«Χαράτσια δεν πληρώνουμε σε κανένα δήμο, βάλτε ελικόπτερο και για τον Παπαδήμο»

 

Στη ΔΕΗ Καμινίων
Δεκάδες κόσμου παραβρέθηκαν χτες Παρασκευή, 25/11, το πρωί, έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στα Καμίνια, απ’ όπου εκδίδονται οι εντολές διακοπής του ρεύματος για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Η πρωτοβουλία διοργανώθηκε από τις Ανοιχτές Συνελεύσεις της Πλατείας του Κερατσινίου, του Κορυδαλλού, της Νίκαιας και του Πειραιά, ενάντια στο παράνομο και αντισυνταγματικό έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων. Πανό κάλυψαν την είσοδο του κτιρίου και μοιράστηκαν οδηγίες για το πώς ο κόσμος μπορεί να αντισταθεί στο παράνομο χαράτσι, τι μπορεί να κάνει ώστε κανένα σπίτι να μη μείνει χωρίς ρεύμα. Όπως μας δήλωσε η Ζωή Τούντα, που συμμετέχει στην Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Κορυδαλλού: «Η αλληλεγγύη, η συλλογική αντίσταση και η μαζική οργάνωση του κόσμου είναι το κεντρικό μήνυμα μιας σειράς κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει σε κάθε γειτονιά και πλατεία. Και όπως αναγράφεται και στο κείμενο της πρωτοβουλίας: “Οι μόνοι αγώνες που χάθηκαν, είναι αυτοί που δεν δόθηκαν ποτέ”».

Ίλιον
Την Κυριακή, 20/11, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές στο Ίλιον (Ρίμινι, Άγιος Νικόλας, Παλατιανή, Ζωοδόχου Πηγή, Μιχελή, Άγιος Φανούριος). Συμμετείχαν περίπου 300 πολίτες. Αποφάσισαν το Σάββατο, 26/11, να διοργανωθούν έξι τοπικές πορείες από τις αντίστοιχες γειτονιές, που να συγκλίνουν όλες στην κεντρική Πλατεία του Ιλίου.

Περιστέρι-Πετρούπολη
Την Κυριακή, 20/11, πραγματοποιήθηκαν λαϊκές συνελεύσεις στην Πετρούπολη και το Περιστέρι. Στις τέσσερις συνελεύσεις της Πετρούπολης συμμετείχαν περίπου 250 πολίτες. Στο Περιστέρι πραγματοποιήθηκε μια συνέλευση στον Λόφο Αξιωματικών όπου συμμετείχαν περίπου 100 πολίτες και μια συνέλευση στο κέντρο του Περιστερίου, με συμμετοχή περίπου 80 ανθρώπων.

Νέα Σμύρνη
Την Κυριακή, 20/11, έγινε συγκέντρωση της Λαϊκής Συνέλευσης της Πλατείας της Ν. Σμύρνης στον κινηματογράφο Σπόρτιγκ, για το χαράτσι της ΔΕΗ.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 400 άτομα. Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Ν. Σμύρνης έχει πάρει θετική ομόφωνη απόφαση για τη στήριξη των πολιτών, καταρχήν με νομική υποστήριξη. Αποφασίστηκε η συλλογή πληρωμένων λογαριασμών μέσω ΑΤΜ και μαζική υποβολή τους στο δήμο, συγκέντρωση των κατοίκων την Κυριακή, 27/11, στον κινηματογράφο Σπόρτιγκ και συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 2/12 στο ΣτΕ.

Πάτρα
Τη Δευτέρα, 21/11, πραγματοποιήθηκε κατάληψη στη ΔΕΗ Πάτρας. Την απόφαση για αυτή την κινητοποίηση είχαν πάρει 7 συνελεύσεις γειτονιών της Πάτρας και συμμετείχαν και φορείς της πόλης. Αντίστοιχη δράση πραγματοποιήθηκε και την επόμενη μέρα. Επίσης, την Τετάρτη 23/11, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων, μελών λαϊκών συνελεύσεων και όλων των δημοτικών κινήσεων για τα παρακάτω πρακτικά βήματα.

Σπάρτη
Μια μικρή ομάδα πολιτών στη Σπάρτη συντόνισαν τη δράση τους, απευθύνθηκαν με επαναλαμβανόμενες εξορμήσεις στη λαϊκή αγορά, τα μαγαζιά και τα κεντρικά σημεία της Σπάρτης και αποφάσισαν να πιέσουν τον Δήμο Σπάρτης να πάρει μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στο χαράτσι της ΔΕΗ.
Έτσι, περίπου 100 πολίτες παραβρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης την Τετάρτη, 23/11, και κατάφεραν να βγει ομόφωνο ψήφισμα κατά του χαρατσιού.

Βόλος
Την Τρίτη, 22/11, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση πολιτών, στο κτίριο του Δημαρχείου της Νέας Ιωνίας, σχετικά με τα χαράτσια της ΔΕΗ. Συγκεντρώθηκαν περίπου 80 άτομα. Αποφασίστηκαν παρεμβάσεις στο Τοπικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Βόλου. Ακόμα αποφασίστηκε παρέμβαση στη ΔΕΗ, ενώ δρομολογήθηκε να πραγματοποιηθεί πορεία στη Νέα Ιωνία. Ανάλογη πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε και στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας, όπου συμμετείχαν περίπου 80 πολίτες.

Κρήτη
Με εξώδικο προς τη ΔΕΗ απάντησαν στα χαράτσια οι Πολίτες κατά του Χρέους, στο Ηράκλειο. Συνολικά 47 πολίτες συνυπέγραψαν την εξώδικη δήλωση, καθιστώντας υπεύθυνη την Περιφερειακή Διεύθυνση της ΔΕΗ στην Κρήτη για κάθε ζημία και περιουσιακή ή ηθική βλάβη από την ενδεχόμενη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Και στην Κρήτη, το δίκτυο των φορέων που τάσσονται κατά της πληρωμής του ειδικού τέλους μεγαλώνει κυρίως στην Αυτοδιοίκηση με τους Δήμους Χανίων, Φαιστού και Χερσονήσου να λαμβάνουν αντίστοιχες αποφάσεις για πολιτική (έστω) στήριξη του αιτήματος κατάργησης του χαρατσιού, τουλάχιστον για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!