Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός και βαρβαρότητα τ.187

Πολιτισμός και βαρβαρότητα τ.187

Γράφει ο Ηρόστρατος

Παιδιά της μετανάστευσης στην Αθήνα
Μια σημαντική συμβολή στην κατανόηση του φαινομένου της σύγχρονης μετανάστευσης στην Ελλάδα αποτελεί η μελέτη του Περικλή Γ. Παπανδρέου (1962-2011) Παιδιά της μετανάστευσης στην Αθήνα. Η πολιτική του ανήκειν και οι σκοτεινές πλευρές της προσαρμογής (Eκδόσεις Νήσος, 2013).
Πρόκειται για ένα έργο που εξετάζει τη διαδικασία προσαρμογής και ενσωμάτωσης των παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής στην Αθήνα της δεκαετίας του 1990, τόσο θεωρητικά όσο και εμπειρικά.
Σε αυτό προσεγγίζονται οι εμπειρίες των νεαρών μεταναστών από την ξενοφοβία, τον κοινωνικό διαχωρισμό, τις εθνοτικοποιημένες συγκρούσεις, οι τρόποι με τους οποίους αυτοπροσδιορίζονται, εθνικά και κοινωνικά, η διαπροσωπική βία, η παραβατικότητα και η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών. Παράλληλα, εξετάζονται ο χαρακτήρας της αστυνόμευσης, της απονομής δικαιοσύνης και όλα τα στοιχεία ανισότητας που αντιμετωπίζουν οι νέοι μετανάστες απέναντι σε αυτούς τους θεσμούς.
Η σημαντική αυτή μελέτη παρουσιάζεται τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, από τους καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Λίνα Βεντούρα και Βασίλη Καρύδη, στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37, Εξάρχεια), στις 19.00.

Ψωνίζεις άρα «υπάρχεις»;
«…Ως σημαντικό κέρδος της ημέρας θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι μετά από πολύ καιρό είδαμε πολλές οικογένειες να επισκέπτονται την αγορά και τα καταστήματα….». (Από την Ανακοίνωση της ΕΣΕΕ για το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων)
Δεν πέτυχε και πολύ το μέτρο για το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, όμως δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε στο γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι συμπατριώτες μας έσπευσαν να ψωνίσουν. Το αδιαχώρητο στην Ερμού, ουρές στο -παράνομο-αλλά ποιος νοιάζεται- Mall. Μόνο νούμερα προτεραιότητας δεν μοίραζαν γνωστές αλυσίδες…
Κι όλα αυτά σε μια μέρα με εκπληκτικό καιρό που θα μπορούσες να χαρείς όλα αυτά που δεν αγοράζονται με χρήμα. Μια βόλτα στο βουνό ή στη θάλασσα, ακόμη και στο πάρκο της γειτονιάς. Να βρεθείς με ανθρώπους. Να μιλήσεις. Να παίξουν τα παιδιά. Να χαρείς το διάβασμα ενός βιβλίου…
Όμως όχι! Σαν καλός Νεοέλληνας έτρεξες στα μαγαζιά. Να αφήσεις το υστέρημά σου στις διεθνείς αλυσίδες που τρίβουν τα χέρια τους – με υπαλλήλους είλωτες. Σκέφτηκες τη δική τους Κυριακή; Τον ήλιο που τους στέρησες; Κατάλαβες πως λειτούργησες ως πειραματόζωο; Σαν ένα ποντικάκι στο εργαστήριο.
Είναι σοφό το σύστημα: Σου δίνει ψηφιακή τηλεόραση, εύπεπτες εφημερίδες, μαγαζιά αν ψωνίζεις φθηνά όσα παράγονται κάπου μακριά. Στον «Τρίτο Κόσμο». Εκεί που βρίσκεσαι πια με το ένα πόδι…
Τσίμπησες το δόλωμα και πήγες με την οικογένειά σου να ψωνίσεις. Έτσι μπράβο: Να μαθαίνεις από νωρίς στα παιδιά σου την αξία της αγοράς, της απουσίας αλληλεγγύης, του ατομισμού και του «ωχαδερφισμού». Μετά θα περάσεις και μια βόλτα από τη Βουλή να βρίσεις λίγο τους πολιτικούς: Ουδέν πρόβλημα – πάλι θα τους ψηφίσεις για να μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και σου στερήσει το δικαίωμα του shopping. Αυτό που κατέκτησες με αίμα και θυσίες. Θα μου πείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον πολιτισμό. Καμία απολύτως, θα απαντήσω. Έχουν, όμως, απόλυτη σχέση με την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αυτή που στήριξαν όσοι πήγαν την Κυριακή να ψωνίσουν.

