-…Οι Ηλεκτρονικές Αναγνώσεις του Δρόμου πάλι έβαλαν κακές ιδέες στην κυβέρνηση. Κι έτσι θεωρήθηκε απολύτως αυτονόητη η μετάταξη 144 εργαζομένων του ΗΣΑΠ στο υπουργείο Πολιτισμού! Το προβληματάκι είναι πως οι υποτιθέμενα «υπεράριθμοι» εργαζόμενοι ήταν άκρως απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία του Ηλεκτρικού. Το αποτέλεσμα ήταν -τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές- να κυκλοφορούν οι συρμοί ανά 15- 30 λεπτά. Απίστευτη ταλαιπωρία, στριμωξίδι, αθλιότητα. Η Ελλάδα καλπάζει δεκαετίες πίσω. Σε λίγο οι επιβάτες θα σκαρφαλώνουν πάνω στους συρμούς για να μετακινηθούν – αν μετακινηθούν ποτέ!

-…Γι’ αυτό γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ το να μην πληρώνουμε τον… οβολό. Να έχετε μαζί σας μια φωτοτυπία (!) από τους «Νεκρικούς Διαλόγους» του Λουκιανού:
ΧΑΡΩΝ: Πλήρωσε με, καταραμένε, τα ναύλα
ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Συνέχισε να φωνάζεις, Χάροντα, αν αυτό σε ευχαριστεί
ΧΑΡΩΝ: Πλήρωσε με, είπα, που σε πέρασα στην απέναντι όχθη
ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Δε μπορείς να πάρεις από αυτόν που δεν έχει (Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.)
ΧΑΡΩΝ: Υπάρχει κάποιος που δεν έχει οβολό;
ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Αν υπάρχει κι άλλος εγώ δε γνωρίζω, εγώ όμως δεν έχω
ΧΑΡΩΝ: Ε, λοιπόν, μα τον Πλούτωνα, θα σε πνίξω παλιάνθρωπε, αν δε με πληρώσεις.
ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Κι εγώ θα σου δώσω μια με το ξύλο, και θα σου διαλύσω το κρανίο
ΧΑΡΩΝ: Δηλαδή, όλο αυτό το ταξίδι με το καράβι θα το έχεις κάνει δωρεάν;
ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Ο Ερμής να πληρώσει για λογαριασμό μου, αυτός που με παρέδωσε σε εσένα.
Αντί άλλου επιχειρήματος θα δείχνετε την φωτοτυπία σας και θα πηγαίνετε στη δουλειά σας δωρεάν!
-…Με… πεθαμένους ασχολείται και ο Γιώργος Λάνθιμος στις Άλπεις, που απέσπασαν το Βραβείο Σεναρίου στην 68η Μόστρα της Βενετίας. Στην ταινία όπου πρωταγωνιστούν η Αγγελική Παπούλια, η Αριάν Λαμπέντ και ο Άρης Σερβετάλης, μια αποκλειστική νοσοκόμα, ένας τραυματιοφορέας, μια αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και ο προπονητής της έχουν δημιουργήσει μια ομάδα που ονομάζεται Άλπεις. Προσλαμβάνονται από φίλους και συγγενείς νεκρών προκειμένου να αντικαταστήσουν τους εκλειπόντες, μιμούμενοι τις συνήθειες, τις χειρονομίες και τις συμπεριφορές τους σε καθημερινό επίπεδο, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τους οικείους τους στη διαδικασία του πένθους. Αρχηγός της ομάδας είναι ο τραυματιοφορέας, που ονομάζεται Mont Blanc και τα μέλη της είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες που έχει ορίσει ο ίδιος.
Το σενάριο έγραψε ο σκηνοθέτης μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου…
-…Μετά τη βράβευση, ο φερόμενος ως υπουργός Πολιτισμού έσπευσε να κάνει δηλώσεις για την ελληνική κινηματογραφία, «ξεχνώντας» ότι ο σκηνοθέτης χωρίς βοήθεια, με πενιχρό προϋπολογισμό και παρά τα εμπόδια κατάφερε να διακριθεί χάρη στο ταλέντο του. Η υποκρισία και το θράσος περισσεύουν. Είπε ο Μέγας Πολ: «…(η διάκριση αυτή) μας κάνει να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια που αρχίσαμε, με τον καινούργιο νόμο για τον κινηματογράφο, να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και να διαμορφώσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσει, ώστε η νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών να μείνει και να δημιουργήσει στον τόπο της…». Εγώ πάλι γιατί νομίζω πως μας εξωθούν όλους -δημιουργούς και μη- στη μετανάστευση;
-… «Για ποιον χτυπά η καμπάνα;» Είναι το επίκαιρο ερώτημα της εποχής. Και η απάντηση έχει δοθεί εδώ και πολλά χρόνια από τον Έρνεστ Χέμινγουει: «Μην αναρωτιέσαι για ποιον χτυπά, χτυπά για σένα». Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει, λοιπόν, η έκθεση του Μουσείου της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατό του. Τα εγκαίνια της έκθεσης Ernest Hemingway: From Life to Fiction θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011, στις 20:30, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη ζωή και το έργο του Χέμινγουει μέσα από φωτογραφίες που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χειρόγραφα, εξώφυλλα βιβλίων, περιοδικών και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.
-…Καθώς γυρίζουμε ολοταχώς πίσω στο χρόνο, φαίνεται πως το Ημερολόγιο στον Πειραιά δείχνει Σεπτέμβριο του 1936…. Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πειραιά, σε γραπτή ανακοίνωσή του στις 8/9/2011, προς στα σχολεία αναφέρει:
«Σας ενημερώνουμε (…) ότι απαγορεύεται κάθε ομιλία πολιτικού περιεχομένου προς τους μαθητές ή εκπαιδευτικούς, από εκπροσώπους κομμάτων, φορείς συλλογικών οργάνων ή άλλα πρόσωπα»…
-…Για τους παραβάτες προτείνουμε εξορία και ρετσινόλαδο ή να παρακολουθήσουν μια (ολόκληρη) ομιλία της Άννας Διαμαντοπούλου. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο!

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!