Αρχική κοινωνία Πολίτες στα στρατοδικεία

Πολίτες στα στρατοδικεία

Η Παγκόσμια Ημέρα Αντίρρησης Συνείδησης γιορτάστηκε με… την καταδίκη του αντιρρησία συνείδησης Δ. Σωτηρόπουλου

 

Στρατοδίκες και Στρατιωτικοί δικαστές, δίκασαν για άλλη μια φορά πολίτη, τον Δημήτρη Κ. Σωτηρόπουλο. Πατέρας τριών παιδιών, ο 47χρονος σήμερα Σωτηρόπουλος, απαλλαγμένος σύμφωνα με τον νόμο από την υποχρέωση στράτευσης, κλήθηκε να δικαστεί για ανυποταξία του 1992.

Στη δίκη που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 13 Μαΐου, τέθηκε πρώτα απ’ όλα το ζήτημα δικαιοδοσίας εκδίκασης της υπόθεσης από στρατοδικείο. Μετά από σύντομη διακοπή το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι εφ’ όσον πήγε χαρτί κατάταξης, αυτόματα του προσέδωσε τη στρατιωτική ιδιότητα, άρα νομιμοποιείται να δικάσει.

 

Η αντίληψη της έδρας για την αντίρρηση συνείδησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, μοναδικά ευαίσθητη του τύπου: «εδώ κρίνουμε την προσωπικότητά σας κύριε» και «αφού λέτε ότι είστε δραστήριος κοινωνικά πολίτης, μπορείτε να μας το αποδείξετε… με τ’ αντίστοιχα χαρτιά κοινωνικής δραστηριότητας»; Ή «εφόσον λέτε ότι η συνείδησή σας ήταν εκείνη που σας οδήγησε στην άρνηση στράτευσης, γιατί δεν τραβήξατε το σταυρό του μαρτυρίου ως το τέλος αλλά ζητήσατε την απαλλαγή που δικαιούνται οι τρίτεκνοι στην ηλικία των 43 ετών»; Τι κι αν σημαντικοί μάρτυρες υπεράσπισης, ερχόμενοι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο από την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα βεβαίωσαν ότι τον χαρακτηρίζει συνολικά και σταθερά η ιδεολογική συνέπεια; Η έδρα αμετακίνητη ρωτούσε και ξαναρωτούσε εμμονικά τα ίδια πράγματα, προσπαθώντας ν’ αποδείξει ότι το βόλεμα ήταν εκείνο που τον καθοδήγησε να γίνει αντιρρησίας.

 

Η δίκη κράτησε ώρες, με τον Σωτηρόπουλο να λέει, μεταξύ άλλων στην απολογία του ότι «από την Πολιτεία περιμένουμε αντί να μας κυνηγά, να μας επιβραβεύσει για τη συμβολή μας στον τομέα της βελτίωσης των πολιτικών δικαιωμάτων και την υπόθεση της ειρήνης». Η Παγκόσμια Ημέρα Αντίρρησης Συνείδησης στις 15 Μάη, πρόλαβε και γιορτάστηκε στην Ελλάδα του 21ου αι. με την καταδίκη του αντιρρησία συνείδησης Δημήτρη Κ. Σωτηρόπουλου σε ποινή 10 μηνών με αναστολή και καταβολή 200 ευρώ για δικαστικά έξοδα…

 

 

μιμίκα κριτσανίδου

Σχόλια

Exit mobile version