Του Ηρόστρατου

Βρέθηκα, την περασμένη Κυριακή, στην εκδήλωση που οργάνωσε για την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου. Θα μου πείτε τι σας τα λέω «κατόπιν εορτής». Είναι που θέλω να μοιραστώ δυο εικόνες:
Η μια έχει μέσα το μεγάλο πλήθος ανθρώπων που βρέθηκε εκεί, την εξαιρετική ιστορική επισκόπηση του Ιάσονα Χανδρινού, τις μοναδικές αφηγήσεις της Κατερίνας Λατίφη και της Ζασμίν Βρανά που μας ζωντάνεψαν την εποχή… Έχει τον Βαγγέλη Καραμανωλάκη από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας που μας μίλησε για την αγαπημένη φίλη, αγωνίστρια και ιστορικό Εύη Ολυμπίτου, στην οποία ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση. Έχει μέσα τις κουβέντες που ακολούθησαν όπου μοιραστήκαμε απόψεις, μεζέδες και κρασί. Μια μεγάλη συντροφιά.
Η άλλη εικόνα έχει τον μοναδικό Μανώλη Γλέζο που μας τίμησε με την παρουσία του. Όμως, έχει και τα ερωτήματα που έθεσε σε όλους μας, χωρίς να δώσει μασημένες λύσεις. Τα άφησε για να σκεφτόμαστε. Και κυρίως κρατάω το ερώτημα για τη νεολαία. Πώς είχε κινητοποιηθεί τότε στο σύνολό της; Γιατί σήμερα στις εκδηλώσεις μας περισσεύουν τα άσπρα μαλλιά και οι νέοι είναι ελάχιστοι; Ας αναλογιστούμε… Ίσως στην απάντηση να υπάρχει το «κλειδί» για πολλά αριστερά αδιέξοδα.

Αυτοδιαχειριζόμενο Ωδείο
«Η μουσική είναι για όλους». Και το Αυτοδιαχειρζόμενο Ωδείο το κάνει πράξη στο χώρο της Ανοιχτής συνέλευσης για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου (μεταξύ Αγίου Δημητρίου, Νέα Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου).
Το Ωδείο, όπως σημειώνεται, «λειτουργεί συλλογικά, με οριζόντιες διαδικασίες, χωρίς ιεραρχίες ισότιμα, με ελευθερία και σεβασμό για τον άλλο, με ευθύνη και αυτοδέσμευση και με σκοπό τη διάδοση της μουσικής γνώσης. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν μουσική και λόγω οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στα ιδιωτικά ωδεία και τις μουσικές σχολές. Επίσης, σε όσους εγκατέλειψαν τις σπουδές τους λόγω φτώχειας, ανεργίας κ.λπ., σε όσους αποκλείστηκαν από κριτήρια που διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε ανώτερους και κατώτερους, ανάλογα με το χρώμα τους, καθώς και άλλες διακρίσεις.
Το παραπάνω εγχείρημα δεν είναι εκδήλωση φιλανθρωπίας κάποιων προνομιούχων, αλλά έκφραση της ανάγκης για συλλογική δράση και οργάνωση δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και ελεύθερης προσφοράς που δεν βασίζεται στους κανόνες της αγοράς…».
Για να μπορεί να λειτουργήσει, ακόμη, υπάρχουν αρκετές ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή. Για να ενημερωθείτε, αλλά και να στηρίξετε την προσπάθεια, περισσότερες πληροφορίες στο https://awdeion.blogspot.gr/p/blog-page_6758.html

Οι διανοούμενοι και η κρυφή γοητεία του φασισμού…
«Ο Αρτώ θυμάται τον Χίτλερ και το Καφέ Ρομάν» του Τομ Πόικερτ είναι ένας θεατρικός μονολόγος που βασίζεται σε πραγματικό γεγονός: Όταν ήταν έγκλειστος σε ψυχιατρική κλινική του Παρισιού, ο Αντονέν Αρτό έγραψε ένα κείμενο που το αφιέρωσε στον Αδόλφο Χίτλερ, υπενθυμίζοντάς του την πρώτη τους συνάντηση τον Μάιο του 1932, «κάποιο απόγευμα στο Cafe Roman». Στο κείμενο-επιστολή ζητά, μεταξύ άλλων, από τον Θεό «να του δίνει τη χάρη Του»!
Με αφορμή αυτό τον ισχυρισμό του διαταραγμένου ψυχικά Αρτώ για την  προπολεμική συνάντηση με τον Χίτλερ, στο περίφημο βερολινέζικο καφέ, ο Πόικερτ αναπαριστά επί σκηνής την άγνωστη ή φανταστική αυτή συνάντηση. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Καντιώτη, ενώ το μονόλογο ερμηνεύει ο Νίκος Παντελίδης. Στα ξεχωριστά στοιχεία της παράστασης θα πρέπει να προσθέσουμε την παρουσία του Πορτογάλου τραγουδιστή Andre Maia και του τσελίστα Γιώργο Ταμιωλάκη που συνοδεύουν «ζωντανά» τη σκηνική δράση.
Info: 2, 3, 8, 9, 10 Μαρτίου, στις 9μ.μ. στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-36, δίπλα από τον σταθμό ΗΣΑΠ του Θησείου).
Για κρατήσεις θέσεων 6972119549
(5 με 8 το απόγευμα).

