Συνεχίζονται οι επισχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία όλης της χώρας, παρά την προσπάθεια οι κινητοποιήσεις των γιατρών να εμφανιστούν σε φθίνουσα πορεία. Στη συνάντηση με την υπουργό Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου (31/3) «δεν δόθηκαν λύσεις», υπογραμμίζει ο προεδρεύων της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των δεδουλευμένων Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Ως τότε κανείς δεν δικαιούται να υποδείξει στους νοσοκομειακούς γιατρούς να σταματήσουν τις επισχέσεις».

 

Την ίδια στιγμή, αν και η υπουργός δεσμεύτηκε ότι εγκρίθηκε πρόσθετο κονδύλι για την χωρίς περικοπές καταβολή των εφημεριών του πρώτου διμήνου 2010, οι γιατροί παραμένουν επιφυλακτικοί. «Ήδη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο οι περικοπές σε δεδουλευμένα ήταν 50€ και 115€ αντίστοιχα. Οι υπολογισμένες περικοπές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου είναι περίπου 250€ ανά γιατρό!» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας.

Στις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν οι τοπικές ενώσεις αποφάσισαν συνέχιση των επισχέσεων «μέχρι την καταβολή των δεδουλευμένων στο ακέραιο», καθώς και κατάθεση προγραμμάτων με τέσσερις εφημερίες ανά γιατρό για τον μήνα Απρίλιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρνάβας κάνει λόγο για «χαμηλή φερεγγυότητα της κυβέρνησης», τόσο στο επίπεδο της προοπτικής πληρωμής των επόμενων μηνών όσο και στην τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης του κλάδου.

Η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας στις 8 Απριλίου, μέρα που ψηφίζεται το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ προσανατολίζεται σε κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 21 και 22 Απριλίου σε συντονισμό με άλλες Ομοσπονδίες στο χώρο της Υγείας και το Δημόσιο.

Τέλος, στις 14 Απριλίου θα συνέλθει το Γενικό Συμβούλιο προκειμένου να εκτιμήσει εκ νέου την κατάσταση, με τον κ. Βαρνάβα να εκτιμά ότι «προχωράμε σε γενικευμένη σύγκρουση με το υπουργείο».

Κ.Π.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!