Αρχική πολιτική αριστερά «Πολλοί λαοί, ένας αγώνας»

«Πολλοί λαοί, ένας αγώνας»

Σημαντικές παρουσίες στο τριήμερο Resistance Festival

Με τη συζήτηση «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο Συνέδριό του» (με τους Δημ. Βίτσα, Θεανώ Φωτίου, Γ. Αλμπάνη, Αντ. Κοτσακά, Αντ. Νταβανέλο, Λ. Αξελό, Γ. Θεωνά, Ρ. Ρινάλντι) να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών εκατοντάδων ανθρώπων, έκλεισε την Κυριακή το βράδυ το πολιτικό μέρος του Resistance Festival, που και φέτος παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αποτέλεσε μια πραγματικά διεθνή συνάντηση κινημάτων. Αυτό ακριβώς υπονοούσε άλλωστε το κεντρικό του σύνθημα «Πολλοί λαοί, ένας αγώνας».
Είχε προηγηθεί η δυναμική εκκίνηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Χάμα Χαμαμί να μιλούν την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ μπροστά σε ένα εξαιρετικά πολυπληθές ακροατήριο για «μια νέα μεσογειακή άνοιξη των λαών» (σ.σ. χαιρετισμό απηύθυνε η Αννέτα Καββαδία, εργαζόμενη στην ΕΡΤ), καθώς και η εκδήλωση «Οι άνεμοι του Νότου θα σκορπίσουν τα σύννεφα», όπου έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση οι τοποθετήσεις των Βάσου Λυσσαρίδη (Κύπρος), Miguel Reis (Μπλόκο της Αριστεράς, Πορτογαλία) και Alaa Shukrallah (Λαϊκή Σοσιαλιστική Συμμαχία, Αίγυπτος).
Και οι «μικρότερες» εκδηλώσεις όμως του τριημέρου δεν υπολείπονταν σε ενδιαφέρον, αφού άνοιξαν σημαντικά θέματα: τις συζητήσεις για το Παλαιστινιακό, για το πολιτικό σκίτσο στα χρόνια της κρίσης, για τα τρία αγωνιστικά success stories της ελληνικής κοινωνίας (Ιεράπετρα, Ιερισσός, ΕΥΑΘ), για την αναζήτηση μιας «άλλης Ευρώπης», παρακολούθησαν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας. Όπως και τη συνέλευση νέων «Εγώ θα μείνω» και τη συζήτηση «για ένα νέο ενεργειακό μοντέλο».
Οι διεθνείς αντιπροσωπείες που πήραν μέρος στο Φεστιβάλ είχαν μάλιστα την ευκαιρία να δουν από πρώτο χέρι τη λαϊκή κινητοποίηση για την ΕΡΤ επισκεπτόμενες το Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής.
Φέτος το Resistance είχε επίσης αφιερώσει χώρο και εκδηλώσεις στις κινήσεις αλληλεγγύης, οργανώνοντας μάλιστα το «Αλληλέγγυο Χωριό», όπου γινόταν συλλογή τροφίμων και φαρμάκων, ενώ διετίθεντο και προϊόντα του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ., ενώ τέλος, και οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ δεν έμειναν παραπονεμένοι, αφού πέρασαν πολλές και δημιουργικές ώρες στον Παιδότοπο, με θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο και παραμύθι. Οι πιο μεγάλοι βέβαια, έφταναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες να «το ρίχνουν λίγο έξω» στη λαϊκή σκηνή (με ικαριώτικα, κρητικά και ρεμπέτικα τραγούδια) αλλά και στην κεντρική σκηνή των συναυλιών, όπου μεταξύ άλλων ξεχώρισαν οι Last Drive, οι Encardia, και βέβαια οι Baba Zula που μετέφεραν στην Ελλάδα τα μουσικά (και όχι μόνο) μηνύματα της πρόσφατης εξέγερσης του τουρκικού λαού.
Συνολικά, όπως λένε οι διοργανωτές, το 6ο Resistance δικαίωσε τις προσδοκίες τους, αφού είχαν εξαρχής θέσει το στοίχημα η φετινή διοργάνωση να συνδεθεί με τον αγώνα της ΕΡΤ αλλά και με όλες τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για διέξοδο από την καταστροφική πορεία, να στείλει ισχυρά μηνύματα αλληλεγγύης μέσα και έξω από τα σύνορα, να ανιχνεύσει το νόημα των κοινωνικών και πολιτικών εκρήξεων στην περιοχή, να συμβάλει στη συζήτηση που διεξάγεται στην Αριστερά εν Ελλάδι.
(Στις επόμενες σελίδες θα βρείτε υλικό από τις ομιλίες των Χάμα Χαμαμί, Γιάννη Θεωνά και Λουκά Αξελού).

Σχόλια

Exit mobile version