Του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου. Είναι πραγματικά τραγική η αστοχία των μνημονιακών, των τροικανών και των κυβερνητικών επιτελείων, στο να εκτιμήσουν το βάθος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

Στον Προϋπολογισμό του 2011 η ύφεση εκτιμήθηκε από τα εν λόγω επιτελεία στο 3% κι όμως κατέληξε στο 7,1%. Στον Προϋπολογισμό του 2012 η ύφεση εκτιμήθηκε από τα ίδια επιτελεία στο 2,8% κι όμως καταλήγει στα 6,5%, σύμφωνα με όσα λέει η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2013. Ενδεχομένως να κινηθεί ακόμη υψηλότερα, δεδομένου ότι ανάλογα είχε γίνει με την περυσινή εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού. Να θυμίσω ότι τότε είχε εκτιμηθεί πως το 2011 θα κλείσει με ύφεση 5,5%, όμως λίγους μήνες μετά προέκυψε ότι έκλεισε με ύφεση 7,1%.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την παλιά πρακτική να «μαγειρεύει» τα στοιχεία, ανάλογα με το πώς τη συμφέρει κάθε στιγμή, αδιαφορώντας από το γεγονός πως σε λίγες εβδομάδες θα διαψευσθεί και έτσι θα  χάσει, για μια ακόμα φορά, την αξιοπιστία της απέναντι στην κοινωνία. Την ενδιαφέρει μόνο η αξιοπιστία προς την τρόικα και την κυρία Μέρκελ.
Ερχόμαστε στην πρόβλεψη για την ύφεση του 2013. Η εισηγητική έκθεση προβλέπει για το 2013 ύφεση 4,5% και ο Προϋπολογισμός του 2013 έχει συνταχθεί με βάση αυτή την πρόβλεψη. Το ερώτημα είναι ένα: Πόσο έξω θα πέσει φέτος; Αν η αποτυχία είναι ανάλογη με αυτή των προηγούμενων χρόνων, τότε η ύφεση, ενδεχομένως, να ανέλθει σε διψήφιο ποσοστό το 2013. Υπερβολές άραγε; Θα πω μόνο ότι ο προβληθείς κάποτε ως σωτήρας της χώρας, κ. Λουκάς Παπαδήμος, με αντιπρόεδρο τον κ. Βενιζέλο και την αμέριστη στήριξη του κ. Σαμαρά, κατάφερε την πρόβλεψη του 2,8% ύφεση για το 2012 να την οδηγήσει στο 6,5% και ίσως ακόμη παραπάνω.
Να πω, επίσης,  ότι ήδη η κυβέρνηση μας έχει προετοιμάσει γι’ αυτό. Διαβάστε τι γράφει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής στο κεφάλαιο για τους γενικούς κινδύνους στην εξέλιξη του νέου μεσοπρόθεσμου, δηλαδή στη σελίδα 9. Λέει: «Η μέχρι τώρα ανάλυση, από ακαδημαϊκές έρευνες και μελέτες του ΔΝΤ, υπέθεταν δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές πολύ κοντά στο 0,5, τουλάχιστον στις προηγμένες οικονομίες, κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες μέχρι το 2009.
Νεότερες μελέτες δείχνουν μια σημαντική αύξηση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στη μετά την κρίση περίοδο, σε ένα επίπεδο από 0,9 μέχρι και 1,7. Αν όντως αυτό αληθεύει, υπάρχει περίπτωση να υπάρξει απόκλιση της πραγματικής μακροοικονομικής επίδοσης της οικονομίας για την περίοδο 2013-2016 σε σχέση με το μακροοικονομικό σενάριο». Με απλά λόγια, προβλέπουν οι ίδιοι, εμμέσως πλην σαφώς, τη νέα αποτυχία τους, διαψεύδοντας έτσι πανηγυρικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος μιλάει για τον τελευταίο κάβο. Υπάρχει, προφανώς, και άλλος κάβος.
Χρησιμοποιώντας το σκεπτικό των κυβερνώντων, τα δικά τους κριτήρια, τη δική τους λογική θα έλεγα ότι αν αυτά τα μνημονιακά επιτελεία, δηλαδή η κυβέρνηση και το επιτελείο της, καθώς και η τρόικα, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα επιτελεία τους, εργάζονταν σε μια ιδιωτική εταιρία, μετά από τόσες αποτυχίες, θα είχαν προ πολλού απολυθεί. Αυτό θα κάνει η ελληνική κοινωνία και μάλιστα πάρα πολύ σύντομα.

(Το παραπάνω κείμενο αποτελεί απόσπασμα από την ομιλία του στη Βουλή, στις 4 Νοεμβρίου 2012, κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού)

* Ο Αλ. Μεϊκόπουλος
είναι βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!