Ενέκρινε εν κρυπτώ επενδύσεις-μαμούθ έξι μέρες πριν απὀ τις εκλογές. Του Μάριου Διονέλλη

Τερατώδεις επενδύσεις με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον προώθησε, με συνοπτικές διαδικασίες, μόλις έξι μέρες πριν από τις εκλογές ο υπηρεσιακός, αλλά πολύ «βολικός» για τις εταιρίες υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Στουρνάρας. Αγνοώντας τις σημαντικές αντιδράσεις που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα για τα συγκεκριμένα έργα, ο κ. Στουρνάρας ενέταξε τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στο νόμο Fast Track, σε μια ρευστή περίοδο και διαπράττοντας «νομικό πραξικόπημα» όπως εγκαλείται από τοπικούς και επαγγελματικούς φορείς αλλά και κόμματα.
Με την απόφασή του, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 6 Ιουνίου ο κ. Στουρνάρας εντάσσει στο σχετικό νόμο τεράστιες επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και ένα σχέδιο εξόρυξης Χρυσού στη Θράκη.
Αγαστή συνεργασία και συναπόφαση για την ένταξη έχουν και άλλοι τέσσερις υπηρεσιακοί υπουργοί που μετέχουν στη διυπουργική και συγκεκριμένα Οικονομικών Γ. Ζαννιάς, Περιβάλλοντος Γρ. Τσάλτας, Μεταφορών Σ. Σιμόπουλος και Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης. Οι επωφελούμενες εταιρίες είναι η ΤΕΡΝΑ, η Elica Group (του Ομίλου Κοπελούζου), η «Solar Power», η «Σίλσιο Φωτοβολταϊκά», η «Spes Solaris-Solar Concept» και η «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΜΒΕ».  Στην Κρήτη, άμεση ήταν η αντίδραση του Δικτύου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ (περίπου εκατό περιβαλλοντικοί, τοπικοί και επαγγελματικοί φορείς) το οποίο μιλά για αντισυνταγματικότητα του νόμου 3894 (fast track) και για μετατροπή του νησιού σε ξέφραγο αμπέλι όπου καθένας διαλέγει πού θα στήσει το δικό του εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας, προετοιμάζοντας μάλιστα και το έδαφος για την εγκατάσταση καλωδίων σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα.   

Όποιος προλάβει…
Εκ μέρους του Δικτύου, η αρχιτέκτων μηχανικός Βάννα Σφακιανάκη τονίζει: «Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, με βάση τις άδειες που έδωσε η ΡΑΕ. Υπάρχει ανταγωνισμός ποιος θα προλάβει τις καλύτερες θέσεις στο νησί, αδιαφορώντας για την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η Κρήτη και όλη η Ελλάδα χρειάζονται χωροταξικό σχεδιασμό ώστε να μην καταστρέφει η μία παραγωγική δραστηριότητα την άλλη. Η πρωτογενής παραγωγή και η κτηνοτροφία πλήττονται καίρια από τέτοιου μεγέθους επενδύσεις. Ακολουθούμε το ίδιο ασυλλόγιστο μοντέλο του τουρισμού και των ξενοδοχείων που ξεφύτρωναν τη δεκαετία του ‘80, στη λογική όποιος προλάβει, όπου προλάβει…».   
Στην ανακοίνωσή του το Παγκρήτιο Δίκτυο προαναγγέλλει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις επενδύσεις που αφορούν την Κρήτη, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλη την Ελλάδα επισημαίνοντας πως συνολικά το «επενδυτικό ενδιαφέρον» υπερκαλύπτει 18 φορές τη μέση ετήσια ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα, μετατρέποντας ουσιαστικά τη χώρα σε ένα τεράστιο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΥΡΙΖΑ: «Πολιτικό πραξικόπημα»
Πολιτικό πραξικόπημα χαρακτηρίζει την απόφαση Στουρνάρα ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας τη «συνέχεια των μνημονιακών πολιτικών του Παπακωνσταντίνου και των μνημονιακών κυβερνήσεων, που ο λαός με την ψήφο του έχει καταδικάσει», ενώ σε σχετική ανακοίνωση αναλαμβάνει τη σαφή δέσμευση ότι θα καταργήσει τις πραξικοπηματικές αποφάσεις και θα προχωρήσει σε «σχεδιασμό της ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης των περιφερειών με διαδικασίες που δεν καταστρατηγούν διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, όπως αυτές για τους οικοτόπους, τη βιοποικιλότητα, την ερημοποίηση, το τοπίο και αποτελούν προσβολή για τον τόπο και τις τοπικές κοινωνίες, αφού εκτός των άλλων έχουν ληφθεί ερήμην τους».

Και οι επαγγελματικοί φορείς
Στην Κρήτη, ανακοίνωση καταγγελίας της αιφνιδιαστικής απόφασης του κ. Στουρνάρα εξέδωσε και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ηρακλείου τονίζοντας πως «οι επενδύσεις fast track στο χώρο της ενέργειας προδικάζουν μια υπερ-ανάπτυξη σε βάρος του περιβάλλοντος και δεν δημιουργούν, κατά τη λειτουργία τους,  θέσεις εργασίας και κοινωνικό πλούτο» ενώ καλούν την Πολιτεία να νομοθετήσει για την απελευθέρωση των φωτοβολταϊκών σε επαγγελματικές, βιομηχανικές, βιοτεχνικές και οικιακές στέγες, ενώ σε σχέση με το καλώδιο σύνδεσης τονίζει πως η διασύνδεση του νησιού πρέπει να υπαχθεί στις δημόσιες επενδύσεις και να πραγματοποιηθεί με δημόσιους πόρους, αφού κανείς δεν πρέπει να μονοπωλεί τη διαχείριση του ενεργειακού πλούτου της Κρήτης».
Το Παγκρήτιο Δίκτυο καλεί όσους αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, τα πολιτικά κόμματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλους τους πολίτες να συμπαραταχθούν στον αγώνα για να αποτρέψουν ένα έγκλημα για τον τόπο, ενώ διαμηνύει προς τις εταιρίες και όσους ευνοούν τα σχέδιά τους «να ξεχάσουν το fast track».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!