Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός & βαρβαρότητα τ.101

Πολιτισμός & βαρβαρότητα τ.101

Του Ηρόστρατου …«Αριστερές λύσεις στα σύγχρονα οικονομικά προβλήματα δεν μπορούν να υπάρξουν», γράφει στο άρθρο του με τον εύγλωττο τίτλο Ο φόβος της Αριστεράς ο πολύς Γιώργος Κύρτσος.

Ό,τι κι αν κάνει η Αριστερά για να μη τη… φοβούνται οι παρατρεχάμενοι της εξουσίας τρέμουν τη στιγμή που θα συγκροτηθεί αυτό το Μέτωπο που, προς το παρόν, μένει φάντασμα στοιχειώνοντας ωστόσο τον ύπνο τους.

Η Αριστερά και ο Εξολοθρευτής Άγγελος
Η Αριστερά με τις πολλές εκφάνσεις της μου θυμίζει τους καλεσμένους στον Εξολοθρευτή Άγγελο του Μπουνιουέλ που χωρίς να ξέρουν γιατί, χωρίς να καταλαβαίνουν πως μια δύναμη τους κρατούσε εγκλωβισμένους στο σαλόνι του σπιτιού όπου είχαν βρεθεί για κάποια γιορτή, επί μέρες, εβδομάδες, μήνες. Οι μάσκες, οι καλοί τρόποι και η αξιοπρέπεια εξαφανίζονταν όσο περνούσε ο καιρός και δεν φαινόταν διέξοδος.
Ακόμη κι όταν βγήκαν και πήγαν στην εκκλησία να ευχαριστήσουν τον Θεό για τη σωτηρία τους, η ίδια ιστορία «εγκλωβισμού» επαναλήφθηκε. Έξω, στον πραγματικό κόσμο, ξεσπούσαν διαδηλώσεις. Η επανάσταση πλησίαζε.
Ήταν ακριβώς μισό αιώνα πίσω (1962), όταν ο Μπουνιουέλ συνελάμβανε αυτή την απίστευτη ιδέα και την υλοποιούσε, κινηματογραφικά, σε μια από τις κορυφαίες δημιουργίες του.
Να δούμε η Αριστερά πόσα χρόνια θα χρειαστεί για να «διαβάσει» τα σημάδια των καιρών…

Ο Εμφύλιος στον κινηματογράφο
Τουλάχιστον η ανάγνωση του παρελθόντος θα βοηθηθεί από το πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα που ξεκινά η Ταινιοθήκη της Ελλάδος με θέμα Ο ελληνικός εμφύλιος στην οθόνη. Η πρεμιέρα γίνεται την Πέμπτη, 9/2, με την προβολή των Κυνηγών του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.
Πριν από την προβολή της τιανίας θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα Ο ελληνικός εμφύλιος στην οθόνη: η μυθοπλασία. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι σκηνοθέτες Παντελής Βούλγαρης, Τάσος Ψαρράς και Κώστας Βρεττάκος, η κριτικός κιν/φου Μαρία Κατσουνάκη, η Μαρία Κομνηνού, αναπληρώτρια καθηγήτρια/ γεν. γραμ. Δ.Σ. ΤΤΕ και η καθηγήτρια Πέπη Ρηγοπούλου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής και αντιπρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας Ηλίας Νικολακόπουλος.
Μια δεύτερη στρογγυλή τράπεζα με θέμα Ο ελληνικός εμφύλιος στην οθόνη: το ντοκιμαντέρ θα γίνει την Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου, στις 19.30, με τη συμμετοχή των σκηνοθετών Φώτου Λαμπρινού, Ροβήρου Μανθούλη, Μάνου Ζαχαρία, Θανάση Σκρουμπέλου και Ηλία Γιαννακάκη, του διευθυντή μουσείου-αρχείου της ΕΡΤ Βασίλη Αλεξόπουλου και του ιστορικού, μέλους του Δ.Σ. των ΑΣΚΙ, Τάσου Σακελλαρόπουλου. Συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η ιστορικός και μέλος του Δ.Σ. των ΑΣΚΙ Ιωάννα Παπαθανασίου
Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου και θα περιλάβει άγνωστα κινηματογραφικά ντοκουμέντα της εποχής, αλλά και προβολές ταινιών όπως:
Θίασος, Μεγαλέξανδρος και Το λιβάδι που δακρύζει του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Χάππυ Νταίη, Πέτρινα χρόνια και Ψυχή βαθιά του Παντελή Βούλγαρη, Τα παιδιά της Χελιδώνας του Κώστα Βρεττάκου, τα Χρόνια της θύελλας του Νίκου Τζήμα, Η Κάθοδος των Εννέα του Χρήστου Σιοπαχά και η Βασιλική του Βαγγέλη Σερντάρη.
Σειρά ντοκιμαντέρ όπως ο Καπετάν Κεμάλ ο σύντροφος, Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος, Νέος Παρθενώνας, Μακρόνησος και Η ζωή στους βράχους βρίσκονται, επίσης, στον προγραμματισμό της Ταινιοθήκης.

Δύο σπάνια ντοκουμέντα
Στο αφιέρωμα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε δύο ταινίες που εντοπίστηκαν στην Ταινιοθήκη της Σερβίας, στο Βελιγράδι, και προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η πρώτη, Τα ελληνόπαιδα (Grcka Deca, 1948) του Radivoje Lola Dukic περιγράφει την υποδοχή ελληνοπαίδων στο προσφυγικό κατάλυμα στη Bela Crkva. Η δεύτερη είναι η Αδελφική βοήθεια (Bratska Pomoc, 1950) των Trajce Popov και Zorz Skrigin, που πραγματεύεται τη βοήθεια που δόθηκε στα χρόνια του Εμφυλίου στο Δημοκρατικό Στρατό.

…κλείνει και το Απλό Θέατρο
Μετά το Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη και το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, κλείνει και το Απλό Θέατρο του Αντώνη Αντύπα, ύστερα από 22 χρόνια λειτουργίας. Και οι τρεις δημιουργοί έχουν γράψει ιστορία στο χώρο του θεάτρου κι έχουν ανεβάσει μερικές από τις σημαντικότερες παραστάσεις των τελευταίων δεκαετιών. Προφανώς όλα αυτά δεν έχουν καμία απολύτως σημασία για τον υπουργό «Κρουαζιερών και Τουρισμού»…

Μας προκαλούν!
Κάποια στιγμή ο Ηρόστρατος θα ήθελε να γράψει τις πιο βαριές λέξεις. Τους πιο βάναυσους χαρακτηρισμούς. Τις πιο ακραίες βρισιές. Είναι π.χ. οι στιγμές που βλέπεις αυτή την κυρία με τα τρισβάρβαρα ελληνικά, που παριστάνει την υφυπουργό… Παιδείας.
Είναι τα ίδια πρόσωπα που κατηγορούσαν για κιτρινισμό και προπαγάνδα όσους μιλούσαν για την πείνα στα σχολεία της Ελλάδας και τώρα έρχονται να κάνουν τους φιλάνθρωπους μοιράζοντας πακέτα φαγητού… Γιατί έχω την αίσθηση πως -αν το ψάξουμε- θα ανακαλύψουμε ότι κάποιοι «ημέτεροι» θα κερδίσουν ακόμη και από την πείνα;

 

Σχόλια

Exit mobile version