Του Ηρόστρατου

Ο Ηρόστρατος θα διεκδικήσει -με απευθείας ανάθεση- να εκπροσωπήσει τη χώρα στη Eurovision. Ελπίζω ο Δρόμος να σταθεί αρωγός. Παρακαλούνται οι συνεργάτες που μπορούν να γράψουν στίχους εις την αγγλικήν (ή εις την γερμανικήν) αλλά και όσοι μπορούν να συνθέσουν μια μελωδία ή ένα καλό ντουπ-ντουπ να επικοινωνήσουν με τη στήλη.

Τα λεφτά υπάρχουν (για τη Eurovision)
Θεούλη μου, ευτυχώς! Υπάρχει ακόμη πολιτισμός! Ο παντός καιρού και κυβερνήσεως Τζώνυ Καληνύχτας (καλημέρης, καλησπέρης) μάλλον εξασφάλισε χορηγό κι έτσι θα ζήσουμε πάλι μοναδικές στιγμές μουσικής ιστορίας:
«…Σύμφωνα με δήλωση του γενικού διευθυντή της ΕΡΤ, Τζώνυ Καλημέρη, στον ANT1 “βρισκόμαστε σε καλό δρόμο” για τη συμμετοχή της χώρας και όπως εξήγησε η δημόσια τηλεόραση είναι σε συζητήσεις με συγκεκριμένο χορηγό.
Ο Τζώνυ Καλημέρης ανέφερε ότι εάν δεν γίνει ελληνικός τελικός και υπάρξει απευθείας ανάθεση για το τραγούδι, το κόστος της ελληνικής συμμετοχής θα είναι 200.000 ευρώ…».
Τι είναι 200 χιλιαρικάκια μπροστά στη βελτίωση του πολιτιστικού μας επίπεδου; Μόνο το μηνιάτικο για 70 υπαλλήλους σε σουπερμάρκετ…
Όσο για την ποιότητα; Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε!

Το χαμένο παραμύθι του Άντερσεν
Όσο οι ιεροφάντες του Πολιτισμού όπως ο κύριος Καληνύχτας ασχολούνται με τέτοια σοβαρά θέματα την ώρα που ρημάζουν μνημεία, μουσεία και βιβλιοθήκες, από έλλειψη στοιχειώδους στήριξης, έξω ασχολούνται με… κουταμάρες. Αντί, που λέτε, να πάει ο άνθρωπος στη Eurovision, κάθεται και ασχολείται με… παραμύθια. Και ψάξε-ψάξε βρήκε την πρώτη ιστορία που έγραψε ο Άντερσεν. Ένα τρυφερό παραμύθι με τον τίτλο Σπαρματσέτο που αναδεικνύει για μια ακόμη φορά τη σημασία της προσφοράς: Το κερί που λιώνει, δίνοντας φως γύρω του.
Την ιστορία ανακάλυψε στη γενέτειρα του μεγάλου Δανού παραμυθά, Οντένσε, ο ιστορικός Έσμπεν Μπράγκε.
Το χειρόγραφο βρισκόταν μέσα σε ένα κουτί στα Περιφερειακά Αρχεία της πόλης.
Οι ειδικοί πιστεύουν πως αυτό το πρώτο παραμύθι γράφτηκε όταν ο Άντερσεν ήταν ακόμη στην εφηβεία.

Ο Θέμης Ανδρεάδης είναι εδώ!
Τα χιουμοριστικά- σατιρικά τραγούδια του δέθηκαν με τα εφηβικά μας χρόνια. η Λούλα, η Δυναστεία, Είμαι πολύ ωραίος και δεκάδες άλλα που τα σιγοτραγουδάω ακόμα… Έτσι, με πολύ χαρά έμαθα πως μετά από μια πολύ μακρινή δισκογραφική απουσία, ο Θέμης Ανδρεάδης επιστρέφει με δεκαπέντε συν ένα νέα τραγούδια. Πρόκειται για μια νέα μουσική πρόταση, για έναν κύκλο τραγουδιών σε στίχους του ποιητή Γιάννη Ευθυμιάδη, με τίτλο Το σώμα ξέρει.
Με τη νέα αυτή δουλειά αλλά και με μια εφ’ όλης της ύλης αναδρομή στη μουσική του πορεία εμφανίζεται στη μουσική σκηνή Backstage του Βadminton την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τους φίλους και αγαπημένους του καλλιτέχνες.
Όπως διαβάζουμε: «Θα περιπλανηθεί από τα πρώτα χρόνια της δισκογραφικής του παρουσίας με τις μεγάλες επιτυχίες στις μπαλάντες και στα σατιρικά τραγούδια ώς τις σημερινές δυνατές ιστορίες ζωής του νέου δίσκου. Μας προσκαλεί όλους να πάμε κόντρα στη ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε, να μοιραστούμε μαζί του τη χαρά της νέας δημιουργίας αλλά και να τραγουδήσουμε όλα όσα αγαπήσαμε, όλα όσα μπορούν να μας ταξιδέψουν στον καιρό και στον χρόνο…».
Αυτά που ίσως δεν ξέρουμε για τον Θέμη Ανδρεάδη είναι ότι υπήρξε μαθητής του Νότη Μαυρουδή, ότι -μαθητής ακόμα- συνδέθηκε με το Νέο Κύμα και τραγούδησε στις μπουάτ. Το 1971 άρχισε η συνεργασία του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και εμφανιζόταν στην περίφημη «Λήδρα», δίπλα στο Νίκο Ξυλούρη. Με τον περίφημο Ταρζάν έγινε πια γνωστός στο Πανελλήνιο! Ωστόσο, έχει τραγουδήσει και το Όχι δεν πρέπει να συναντηθούμε σε στίχους Γιώργου Χρονά.

