Γράφει ο Ηρόστρατος

Από το δελτίο ειδήσεων του STAR:
«…Ετοιμάζονται πυρετωδώς οι Koza Mostra με το ρεμπέτη Αγάθωνα Ιακωβίδη για τη φετινή Eurovision.
“Τα παιδιά νομίζουν ότι είμαι μεγάλος στην ηλικία, αλλά δεν ξέρουν ότι είμαι πιο μικρός από αυτούς”, λέει με χιούμορ ο ρεμπέτης, ενώ έχει μπει για τα καλά στο πετσί του ρόλου.
Πώς αντέδρασε όταν του πρότειναν να συμμετάσχει  στη Eurovision;
“Η αντίδραση μου ήταν θετική!  Δεν έχω κολλήματα και τέτοια. Οι κανονικοί φίλοι και συνάδελφοι είχαν θετικά σχόλια, οι ακανόνιστοι δεν μας ενδιαφέρουν”, είπε στην κάμερα του Star».

Έχω κάτι… κολλήματα!
Ο Ηρόστρατος ως «ακανόνιστος», δεν ενδιαφέρει βεβαίως τον… ρεμπέτη(!) κύριο Ιακωβίδη. Όπως, προφανώς, δεν τον ενδιαφέρει πως το κανάλι MAD που ανέλαβε με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ τη διοργάνωση του ελληνικού τελικού ανήκει στον Ανδρέα Κουρή. Ούτε τον ενδιαφέρει πως ο συγκεκριμένος «επιχειρηματίας» κατάφερε οδηγήσει σε κατάρρευση την αλυσίδα καταστημάτων Metropolis, οδηγώντας δεκάδες εργαζόμενους στο δρόμο…
Είναι λυπηρό ένας -κατά δήλωσή του- ρεμπέτης να παίζει τα επικοινωνιακά παιχνιδάκια ενός επιχειρηματία και της διοίκησης της ΕΡΤ. Αναρωτιέται μήπως ο κύριος Ιακωβίδης πού βρέθηκαν ξαφνικά λεφτά για τη φιέστα, τη στιγμή που μόλις πριν από λίγους μήνες, όπως σημείωναν οι εργαζόμενοι στα Metropolis:
 «… Συσσωρεύονταν τα χρέη της εταιρίας προς τους προμηθευτές, προς το Δημόσιο και προς το ΙΚΑ, μια και ο Ανδρέας Κουρής δεν απέδιδε ούτε τις εργοδοτικές, αλλά ούτε και τις εργατικές εισφορές που παρακρατούσε από τους εργαζόμενους. Έτσι, λοιπόν, μπήκαν και τα επόμενα λουκέτα στα καταστήματα που είχαν απομείνει, αφού δεν πλήρωνε ούτε και τα ενοίκια των καταστημάτων, λόγος για τον οποίο όλα τα τελευταία καταστήματα έκλεισαν λόγω έξωσης…».
«…Δυο καρπούζια σ’ ένα χέρι, να κρατήσεις δεν μπορείς,
νταβατζή θέλεις εμένα και τα πλούτη αλλού να βρεις.
Μη θαρρείς πως είμαι χάπι, κάτι έχω μυριστεί,
τη δουλειά που πας να φτιάξεις, σαν κορόιδο θα πιαστείς…». Όπως τραγουδούσε κάποτε και ο Αγάθων!

Μην το κάνεις όπως ο… Μπέκαμ!
Πόσο γνωρίζουμε τους δικούς μας ανθρώπους; Σε αυτό το ερώτημα αναζητά απαντήσεις  το θεατρικό έργο της Marta Buchaca Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο, που παρουσιάζεται εδώ και δυο εβδομάδες στο Χώρο Τέχνης και Δράσης «Βρυσάκι» από τη Θεατρική Ομάδα «Μηχανή Τέχνης». Ένα τροχαίο ατύχημα αποκαλύπτει τις κρυφές ζωές τριών ανθρώπων που ταξίδευαν μαζί. Οι συγγενείς τους δεν ξέρουν πώς και γιατί βρέθηκαν αυτά τα τρία πρόσωπα στο ίδιο αυτοκίνητο. Στην αίθουσα αναμονής του νοσοκομείου εκτυλίσσεται ένα παράξενο θρίλερ αυτογνωσίας και αποκαλύψεων.
Η σκηνοθεσία είναι του  Χρήστου Στρέπκου. Παίζουν οι Ντέπι Πάγκα, Νατάσα Νταϊλιάνη και Διονύσης Κλάδης (κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9μ.μ.).
Αξίζει να πούμε ότι στον ίδιο χώρο προβάλλονται ταινίες από το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας. Αυτή την εβδομάδα (Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου), θα προβληθούν οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες:
• Πίστομα του Γιώργου Φουρτούνη  (Διάκριση νατουραλιστικής εικόνας)
• Gran Partita του Αλέξανδρου Σκούρα  (Διάκριση Τέχνη-ένας Κώδικας επικοινωνίας)
• Penguins του Δημήτρη Ζάχου (Διάκριση Κοινωνική αδικία και αξιοπρέπεια στα χρόνια της κρίσης)
Info: Βρυσακίου 17, Πλάκα,  www.vryssaki.gr, τηλ.: 210-3210179

