Συνεχίζεται το λουκέτο στο ίδρυμα για να μην… κλείσει

Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απαντά η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης στην απόφαση της κυβέρνησης για διαθεσιμότητα 49 διοικητικών υπαλλήλων, κάνοντας λόγο για εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στο Ίδρυμα. Με ομόφωνη απόφαση της Τετάρτη η σύγκλητος αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αναστολή εκτέλεσης και ακύρωση της σχετικής ΚΥΑ, καθώς και να συνεχιστεί η αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης μέχρι την έκδοση της απόφασης το ΣτΕ.
Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται η πλήρης κατάργηση των θέσεων δεκατριών φυλάκων και νυχτοφυλάκων του πανεπιστημίου καθώς και τεσσάρων βιβλιοθηκονόμων, δεκατριών εργαζόμενων διοικητικού-λογιστικού, επτά εργαζομένων κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού Οικονομικού καθώς και δώδεκα τεχνικών υπαλλήλων. Όπως καταγγέλλει η Αρχή του Ιδρύματος, με τα δεδομένα που διαμορφώνονται είναι απολύτως ανέφικτο να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο, καθώς το υπουργείο με τις ενέργειές του οδηγεί το ίδρυμα «σε πλήρη αδυναμία διοικητικής και ακαδημαϊκής λειτουργίας».

«Στα σκουπίδια η αξιολόγηση»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Κακουδάκης, τονίζει στον Δρόμο πως το υπουργείο δεν έλαβε καν υπ’ όψιν του τις αξιολογήσεις των πανεπιστημίων που το ίδιο ζήτησε. Σε κάποια τμήματα του ιδρύματος διαπιστώθηκε έλλειψη προσωπικού και ζητήθηκε ενίσχυση για τη διεκπεραίωση του εκπαιδευτικού έργου. «Η αξιολόγηση πήγε στα σκουπίδια και αντί για ενίσχυση ήρθε η απόφαση για διαθεσιμότητες μεγάλου μέρους των υπαλλήλων. Μας αγνοούν εντελώς και είναι εκείνοι που βάζουν λουκέτο στα πανεπιστήμια, όχι εμείς».
Οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο ζητούν τη συστράτευση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας από την Πρωτοβάθμια μέχρι την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και καλούν σε κοινούς αγώνες τους φοιτητές και τους γονείς τους, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στον εκβιασμό που εντέχνως καλλιεργείται από την κυβέρνηση περί απώλειας του εξαμήνου. Στο πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν ήδη ταχθεί με ανακοινώσεις τους οι φοιτητές της παράταξης Πορεία Αριστερή η οποία μάλιστα κατήγγειλε τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ ότι σε κάποιες περιπτώσεις προσπάθησε να υποκαταστήσει το ρόλο των εργαζομένων ώστε να σπάσουν την απεργία τους.

Απειλείται η ύπαρξη του Ιδρύματος
Την αντίθεσή τους στη διαθεσιμότητα των 49 υπαλλήλων εξέφρασαν και οι εργαζόμενοι στο (ανεξάρτητο) Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ενώ σκληρή ανακοίνωση που μιλά για εχθρική στάση απέναντι στο ίδρυμα εξέδωσαν ακόμα και τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης, μιλώντας για «ανεξήγητη» στάση του υπουργείου Παιδείας.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης καλεί σε συμπαράταξη το σύνολο της ακαδημαϊκής του κοινότητας και στέλνει μήνυμα και στα άλλα ΑΕΙ, καλώντας σε συντονισμό ενεργειών και δράσεων σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, προετοιμάζει σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης της κοινωνίας της Κρήτης για την απειλή που υφίσταται ακόμα και η ίδια η ύπαρξη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!