Αρχική κοινωνία Πολιτική επιλογή να ρημάξουν τους ελεύθερους χώρους

Πολιτική επιλογή να ρημάξουν τους ελεύθερους χώρους

Με κάθε δύναμη θα υπερασπιστούμε το Παραλιακό Μέτωπο του Σαρωνικού μαζί με το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Του Τάσου Ταστάνη

Είναι οξύμωρο το ότι συζητάμε για το πώς θα σώσουμε το Παραλιακό Μέτωπο του Σαρωνικού από τα νύχια των λεγόμενων επενδυτών, για το πώς θα σώσουμε τη δημόσια γη και περιουσία από το ξεπούλημα στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ενώ ο λαός μας, η χώρα μας, οι καθημερινοί άνθρωποι της δουλειάς και του μόχθου ζουν σε ανθρωπιστική και κοινωνική κρίση, που κάθε μέρα βαθαίνει και γίνεται πιο βάρβαρη και πιο απελπιστική. Ακόμα και αν μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τα πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα που τίθενται, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς αυτή η κυβέρνηση τολμά να προχωρά στο ξεπούλημα της δημόσιας γης και περιουσίας.
Είναι αμετανόητοι και επίμονοι. Τόσα χρόνια η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τώρα και η «υπεύθυνη Αριστερά», η ΔΗΜΑΡ (ενώ εμείς όλοι οι άλλοι, βλέπετε, είμαστε ανεύθυνοι), παίζουν ζάρια τις σημερινές γενιές. Πάνω από όλα το κέρδος, οι μπίζνες, οι αγορές, οι επενδύσεις και η ανάπτυξή τους.
Αυτή η υπόθεση, βέβαια, κρατάει πολλά χρόνια και θα πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό τις πραγματικές αλήθειες για το πώς φτάσανε τα πράγματα έως εδώ.
Στο Λεκανοπέδιο Αττικής συνέβη ό,τι συνέβη και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Άναρχη ανάπτυξη, τσιμέντο παντού με την καθοδήγηση του «εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή», του ιδεολογικού πατέρα της αντιπαροχής, του τσιμέντου και της ασφάλτου. Η ίδια πολιτική συνεχίσθηκε στα χρόνια της δικτατορίας, η ίδια και τα χρόνια της μεταπολίτευσης με τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και τώρα τα πάντα βγαίνουν στο σφυρί. Είναι ιδεολογικό και πολιτικό το πρόβλημα και έτσι πρέπει να το προσεγγίσουμε για να μπορέσουμε να το παλέψουμε.  Έτσι και το Παράκτιο και Παραλιακό Μέτωπο του Σαρωνικού, αντιμετωπίστηκε ως ένα μεγάλο οικόπεδο που θα εξασφάλιζε πλούτο σε βάρος του λαού μας. Όλα αυτά τα χρόνια της βάρβαρης καπιταλιστικής νεοφιλελεύθερης ευδαιμονίας και στις παραλίες της Αττικής, τα μεγάλα οικονομικά, εμπορικά «εργολαβικά» συμφέροντα ασέλγησαν και έκαναν μπίζνες σε βάρος του κοινού αγαθού της δημόσιας γης και της δημόσιας περιουσίας.
Έκαναν την Αθήνα μια παραλιακή πόλη χωρίς παραλία.
Είναι πολιτική τους επιλογή να τα ρημάξουν όλα αρκεί αυτό να φέρει πλούτο και κέρδη, να απαξιωθούν ώστε να ξεπουληθούν πιο εύκολα.
Την ίδια αντίληψη έχουν και για τους ορεινούς όγκους της Αττικής, για τον Υμηττό, για το χώρο του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, για όλους τους ελεύθερους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους.