Η Νύχτα των Παλιάτσων και άλλες ιστορίες
«…Ο Έφηβος είναι ένας νεαρός σκλάβος στα ορυχεία μιας μυθικής χώρας, της Πριβίας. Μια μέρα το σκάει από τη σκλαβιά και διασχίζοντας τη χώρα, φτάνει στο λιμάνι της πρωτεύουσας προκειμένου να μπαρκάρει με τους πειρατές για τα ξένα. Εκεί γνωρίζει τη Στέλλα, μια μικρή πόρνη και την ερωτεύεται… ».
Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία που παρουσιάζεται με τη μορφή λαϊκής όπερας. Είναι Η νύχτα των παλιάτσων, που ανεβάζουν για δεύτερο χρόνο οι Τσιριτσάντσουλες (κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 στο «ΔΥΝΑΜΟ», Παραμυθίας 28-30, Κεραμεικός). Πρόκειται για έργο που αν και γραμμένο πριν από μια δεκαετία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο..
Όμως, η πάντα ανήσυχη ομάδα δεν αρκείται σ’ αυτό. Από την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο παρουσιάζουν το Μιστέρο Μπούφο, μια παράσταση βασισμένη στα κείμενα και τη θεατρική έρευνα των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε. (Ώρα έναρξης : 21:30).
Τέλος, κάθε Κυριακή στις 12 παρουσιάζουν την Αστροαπεργία, μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους από 5 ετών.
Η είσοδος στις παραστάσεις είναι ελεύθερη (η έξοδος αμφίβολη).

Λογοτεχνικοί Διαγωνισμοί και μνήμη
Δυο διαφορετικοί λογοτεχνικοί διαγωνισμοί ήρθαν για να θυμίσουν πώς μπορεί να συμβάλουμε με τη δράση μας ώστε να μην ξεχαστούν πρόσωπα και ιστορικά γεγονότα:
Ο 1ος Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός «Σωτήρης Περτσιούνης» με θέμα Η θυσία του άμαχου πληθυσμού διοργανώνεται από το Λαογραφικό Όμιλο Μελίκης και Περιχώρων, υπό την αιγίδα του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας.
Θεματικό μοτίβο του διαγωνισμού είναι η άγνωστη ιστορία της σφαγής άμαχου πληθυσμού και η αυτοθυσία επτά Βλάχων ηρωίδων γυναικών που πήδηξαν από το βράχο του Γαλακτού, κοντά στη Μονή των Αγίων Πάντων στα Πιέρια Όρη, τον Μάρτιο του 1878, με την υποχώρηση της Επανάστασης κατά των Τούρκων.
Πληροφορίες: στο 23310-81777 Δευτέρα και Τετάρτη από 08:00-9:30 μ.μ.
Από την πλευρά του ο Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια» διοργανώνει τον Γ’ Διαγωνισμό Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας» με θέμα Καπνός. Σκοπός, εκτός από την προβολή του έργου του Καστελλιώτη συγγραφέα, είναι να αναδειχθούν πτυχές της ιστορίας του καπνού που τόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στην ελληνική οικονομία ενώ συνδέθηκε και με μεγάλους κοινωνικούς αγώνες. Θυμίζουμε ότι ήδη κυκλοφορούν από την Α/Συνέχεια τα διηγήματα του Α’ Διαγωνισμού με θέμα Επιστροφή στο χωριό, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσουν σε e-book και τα διηγήματα του Β’ Διαγωνισμού με θέμα Έγκλημα στο χωριό.
Πληροφορίες: www.kastelliotikanea.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!