούν, κάτι που προανήγγειλε ότι ο ίδιος θα προτείνει να κάνει ο Συνασπισμός. Η δεύτερη είναι, όσες συνιστώσες δεν θέλουν αυτή την πρώτη εκδοχή, να μετασχηματιστούν σε τάσεις, πολιτικά και ιδεολογικά ρεύματα του ΣΥΡΙΖΑ. Η τρίτη επιλογή για όσους δεν θέλουν να ακολουθήσουν μία από τις προηγούμενες είναι «να μείνουν ένα βήμα πιο πίσω από αυτή τη διαδικασία» και να συμμετέχουν ως παρατηρητές στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, προτείνεται να μην εκλέγονται τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μέσα από ξεχωριστές λίστες αλλά από μια ενιαία λίστα και να υπάρχει χαμηλό μέτρο εκλογής αντιπροσώπων (της τάξης του 1/10) ώστε να διεξαχθεί ένα αρκετά μαζικό και ανοιχτό συνέδριο.
Στα παραπάνω θέματα αναμένεται να εκφραστούν και διαφορετικές απόψεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αυτού του Σαββατοκύριακου. Ήδη μια σειρά τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν έντονες ενστάσεις σε προτάσεις που μπαίνουν στο τραπέζι.
Από τη μεριά της Αριστερής Πλατφόρμας (Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ, ΔΕΑ κ.λπ.) υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για τον τρόπο εκλογής. Θυμίζουμε ότι η Αριστερή Πλατφόρμα εμφανίστηκε με ξεχωριστή λίστα εκλογής στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου και θεωρεί αυτή την πρακτική αναφαίρετο δικαίωμα και κεκτημένο των διαδικασιών του Συνασπισμού που θα πρέπει να μεταφερθεί και στο νέο σχήμα. Ειδικότερα, από τη μεριά της ΔΕΑ εκφράζονται έντονες αντιρρήσεις και στις προτάσεις σχετικά με τις συνιστώσες, αντιρρήσεις που πιθανά θα υιοθετήσει η Αριστερή Πλατφόρμα συνολικά.
Η ΑΝΑΣΑ (ΑΚΟΑ, Ρόζα κ.λπ.) συμφωνεί με τις προτάσεις για τις συνιστώσες και προκρίνει τη λύση της αυτοδιάλυσης για τις συνιστώσες που συσπειρώνει, την ίδια στιγμή όμως είναι επιφυλακτική για τη λήψη οποιουδήποτε παρόμοιου μέτρου με «καταναγκαστικό» τρόπο στο βαθμό που υπάρχουν διαφωνίες. Αντίστοιχη στάση φαίνεται να κρατούν τα μέλη της και στο θέμα της ενιαίας λίστας.
Μια σειρά άλλες οργανώσεις που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ (Ενεργοί Πολίτες, ΚΕΔΑ, ΔΗΚΚΙ κ.λπ.) διαφωνούν με τις προτάσεις για τις συνιστώσες. Οι περισσότερες από αυτές θεωρούν θετικό τον απολογισμό του «ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών» και δεν βλέπουν την ανάγκη να ξεπεραστεί αυτός από έναν φορέα με πιο ενιαία χαρακτηριστικά. Θεωρούν, μάλιστα, αυτό το βήμα αρνητικό για την ένταξη και άλλων δυνάμεων της Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον. Κάτι που δεν συμμερίζεται η ΚΟΕ η οποία έχει τοποθετηθεί υπέρ του ξεπεράσματος της «συνιστωσιακής» λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος ενός πιο ανοιχτού μαζικού κόμματος-κινήματος αλλά με επιφυλάξεις για το πόσο είναι ουσιαστική αυτή η ενιαιοποίηση έτσι όπως μέχρι τώρα έχει προχωρήσει αλλά και όπως δρομολογείται και περιγράφεται για το επόμενο διάστημα.

Τ.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!