Του Μουμία Αμπού Τζαμάλ. Σε κάθε ενημερωτική εκπομπή της TV και του ραδιοφώνου, οι λέξεις «δημοσιονομικός γκρεμός» αναφέρονται σε έναν τόνο φόβου και τρόμου.

Ακροατές, τηλεθεατές και αναγνώστες αισθάνονται τον τρόμο και αυτό τον απατηλό φόβο, αλλά ελάχιστη διαύγεια αναδύεται μέσα από αυτό τον κουρνιαχτό.  
Τι είναι ο «δημοσιονομικός γκρεμός»;
Είναι ένα πολιτικό δημιούργημα του Κογκρέσου, ένας στημένος κανόνας επιβολής συμφωνίας (στην πραγματικότητα εκβιασμού πολιτικών αντιπάλων) επειδή, στην αντίθετη περίπτωση, ενεργοποιούνται μαζικές περικοπές στην άμυνα, τις κοινωνικές υπηρεσίες και άλλα κυβερνητικά προγράμματα.
Στην κωμωδία-γουέστερν του Μελ Μπρουκς Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες, ένας μαύρος Σερίφης εμφανίζεται στην πόλη, προκαλώντας την έκπληξη και ταραχή των λευκών κατοίκων της. Όταν τα πράγματα αγριεύουν, ο Σερίφης (που τον υποδύεται ο Κλίβον Λιτλ, 1939-1992) τραβάει το 45άρι Κολτ και το στρέφει στον εαυτό του προειδοποιώντας τους κατοίκους να κάνουν πίσω αλλιώς θα πυροβολήσει…
«Δημοσιονομικός γκρεμός»; Πρόκειται απλώς για Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες.
Αλλά δεν είναι κωμωδία.
Όπως λέει ο Larry Holmes από το Κόμμα του Κόσμου των Εργατών (Workers World), ο αποκαλούμενος «δημοσιονομικός γκρεμός» είναι μια πρόσφατη πολιτική εφεύρεση σχεδιασμένη για να στηθούν περικοπές λιτότητας στις κοινωνικές υπηρεσίες ώστε το 1% που κυβερνά να απομυζήσει περισσότερα χρήματα. Ο Holmes σε παρατηρήσεις του στην πρόσφατη συνδιάσκεψη του Κόμματος, έκανε την παρακάτω ανάλυση:
«Θα ακούσουμε πολλά για το λεγόμενο «δημοσιονομικό γκρεμό». Πρόκειται για την παγκόσμια λιτότητα. Στην Ελλάδα, την Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, στη Νότιο Αφρική, σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και εδώ, στις ΗΠΑ. Από την πλευρά των καπιταλιστών η ιδέα είναι να διορθώσουν το σύστημά τους στις πλάτες των εργαζόμενων. Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό από τα κέρδη, εξαιτίας της υπερπαραγωγής, οπότε ας στραφούμε, λένε, κυριολεκτικά στο σώμα των εργαζόμενων να πάρουμε μερικά κιλά σάρκας κλέβοντας απ’ αυτούς. Πρόκειται για μια παρανοϊκή άσκηση καταστροφής, κοινωνικής καταστροφής. Θα έπρεπε να αποκαλείται “ο γκρεμός της έσχατης κρίσης του καπιταλισμού”»¹.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για έναν οικονομικό πόλεμο που παρουσιάζεται ως πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στα δύο καπιταλιστικά κόμματα.
Είναι ένας στημένος καβγάς ανάμεσα σε αδέρφια.

[Σημείωση του Δρόμου: Την Τετάρτη επετεύχθη τελικά συμβιβασμός ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς κι έτσι ο πρόεδρος Ομπάμα, αφού έλυσε το πρόβλημα, αναχώρησε ήσυχος για να συνεχίσει τις διακοπές του στη Χαβάη]

1. Ανανεώνοντας την παγκόσμια επαναστατική προοπτική, εβδομαδιαίος Workers World, 13/12/2012

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!