Σε οριακό σημείο η υγεία πολλών μεταναστών ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να μην παίρνει θέση.

Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη.

Στην αρχή ήταν η παράνομη μεταφορά μεταναστών. Μετά το πατρονάρισμα των μεταναστών. Μετά το άσυλο της Νομικής. Στη συνέχεια η υπουργική απόφαση Ραγκούση. Μετά τα ξενοδοχεία πολυτελείας και οι ειρωνείες του κολαούζου της κυβέρνησης, του ΛΑΟΣ. Στη συνέχεια η κλήση των μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης από τον εισαγγελέα. Και ακολούθησε η λήξη της διορίας των 15 ημερών παραμονής στο κτίριο της Υπατίας.

«Η μεγαλύτερη βόμβα για τη δημόσια υγεία»
Από την περασμένη εβδομάδα, η κυβερνητική προπαγάνδα πέρασε σε άλλο στάδιο, ακόμη πιο επικίνδυνο. Αυτή τη φορά, τη σκυτάλη της παραπληροφόρησης και του μίσους πήρε ο υπουργός Υγείας και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επιχείρησε να αναμοχλεύσει τα πιο σκοτεινά, ξενοφοβικά ένστικτα των πολιτών, παραπλανώντας την κοινωνία για τη δημόσια υγεία.
Έτσι, την ώρα που ο αριθμός των θυμάτων από τον ιό Η1Ν1 αυξάνεται καθημερινά, ο υπουργός Υγείας αντί να πληροφορήσει και να προστατεύσει την κοινωνία, έριξε το μπαλάκι της ευθύνης στο κτίριο της Υπατίας, θέλοντας τεχνηέντως να εμπλέξει τους μετανάστες με τη νέα γρίπη και την πιθανότητα ραγδαίας εξάπλωσής της.
Το σχέδιο, άλλωστε, είναι πολύ απλό: Και τους μετανάστες στοχοποιεί, φέρνει το θέμα στο προσκήνιο, και παράλληλα καλύπτεται πίσω από τις ελλείψεις του υπουργείου και τη θωράκιση της κοινωνίας απέναντι στον ιό Η1Ν1.
Άξιο δεκανίκι των ψεμάτων του υπουργού το …κρατικό ΚΕΕΛΠΝΟ. «Οι απεργοί πείνας, μετανάστες της Υπατίας, αποτελούν τη μεγαλύτερη βόμβα για τη δημόσια υγεία», δήλωσε με θράσος και κυνισμό ο επικίνδυνος Λοβέρδος, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο στηρίζεται στη διάγνωση των γιατρών του Κέντρου, ξεχνώντας φαίνεται πως δεν υπάρχει γιατρός από το ΚΕΕΛΠΝΟ που να έχει εξετάσει έστω έναν απεργό πείνας!
Απεναντίας, οι γιατροί, μέλη της ΕΙΝΑΠ, που παρακολουθούν από την αρχή την υγεία των μεταναστών, δηλώνουν κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει απεργός πείνας που να έχει προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 ή άλλη μεταδοτική αρρώστια. «Τώρα, το πώς απεργοί πείνας αποτελούν κίνδυνο για την υγεία οποιουδήποτε άλλου εκτός από τον εαυτό τους, μόνο ο κ. Λοβέρδος και οι απίστευτοι “επιστήμονες”-σύμβουλοί του (επίσημοι και μυστικοί) μπορούν να το απαντήσουν…
Εκτός αν εννοεί ότι η κοινωνική αντίσταση είναι μεταδοτική, οπότε όχι μόνο συμφωνούμε μαζί του, αλλά επαυξάνουμε: έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και στις 23 Φλεβάρη αναμένεται …πραγματικός λοιμός!» σημειώνει η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (Α.Ρ.Σ.Ι.).

Πόνος και αλληλεγγύη
«Ο φτωχός, ο μετανάστης, ο απελπισμένος που κάνει απεργία πείνας είναι σαν ένα άλλο είδος έιτζ. Σύντομα θα μας κολλήσει. Κανείς δεν μπορεί να καθοδηγήσει έναν άνθρωπο να κάνει απεργία πείνας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους, να έχουν δικαίωμα στη δουλειά, να ζουν σε έναν τόπο και να εργάζονται», έλεγε ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος όταν ξαφνικά έπεσε σιωπή… Ένας από τους απεργούς πείνας περνά υποβασταζόμενος, σαν ζωντανός νεκρός, μπροστά από το τραπέζι που είχε στηθεί στο κτίριο της Υπατίας για τη συνέντευξη τύπου της Τρίτης. Βλέμματα παγωμένα και ένα σφίξιμο στο στομάχι. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που λοιδορούνται από κυβέρνηση, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Που ο αγώνας τους, στην καλύτερη περίπτωση, κρίνεται από τους τηλεπαραθυράκηδες των δελτίων.
«Η κατάσταση πολλών απεργών πείνας θα είναι σε οριακό σημείο μέσα στα επόμενα 24ωρα», δηλώνει ο γιατρός, Θανάσης Καραβέλης, από την ομάδα υποστήριξης, ενώ ακόμη τρεις απεργοί πείνας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα.
Παρήγορο στοιχείο αποτελούν τα ολοένα και αυξανόμενα μηνύματα αλληλεγγύης που φτάνουν στο κτίριο της Πατησίων και ενώ η απεργοί πείνας διανύουν την 26η μέρα χωρίς τροφή. Από την κατάληψη στον 9,84 και τη φιμωμένη φωνή από τα αστικά ΜΜΕ των μεταναστών μέχρι το συγκινητικό κείμενο των μαθητών δημοτικού σχολείου από τα Χανιά. Από το Λαϊκό Μέτωπο της Τουρκίας μέχρι τα σωματεία εργαζομένων στην Ελλάδα.
Και το ερώτημα παραμένει: Επιτέλους, πόσες ανθρώπινες ζωές, πόσους θανάτους χρειάζεται η κυβέρνηση για να «κοιμάται ήσυχη»;

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!