Ετοιμάζεται για αγώνα διαρκείας ο λαός της Θεσσαλονίκης. Του Λευτέρη Αρβανίτη

Ποιος θέλει τελικά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν φορείς της πόλης και κυβερνητικοί παράγοντες, καθώς όπως διαφαίνεται μόνο μια ομάδα σκληρών στελεχών της Ν.Δ. τάσσεται καθαρά υπέρ της πώλησης της εταιρίας.
Την περασμένη Τετάρτη μέλη του συντονιστικού SOSΤΕ το Νερό, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, αλλά και πολίτες-μέλη πρωτοβουλιών γειτονιών έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πώληση της εταιρίας, αλλά και προαναγγέλλοντας αγώνες διαρκείας.
«Οι ξένοι που θα έρθουν να ξέρουν πολύ καλά τι τους περιμένει, το έχουν ζήσει, τους έχουν διώξει από πολλές χώρες, θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν ότι ερχόμενοι εδώ θα αντιμετωπίσουν μια κοινωνία στα χαρακώματα κατά της ιδιωτικοποίησης» δήλωσαν με μια φωνή όσοι έλαβαν το λόγο.
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν τα μέλη του συντονιστικού Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και Γιάννης Κρεστενίτης, Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επιπλέον χαιρέτισαν και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο αντιδήμαρχος Θέρμης Σωκράτης Φάμελος, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Θεοδωρόπουλος.

«Ο αγώνας θα είναι σκληρός»
Τα οικονομικά στοιχεία της ΕΥΑΘ παρέθεσε ο Γ. Αρχοντόπουλος τονίζοντας ότι «Τα μεικτά κέρδη της πενταετίας 2007-2011 είναι 143.000.000 ευρώ, καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση της ΕΥΑΘ, τα 80.000.000 ευρώ που προϋποθέτει το ΤΑΙΠΕΔ για συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι λίγα».
«Φυσικά δεν λέμε ότι το πρόβλημα είναι ότι πωλείται φθηνά, άλλωστε πώς να αποτιμηθεί ένα αγαθό απαραίτητο για τη ζωή; Θέλουμε απλά να δείξουμε την πρόχειρη διαδικασία με την οποία γίνεται η αποκρατικοποίηση» επισήμανε.
Αναφερόμενος στη μείωση της κατανάλωσης λόγω της οικονομικής κρίσης (την τελευταία τριετία έχει μειωθεί η κατανάλωση κατά 6.000.000 κυβικά μέτρα) αλλά και την αδυναμία πολιτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού, υπογράμμισε: «Τα ποσοστά αυτά μπορεί να είναι νούμερα για την ΕΥΑΘ, όμως για εμάς είναι συμπολίτες μας […] οφείλουμε σε αυτούς τους συμπολίτες μας, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση, τους το χρωστάμε».Ο Γ. Κρεστενίτης από την πλευρά του μετέφερε τη διεθνή εμπειρία: «Σε Παρίσι, Βερολίνο, Νίκαια, διώχνουν τις ιδιωτικές εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης και εδώ πάνε να μας τις επιβάλουν. Οι Ολλανδοί απαγορεύουν με νόμο το ξεπούλημα του νερού. Οι Ιταλοί το απαγόρευσαν με δημοψήφισμα. Οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί έχουν μόνο Δημοτικές Επιχειρήσεις».
«Ο αγώνας θα είναι σκληρός» επισήμανε και ο Γ. Θεοδωρόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «μια νίκη κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ θα σηματοδοτήσει και τον αγώνα κατά των ιδιωτικοποιήσεων και άλλων δημόσιων οργανισμών όπως το Λιμάνι και η ΕΛΒΟ».

Στο παιχνίδι και οι δήμοι
Τις επόμενες εβδομάδες, όλοι οι περιφερειακοί δήμοι αναμένεται να τοποθετηθούν στο αίτημα που τους έχει καταθέσει το συντονιστικό 50 φορέων, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κινήσεις πολιτών, για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων ώστε οι πολίτες να πουν τη γνώμη τους για τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Π. Αβραμόπουλος τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και υποστήριξε το αίτημα για το δημοψήφισμα, το οποίο θα συζητηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Ο αντιδήμαρχος Θέρμης, Σωκράτης Φάμελος, ανακοίνωσε πως ήδη ο Δήμος Ωραιοκάστρου έχει πάρει απόφαση υπέρ του δημοψηφίσματος και εκτίμησε πως στον ίδιο δρόμο θα κινηθούν όλοι οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!