Η μοναδική Ελένη Καραΐνδρου
Τη Δευτέρα το βράδυ (8μ.μ.) στον Ιανό θα παρουσιαστεί το νέο CD της Ελένης Καραΐνδρου που ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Νοέμβριο του 2010. Πέρα από τις μουσικές για ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, περιλαμβάνονται συνθέσεις που ηχογραφήθηκαν για πρώτη φορά σε CD, όπως αυτές που γράφτηκαν για θεατρικές παραστάσεις (Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ, Ο Γυάλινος Κόσμος, Ο Θάνατος του Εμποράκου), αυτόνομες συνθέσεις, αλλά και κομμάτια εμπνευσμένα από το 10 του Μ. Καραγάτση, που γράφτηκαν για την τηλεοπτική διασκευή του έργου στην ελληνική τηλεόραση.
Για το CD και την Ελένη Καραΐνδρου θα μιλήσουν: Ο Αλέξανδρος Μυράτ, Γιώργος Γραμματικάκης και ο Παρασκευάς Καρασούλος.
Η παρουσίαση δεν θα μπορούσε παρά να περιλαμβάνει και μια ζωντανή μουσική ξενάγηση στο έργο της:
Την Ελένη Καραΐνδρου στο πιάνο θα συνοδεύσουν, ο Βαγγέλης Χριστόπουλος (όμποε), ο David Lynch (σαξόφωνο), ο Γιώργος Καλούδης (τσέλο) και η Larysa Zhykhareva (ακορντεόν).
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σύγχρονος Ιταλικός Κινηματογράφος
Συζητούσαμε πρόσφατα με φίλους για τον Ιταλικό Κινηματογράφο που μοιάζει να βρίσκεται σε παρακμή. Μια ευκαιρία για να διαπιστώσουμε κατά πόσο ισχύει ή όχι κάτι τέτοιο μας δίνει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο με τις προβολές που εγκαινίασε και γίνονται κάθε Δευτέρα. Έτσι, μεθαύριο, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας του Βιτόριο Ντε Σέτα Lettere dal Sahara (2006). Είναι η πρώτη δουλειά του σκηνοθέτη μετά από είκοσι χρόνια απουσίας από τον κινηματογράφο και καταπιάνεται με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στην Ιταλία μέσα από την οδύσσεια ενός νεαρού φοιτητή από την Αφρική.
Παράλληλα, από τις 5 Φεβρουαρίου, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Antonioni su Antonioni με αποσπάσματα από πολύτιμες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Αντονιόνι – μία παραγωγή της Ταινιοθήκης της Μπολόνια και παρουσιάστηκε  στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2008, ένα χρόνο μετά το θάνατο του (Τετάρτη 6/2 στις 8μ.μ.).

Φωτογραφίζω το δικό μου χρόνο
Νέα έρευνα του Χρήστου Κάτσικα σε 514 καθηγητές λυκείων από την Καλλιθέα και τη Νέα Σμύρνη, μέχρι την Κέρκυρα και τη Δράμα, παρουσιάζει ανάγλυφα το σκοτεινό πρόσωπο που παίρνει η Παιδεία του Μνημονίου: 87% των μαθητών δεν καταβάλλουν καμία προσπάθεια. Το 76% έχει χαμηλότερες βαθμολογικές επιδόσεις. Το 95% έχει μειωμένες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προσδοκίες.
Άμεση η ανάγκη για δράση. Μέσα σε αυτό το τοπίο πρωτοβουλίες όπως αυτή του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης που κινητοποιούν τους μαθητές, πιστεύω πως βρίσκονται στο σωστό δρόμο: Πολιτισμός εναντίον της βαρβαρότητας!  
Διαβάζω, λοιπόν:  «Το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, η Πολιτιστική Επιτροπή και το Φωτογραφικό Εργαστήρι του Δήμου, διοργανώνουν Έκθεση Φωτογραφίας, καλώντας τους μαθητές των Λυκείων και των Γυμνασίων της πόλης, να καταθέσουν την έμπνευση και να ξεδιπλώσουν τη φαντασία τους στο φωτογραφικό φακό, με θέμα Φωτογραφίζω το δικό μου Χρόνο.
Φωτογραφίζουμε χωρίς το στημένο και τη γκριμάτσα. Φωτογραφίζουμε αληθινές στιγμές που βιώνουμε καθημερινά, μέσα και έξω απ’ το σπίτι (όχι στο σχολείο) μόνοι ή με τις παρέες.
Το φωτογραφικό εργαστήρι μέσα στο πλαίσιο των δράσεών του προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει όλο και περισσότερους στην καλλιτεχνική δημιουργία μέσω της φωτογραφικής τέχνης.
Ο κάθε μαθητής που επιθυμεί να λάβει μέρος, θα πρέπει να υποβάλει τη συμμετοχή του, αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή, από 7 Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου 2013.
Μπορεί να υποβάλει μέχρι πέντε (5) φωτογραφίες – είτε ασπρόμαυρες είτε έγχρωμες. Από το σύνολο των φωτογραφιών θα επιλεγούν οι καλύτερες για την έκθεση που θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού (Μητροπολιτικό-Κοινωνικό Ιατρείο-Πρώην Αμερικανική Βάση) 25-26-27-28 Απριλίου 2013».
Για περισσότερες πληροφορίες:
https://www.elliniko-argyroupoli.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!