Επένδυση το ξεπούλημα
Σήμερα, ύστερα από τρία χρόνια παρουσίας της τρόικας στη χώρα μας, η κυβέρνηση βαπτίζει ως «οικονομική επένδυση» το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το πλιάτσικο, την τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση των πάντων και την καταστροφή του περιβάλλοντος σε όλη τη χώρα.
Από τις Σκουριές στη Χαλκιδική έως την Κασσιόπη στην Κέρκυρα, εκποιούν τα πάντα στα οικονομικά συμφέροντα, στις αγορές, στις δήθεν επενδύσεις. Ήταν, λοιπόν, δυνατόν να μείνει έξω από τη λεηλασία και τα οικονομικά τους project το μεγαλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης με την καλύτερη πρόσβαση στη θάλασσα; Ο χώρος των 6.500 χιλιάδων στρεμμάτων δημόσιας γης του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού και όλο το παράκτιο μέτωπο του Σαρωνικού ξεπουλιέται. Και το ονομάζουν αυτό «επένδυση».
Με τη συγκρότηση της εταιρίας «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» έχουν σκοπό να εκχωρήσουν για εκμετάλλευση όλο το παράκτιο μέτωπο σε αδηφάγους ιδιώτες επενδυτές με διαδικασίες fast track. Και ταυτόχρονα μας πιπιλίζουν το κεφάλι από τα κατεστημένα και διαπλεκόμενα ΜΜΕ με θράσος και χωρίς να ντρέπονται, ότι όλα αυτά τα κάνουν για το καλό μας. Για μια δήθεν ανάπτυξη που θα φέρει δουλειές και θα ταΐσει «το δράκο του παραμυθιού» που λέγεται «δημόσιο χρέος», λες και δεν είναι αυτοί οι ίδιοι που το δημιούργησαν και το διόγκωσαν τόσα χρόνια.
Το κύριο πρόσχημά τους είναι ότι πρέπει να ξεπουλήσουμε στα αρπακτικά που καραδοκούν να αγοράσουν «κοψοχρονιά» την δημόσια περιουσία γιατί δεν μας έχει μείνει τίποτα άλλο πλέον για να ξεπουλήσουμε. Σύμφωνα, λοιπόν, με την αδιάκοπη και ξεδιάντροπη προπαγάνδα των τοκογλύφων δανειστών μας, δεν πρέπει να αντιδράσει και να αγωνιστεί ο λαός που βιώνει όλη αυτή την απίστευτη βαρβαρότητα, μια και όλα αυτά γίνονται «δήθεν» για το συμφέρον του. Γιατί όταν ξεπουληθούν τα πάντα τότε, «ω του θαύματος», θα σταματήσει αυτό το σφαγείο που ζούμε και η καπιταλιστική οικονομική κρίση θα είναι παρελθόν!

Οργανωμένη, ενωτική αντίδραση
Το όνειρο του κ. Σαμαρά για την «Αθηναϊκή Ριβιέρα» που επιδιώκει να την ξεπουλήσει κοψοχρονιά πρέπει να καταρρεύσει από τη λαϊκή κατακραυγή. Θα παλέψουμε για να ανατρέψουμε αυτούς που θέλουν να υλοποιήσουν αυτό το ξεπούλημα ξεχνώντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και του Λεκανοπεδίου της Αττικής συνολικότερα. Είναι οι ίδιοι που, δεκαετίες τώρα, έχουν προχωρήσει στην πλήρη αλλοίωση της φυσιογνωμίας της παραλίας, που έχουν ουσιαστικά απαγορεύσει την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλιακή ζώνη και έχουν μετατρέψει την Αθήνα σε παραθαλάσσια πόλη χωρίς παραλία.
Κλείνοντας να σημειώσω για ακόμα μια φορά ότι:
• Πρέπει να παλέψουμε για την άμεση κατεδάφιση όλων των παράνομων και αυθαίρετων κατασκευών και κτισμάτων, ξεκινώντας από αυτές που ήδη έχουν κριθεί κατεδαφιστέες, διεκδικώντας το αυτονόητο δημοκρατικό και ανθρώπινο δικαίωμα για ανεμπόδιστη και ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και στη θάλασσα.
• Δεν θα επιτρέψουμε να κτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ακόμα μπετό στις ακτές του Σαρωνικού.
• Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας του τόπου μας.
• Θεωρούμε ενιαίο ολόκληρο το Παραλιακό Μέτωπο του Σαρωνικού μαζί με το χώρο του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού κ.λπ. το οποίο και θα υπερασπισθούμε από κάθε προσπάθεια ξεπουλήματός του.
• Δεν νομιμοποιούμε ούτε αναγνωρίζουμε τετελεσμένα στο ξεπούλημα της χώρας.
Η μόνη ελπίδα μας απέναντι στην καταστροφική πολιτική ξεπουλήματος που έχει εξαγγείλει η τρικομματική μνημονιακή συγκυβέρνηση είναι η οργανωμένη, μαζική, ενωτική και ενιαία αντίδραση των πολιτών όλων των παραλιακών δήμων, αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου Αττικής. Η παλλαϊκή αντίδραση στην περίπτωση της Παραλίας του Ελληνικού, των κατοίκων της Κερατέας, αλλά και των αγωνιζόμενων κατοίκων της Χαλκιδικής μας δείχνουν το δρόμο. Μόνο με τον αγώνα μας θα τους σταματήσουμε.

* Ο Τάσος Ταστάνης είναι δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας με την Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία και το άρθρο αποτελεί την εισήγησή του στην Ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για το Παραλιακό Μέτωπο του Σαρωνικού (Σάββατο 9 Μαρτίου 2013)

Σχόλια

Exit mobile version