Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους λόγω μη ολοκλήρωσης της δίκης και της ανοχής στα τερτίπια του Κούγια. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη.

Περιορισμό στη… λογική και στη απονομή δικαιοσύνης συνιστά η αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους των δύο ειδικών φρουρών – δολοφόνων του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου η οποία τίθεται σε ισχύει από αύριο Κυριακή 6 Ιουνίου, λόγω παρέλευσης του 18μηνου. Μια εξέλιξη που πιθανότατα -κάτω από άλλες συνθήκες- θα είχε δημιουργήσει ένα νέο Δεκέμβρη μέσα στο καλοκαίρι, σήμερα, περισσότερο αμηχανία προκαλεί παρά αντίδραση, απόρροια (και) του οικονομικού στραγγαλισμού που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία από τις εντολές της τρόικας.
Σε παλιότερο ρεπορτάζ του Δρόμου, αναφέραμε με λεπτομέρειες τη βασική τακτική που ακολούθησε ο συνήγορος υπεράσπισης του Επ. Κορκονέα με την ανοχή του δικαστηρίου έτσι ώστε και να δημιουργηθούν καθυστερήσεις και αναβολές στη διεξαγωγή της δίκης.
Ας μην λησμονούμε παράλληλα, τη σαφέστατη στόχευση του Αλέξη Κούγια να δημιουργήσει κλίμα για το «βίο και τη πολιτεία» του δολοφονημένου 16χρονου κατηγορώντας τον μέχρι και για σχέσεις με αυτούς που πυρπόλησαν και τελικά δολοφόνησαν τους 3 εργαζόμενους στη τράπεζα Marfin!
Σύμφωνα με την εισήγηση του εισαγγελέα, το δικαστήριο επέβαλε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και τη πόλη της Άμφισσας, διαμονή σε δηλωθείσα διεύθυνση της πόλης και εμφάνιση πρωί και βράδυ καθημερινά, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Χαρακτηριστικό της προκλητικής στάσης που έχουν κρατήσει εξ αρχής Κούγιας και ειδικοί φρουροί είναι και η θέση τους για τους περιοριστικούς όρους καθώς εκφράστηκε η αντίθεσή τους αφού είχαν ζητήσει να μην τους επιβληθεί κανείς από αυτούς. Ούτε ίχνος ντροπής ή μεταμέλειας δηλαδή.
«Λέτε το ζητούμενο μετά από μισή ώρα», ήταν η φράση προς τον Αλέξη Κούγια της προέδρου της έδρας του δικαστηρίου της Άμφισσας, Αντζελίτας Παπαβασιλείου αναφερόμενη στη παρέλευση του 18μηνου δίχως να έχει ολοκληρωθεί η δίκη.
Η προσωρινή διαμονή σε κατοικία της Άμφισσας των Κορκονέα-Σαραλιώτη δεν συνιστά φυσικά και τη δικαίωσή τους. Η δίκη θα βρίσκεται σε εξέλιξη και πολύ σύντομα θα υπάρξει η τελική απόφαση του δικαστηρίου αναφέρουν οι πληροφορίες, γεγονός που μπορεί να μετριάζει σε κάποιο βαθμό τη φυσιολογική αντίδραση για την έκβαση της δίκης, δημιουργεί όμως ερωτηματικά για το πως φτάσαμε ως εδώ. Δηλαδή στο σημείο ένας ειδικός φρουρός και ο συνάδελφός του να δολοφονούν εν ψυχρώ ένα νεαρό παιδί και αυτή τη στιγμή να διαμένουν εκτός φυλακών με μόνη υποχρέωση την παρουσία τους στο αστυνομικό τμήμα της Άμφισσας.

Το κρίσιμο βίντεο
Μια λήψη, πιθανότατα από κινητό τηλέφωνο, από το 2ο όροφο παρακείμενης πολυκατοικίας ήταν αυτή που απασχόλησε το δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα, αποδεικνύοντας με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο πως οι Κοροκονέας και Σαραλιώτης είχαν  καταλάβει πολύ καλά ότι (τουλάχιστον) θα είχαν τραυματίσει τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Η κοπέλα περιγράφει στα Γερμανικά πως υπάρχουν αστυνομικοί στη περιοχή και λίγα δευτερόλεπτα μετά ακούγονται οι πυροβολισμοί. Στο τέλος του βίντεο διακρίνονται οι δύο αστυνομικοί οι οποίοι σαν να μη συνέβη τίποτα, αποχωρούν από το σημείο ενώ ο ήχος από τους πυροβολισμούς και τις φωνές αντηχεί στη περιοχή.
«Οι αστυνομικοί δεν άκουσαν τις φωνές και τα ουρλιαχτά του κόσμου;», ρωτά τον πραγματογνώμονα κ. Ραυτογιάννη, ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος για να εισπράξει την απάντηση πως οι φωνές διαχέονται στο χώρο και πως οι ειδικοί φρουροί θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει για την ενέργειά τους την υπηρεσία τους, όπως ορίζεται.
Νωρίτερα, ο Αλέξης Κούγιας έκανε λόγο για πλαστό βίντεο το οποίο αν και είναι από τα στοιχεία της δικογραφίας «οι κατασκευαστές του θέλουν να δημιουργήσουν έναν ήρωα που τον εκτέλεσε η αστυνομία που είναι ο εχθρός. Μπείτε στη νοοτροπία αυτών των ανθρώπων που θέλουν να λειτουργούν ως μοχλοί βίας”, ανέφερε ο συνήγορος του Κοροκονέα σε μια ακόμη προκλητική τοποθέτησή του.

Κάλεσμα αντίδρασης
Για πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους και τη νεολαία για την αποφασισμένη από τις 4 Ιούνη αποφυλάκιση των δύο ειδικών φρουρών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Δράσης ενάντια στη Συγκάλυψη της Κρατικής Δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.  «Η αποφυλάκισή τους είναι αντίθετη στο περί δικαίου αίσθημα και ανοίγει το δρόμο για πολύ επικίνδυνες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή. Καταγγέλλουμε τις κρατικές αρχές ότι διευκόλυναν την τακτική κωλυσιεργίας του δικηγόρου Κούγια.
Χωρίς την ανοχή τους στον τελευταίο, χωρίς τη μεταφορά της δίκης στην Άμφισσα για να προστατέψουν τον υπάλληλό τους αστυνομικό από τη λαϊκή οργή και να απαλλαχθούν από τις “εντάσεις” μιας υπόθεσης ενοχλητικής για την “κοινωνική ειρήνη” που θέλουν να επιβάλλουν, θα ήταν αδύνατη μια τέτοια εξέλιξη, υπογραμμίζει η Πρωτοβουλία καταλήγοντας: «Καταγγέλλουμε όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς για τα μέχρι τώρα γεγονότα στην Άμφισσα. Δεν τους εμπιστευόμαστε και τους προειδοποιούμε: το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα δε ξεχνά -δε συγχωρεί- θα πάρει την εκδίκησή του και θα δικαιώσει τον αγώνα για τη ζωή και την ελευθερία». Κάλεσμα για την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχε κάνει η Πρωτοβουλία για χθες, Παρασκευή στα Προπύλαια.
Λεωνίδας Σακλαμπάνης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!