ΔΗΜΑΡίτιδα
Αν στον Μεσοπόλεμο κάποιοι διανοούμενοι γοητεύθηκαν από το φασισμό ή το ναζισμό, στην Ελλάδα του 2013 πολλοί διανοούμενοι πάσχουν από μια τοπική, ανίατη ασθένεια που ερευνητές του γνωστού ιατρικού περιοδικού Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology παρουσίασαν σε πρόσφατη έκτακτη έκδοση. Θύμα της συγκεκριμένης παθήσεως είναι και ο βουλευτής(!) Γ. Κυρίτσης, ηθοποιός με καταγωγή από τη Χαμένη Αταλαντίδα και δόκιμος συγγραφέας ποιοτικών σίριαλ.
Ο συγκεκριμένος… διανοούμενος, χτυπημένος από την ασθένεια, βρέθηκε σε κατάσταση σοκ και αποφάσισε να γίνει ζων, δωρητής οργάνων.
Έτσι, σε συζήτηση περί ιδιωτικοποιήσεων είπε σε εργαζόμενο πως θα πάρει τα… (δεν μπορώ να γράψω τη λέξη, θα μας τρέχουνε). Αν και πρόκειται περί του ακριβούς αντιτίμου που θα πάρει η χώρα μας και οι εργαζόμενοι με τις ιδιωτικοποιήσεις, ωστόσο ένας μεγάλος συγγραφέας και ταυτόχρονα ηθοποιός διεθνούς βεληνεκούς, δεν μπορεί να μιλά έτσι…
Τα συμπτώματα της ΔΗΜΑΡίτιδας ξεκινούν με έκκριση βλέννας που καθιστά τους ασθενείς ιδιαίτερα γλοιώδεις, συνεχίζεται με άμετρη έπαρση και απίστευτη εξουσιομανία και καταλήγει σε πλήρη αναλγησία.
Καλό είναι να αποφεύγετε να τους πλησιάζετε γιατί η εν λόγω ασθένεια μεταδίδεται με το σάλιο…

Μαγειρική (και όχι μόνο)
Έχω γράψει παλιότερα στον Δρόμο για το διασκεδαστικό Μαγειρεύοντας μ’ ένα ψάρι της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου. Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο μαγειρικής, αν και περιέχει αρκετές, εύκολες και νόστιμες συνταγές ιδανικές για ανθρώπους που μένουν μόνοι. Κυρίως είναι αφηγήσεις της καθημερινότητας, όπου η μαγειρική παίζει συχνά ρόλο φάρμακου απέναντι στη μοναξιά, αλλά και μέθοδο επικοινωνίας με συγγενείς και φίλους. Τώρα, μαζί με μια μεγάλη παρέα και μέσα στο πνεύμα αυτών των ιδιότυπων διηγημάτων, η Κωνσταντίνα μας καλεί στην Παλλήνη να κουβεντιάσουμε και να μαγειρέψουμε μαζί.
Στην παρέα η φωτογράφος Βάσια Αναγνωστοπούλου (με θαυμάσιες επινοήσεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίο), η διαιτολόγος / διατροφολόγος Σταματίνα Αντωνίου, η συγγραφέας Στέργια Κάββαλου, και η ηθοποιός Αλίνα Κωτσοβούλου
Info: 3 Μαρτίου στις 13:00 – εστιατόριο Pallini Tennis Park (Ιδομενέως & Κορίνθου, Παλλήνη).

Τραγούδια (και όχι μόνο)
Την ίδια μέρα, το απόγευμα, στο Βόλο αυτή τη φορά, η ομάδα του Bookcrossing της πόλης, σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο Γράμματα στην Ν. Ιωνία και τις Εκδόσεις Μετρονόμος παρουσιάζουν το βιβλίο του Δημήτρη Θεολόγου Φταίνε τα τραγούδια. Η εκδήλωση θα γίνει στην «Αριάδνη» (Καραμπατζάκη & Αναπαύσεως) στις  7μ.μ.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Αντώνης Αντωνίου, εκπαιδευτικός, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Ε. Μαγνησίας.       
Την παρουσίαση θα πλαισιώσουν μουσικά ο Νίκος Ιακωβίδης, ο Κώστας Βλαχούτσος και η Κική Καραγκούνη.    
Ποιήματα και κείμενα θα διαβάσουν η Δήμητρα Σκουφογιάννη και ο Σπύρος Μακρυγιάννης. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Δανάη Πίκουλα.  
Πρόκειται για ένα βιβλίο που μέσα από ποιήματα που θυμίζουν τραγούδια, κείμενα και φωτογραφίες ζωντανεύει τη μετεμφυλιοπολεμική περίοδο στον Βόλο. Τα βιώματα του συγγραφέα, οι διωγμοί που υπέστη η οικογένειά του, που υποχρεώθηκε σε εσωτερική μετανάστευση, παρουσιάζονται με μοναδικό τρόπο…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!