Ακροβασία στο Χαλάνδρι
Σήμερα το βράδυ (9 Νοεμβρίου) στο Χαλάνδρι, στο Στέκι της Αβέρωφ 7Α, στις 7.30, ξαναζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή μέσα από ένα διαφορετικό αφιέρωμα στο περιοδικό Ακροβασία στο Χαλάνδρι (1986-1992) με συζήτηση αλλά και πάρτι!
Από την εποχή του Συλλόγου «Κώστας Βάρναλης» μέχρι τη Θεατρική Ομάδα «Άστεγοι» και την εφημερίδα Στροφή το Χαλάνδρι πάντα είχε να επιδείξει κάποιες ιδιαιτερότητες που έδωσαν τη δυνατότητα για πολλές παρεμβάσεις τόσο στην πολιτική, όσο και στον πολιτισμό. Η πορεία αυτή συνεχίστηκε με την έκδοση της Ακροβασίας, τη δημιουργία του ραδιοφωνικού σταθμού «Κοκκινοσκουφίτσα» και της δημοτικής κίνησης Πρωτοβουλία Πολιτών Χαλανδρίου. Από τις μεγάλες μάχες που δόθηκαν (και κερδήθηκαν) ήταν η σωτηρία της Ρεματιάς στο Χαλάνδρι.
Αργότερα εκδόθηκε το περιοδικό Εκμέκ, ενώ σήμερα εκδίδεται η εφημερίδα Στάση και λειτουργεί η δημοτική κίνηση Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου και πολλές ακόμη πρωτοβουλίες.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν πρωταγωνιστές των εγχειρημάτων και θα παρουσιαστούν ντοκουμέντα και σπάνιο υλικό.

Σκιές και φως: Αναμνήσεις απ’ τον Αλμπέρ Καμί
Κατά την επίσκεψή του το 1956 στην Αθήνα, ο Αλμπέρ Καμί σε ηλικία 42 ετών και ήδη αναγνωρισμένος διεθνώς, φιλοξενείται στο σπίτι του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού.
Ανάμεσα στον Γάλλο φιλόσοφο και τη Λητώ Κατακουζηνού γεννιέται μια βαθιά φιλία που θα διαρκέσει ώς τον πρόωρο θάνατο του Καμί, το 1960.
Το ερχόμενο Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, θα έχουμε την ευκαιρία, να δούμε την πρεμιέρα μιας ξεχωριστής παράστασης, στην Οικία Κατακουζηνού, μέσα στο χώρο όπου οι δύο ήρωες γνωρίστηκαν και συνυπήρξαν. Μια παράσταση μέσα στο πνεύμα των αγαπημένων βιβλίων του Καμί, από το Καλοκαίρι στον Επαναστατημένο Άνθρωπο και τέλος τον Ξένο.
Η παράσταση σε σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου και κείμενο της Μαρίας Αθήνη, παρουσιάζεται με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τη γέννηση του Αλμπέρ Καμί.
Θεατρική διασκευή: Σταύρος Στάγκος-Μαρία Αθήνη
Αλμπέρ Καμί: Χάρης Μαυρουδής
Λητώ Κατακουζηνού: Ανδρομάχη Μαρκοπούλου
Αφηγήτρια-τραγούδι: Μάτα Καστρησίου
Αφηγητής: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Πληροφορίες: Παραστάσεις: Σάββατο 21.00, Κυριακή 20.00, κρατήσεις: 6972109296, info@katakouzenos.gr

Σχόλια

Exit mobile version