Ο δήμαρχος κάλεσε νεοναζιστές στην επέτειο του Ολοκαυτώματος

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη-Πανοράματος, Ι. Καϊτετζίδη, να καλέσει στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, αύριο Κυριακή, εκπροσώπους του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 ο Χορτιάτης πλήρωσε βαρύ τίμημα για την αντιστασιακή του δράση. Πλήρωσε με 149 αθώες ζωές και τη σχεδόν εκ βάθρων καταστροφή του, διότι δεν έσκυψε το κεφάλι στον κατοχικό ζυγό, δεν έπλευσε στα δύσκολα χρόνια κόστα-κόστα, ούτε έμεινε στα ρηχά, μα έστρεφε το ακρόπρωρό του στα ανοικτά, μπήκε στις τρικυμίες με υψωμένη την αντιστασιακή παντιέρα.
Ο θάνατος ενός Γερμανού στρατιώτη σε μια ένοπλη συμπλοκή στην περιοχή Καμάρα μεταξύ ανταρτών και Γερμανών, που συνόδευαν το όχημα της εταιρίας ύδρευσης -το οποίο όπως κάθε Σάββατο ανηφόριζε στο χωριό, ώστε να απολυμάνει τις πηγές της Αγίας Παρασκευής- ήταν μόνο η αφορμή που ζητούσαν οι κατοχικές δυνάμεις. Λίγη ώρα αργότερα οι γερμανικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από ορδές ταγματασφαλιτών (τα λεγόμενα και τάγματα εφόδου), θα φτάσουν στον Χορτιάτη έτοιμες να εφαρμόσουν ένα προμελετημένο σχέδιο. Ξεσπούν σε πράξεις παράφορης βίας, σκοτώνουν βρέφη, βιάζουν, εκτελούν εν ψυχρώ, καίνε και λεηλατούν. Συγκεντρώνουν όσους δεν έχουν εγκαταλείψει το χωριό στο φούρνο του Γκουραμάνη και το σπίτι του Νταμπούδη, μετατρέποντας τους δύο χώρους σε νέα κρεματόρια. Ο απολογισμός θα είναι τραγικός: 149 άτομα θα καούν ζωντανά ή θα εκτελεστούν, από τα οποία τα 51 κάτω των 18 ετών.
Ο Χορτιάτης θα ζήσει ένα Ολοκαύτωμα, θα γραφεί για πάντα στις σελίδες της Ιστορίας ως ένας μαρτυρικός τόπος, που μπορεί να γνώρισε τη φρίκη, την καταστροφή και το θάνατο, αλλά δεν υπέκυψε. Θα γίνει ένα διαχρονικό σύμβολο αντίστασης, αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία, ιδεών και ιδανικών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά επιτέθηκαν στο δήμαρχο της περιοχής για την απόφασή του αυτή, ενώ το ΚΚΕ δεν θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις, αλλά θα πραγματοποιήσει δική του εκδήλωση. Παράλληλα, έπειτα από κάλεσμα τοπικών συλλόγων και κατοίκων της περιοχής αναμένεται να βρεθεί στον Χορτιάτη πλήθος κόσμου, προκειμένου να αποτρέψει την παρουσία των ναζιστών στο Μνημείο των θυμάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με ανακοίνωσή του στην οποία, όπως τονίζει, τιμώντας την επέτειο θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης, καταγγέλλει την απόφαση αυτή του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη δηλώνοντας παράλληλα πως προκαλεί «αλγεινή εντύπωση η απόφαση αυτή, η οποία καλεί τους ομοϊδεάτες των θυτών να… τιμήσουν τα θύματα».
Απ’ την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος με τη δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, τονίζει ότι «αυτό είναι το κοινοβουλευτικό κόμμα που καλέσατε στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των συγχωριανών σας. Αντί να τους κηρύξετε ανεπιθύμητα πρόσωπα. Θα τρίζουν τα κόκαλά τους!» και προσθέτει πως η «Θεσσαλονίκη-Μαρτυρική Πόλη» θρηνεί και οργίζεται για αυτή τη δεύτερη δολοφονία όσων μαρτύρησαν στα νύχια των ναζί και των ταγμάτων συνεργών τους, των οποίων οι επίγονοι σήμερα βρομίζουν το κοινοβούλιο και απειλούν να επαναλάβουν τα εγκλήματά τους. Ντροπή σε όσους πήραν και συνέργησαν σ’ αυτή την κατάπτυστη απόφαση. Είναι υπόλογοι απέναντι στην Ιστορία».
Να σημειωθεί ότι στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, όπου θα τιμηθεί η μνήμη των 149 τραγικών θυμάτων θα συμμετάσχουν: ο Μανώλης Μητσιάς που θα τραγουδήσει στην κεντρική συναυλία των εκδηλώσεων, το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου, στις 21:00 στο Πέτρινο Σχολείο του Χορτιάτη και ο γνωστός δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος θα είναι ο βασικός ομιλητής στο Επιμνημόσυνο Ιερατικό Τρισάγιο, που θα γίνει την Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου το πρωί, στο Μνημείο των θυμάτων.

Γ.Β.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!