Του Βασίλη Χατζηλάμπρου. Το βράδυ της 11ης Ιούνη, τα κυκλώματα της ΕΡΤ «κόπηκαν» μέσα σε λίγα λεπτά.

Την επομένη, όλες οι τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Το κατέβασμα του διακόπτη της ΕΡΤ έχει υπογραφή και ακούει στο όνομα ΟΤΕ – η ανώνυμη εταιρία, που διοικείται από την κρατική γερμανική Deutsche Telekom.
Κατά τις ίδιες ώρες, η ιδιωτική εταιρία που έχουν συστήσει οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, η Digea, «έκοψε» το ψηφιακό σήμα όχι απλώς των τριών δημόσιων καναλιών (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) αλλά και του καναλιού της Βουλής, του ΡΙΚ, του BBC και της Deutche Welle, που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα της ΕΡΤ, ενώ παρεμβλήθηκε στο σήμα του 902, που αναμετέδιδε τη ροή προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης.
Το πραξικόπημα στην ΕΡΤ, πέρα από ευθεία βολή κατά της δημοκρατίας, πέρα από παραβίαση του Συντάγματος, εγείρει πολλά και σοβαρά ζητήματα και ερωτηματικά για την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Πώς ο ΟΤΕ έχει στα χέρια του το «βαλιτσάκι» με τους κωδικούς των τηλεπικοινωνιακών κυκλωμάτων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όταν πλέον πρόκειται για μια εταιρία ξένων συμφερόντων; Ποιους άλλους κωδικούς έχει στη διάθεσή του ο εκάστοτε διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom; Ποιος διαχειρίζεται τους κωδικούς ασφαλείας των τηλεπικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων; Πόσο το «μαύρο» στην ΕΡΤ σχετίζεται με τις δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες στις τηλεπικοινωνίες του στρατού;
Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει εδώ και τώρα τη Βουλή και την ελληνική κοινωνία για όλα τα παραπάνω σοβαρά θέματα: για το ποιος κρατάει τα κλειδιά και τους διακόπτες των σημάτων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συχνοτήτων, για το ποιος κρατάει τα κλειδιά και τους διακόπτες των τηλεπικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων και την ροή των πληροφοριών.
Το σίγουρο είναι ότι η δουλική στις επιταγές της τρόικας και των πιστωτών κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία αλλά και την εθνική ασφάλεια τής χώρας. Είναι επικίνδυνη γιατί έχει παραδώσει τα κλειδιά σε ιδιώτες και ξένα συμφέροντα, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες της Ελλάδας από αυτές που ζούμε σήμερα.
Είναι επικίνδυνη γιατί είναι πιο πρόθυμη και από τους πρόθυμους στις επιταγές των δανειστών, συμπεριφερόμενη ως συμμορία σε βάρος του ελληνικού λαού, της περιουσίας του και του δημόσιου συμφέροντος.
Ο έλεγχος των συχνοτήτων ραδιοτηλεόρασης και των τηλεπικοινωνιών πρέπει να περάσει στην αρμοδιότητα της Βουλής, σε διακομματική επιτροπή κοινοβουλευτικού ελέγχου, και να μην μείνει στα χέρια κάθε μνημονιακής κυβέρνησης του «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Και αυτό είναι ένα αίτημα που πρέπει να διεκδικηθεί τώρα, παράλληλα με την απαίτηση να ανοίξει ευθύς αμέσως η ΕΡΤ.

*Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου είναι βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!