Πρωτοφανής φυλάκιση συνδικαλιστή για ανακοίνωση αλληλεγγύης

Συνεχίζεται, για δεύτερη εβδομάδα, το μπαράζ μηνύσεων από την εργοδοσία του Banquet, ενάντια σε εργαζόμενους του εστιατορίου και αλληλέγγυους.

Την Τρίτη καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση, με τριετή αναστολή, ο εργαζόμενος και συνδικαλιστής στον τομέα του ιματισμού Βασίλης Γούτας, έπειτα από μήνυση που κατάθεσε εναντίον του η ιδιοκτησία του Banquet για συκοφαντική «δυσφήμιση διά του Τύπου». Η κατηγορία για δυσφήμιση αφορούσε τμήμα προκήρυξης της Επιτροπής Αλληλεγγύης που κατήγγειλε επίθεση σε εργαζόμενους από τραμπούκους της εργοδοσίας.
Πιο συγκεκριμένα, οι μάρτυρες κατηγορίας υποστήριξαν στις καταθέσεις τους ότι ο Γούτας ήταν το πρόσωπο εκείνο που διάβαζε από τηλεβόα τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Αλληλεγγύης, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων έξω από το εστιατόριο. Το δικαστήριο θεώρησε ότι ο Γούτας, εφόσον συμφωνούσε με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης και ήταν μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, συμμετείχε και στη συγγραφή της, υιοθετώντας μια λογική συλλογικής ευθύνης.
Παράλληλα, η έδρα του δικαστηρίου προχώρησε σε ένα παραληρηματικό μάθημα εργατικού συνδικαλισμού, κατηγορώντας τους αλληλέγγυους ότι παίρνουν στο λαιμό τους εργαζόμενους που δεν εκπροσωπούν και καθιστώντας τους υπεύθυνους σε περίπτωση που κάποιος χάσει τη δουλειά του. Χαρακτηριστικά, η εισαγγελέας ανέφερε ότι «οι κινητοποιήσεις παραβιάζουν το συνταγματικό δικαίωμα στην εργασία και βγάζουν τις οικογένειες εργαζομένων και των εργοδοτών στο δρόμο».
Νομικοί και συνδικαλιστές χαρακτηρίζουν πρωτοφανή την απόφαση του δικαστηρίου και κάνουν λόγο για προσπάθεια δημιουργίας δεδικασμένου εις βάρος των συνδικαλιστών. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν τη λογική της συλλογικής ευθύνης που υιοθέτησε το δικαστήριο για την καταδίκη του Γούτα και τονίζουν ότι ανοίγει με την απόφαση αυτή ο ασκός του Αιόλου για την καταδίκη κι άλλων συνδικαλιστών.
Σε ανακοίνωσή του, τέλος, το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα αναφέρει ότι «η καταδίκη για προκηρύξεις και συμπαράσταση σε απεργιακό αγώνα, που δήθεν δυσφημούν τον εργοδότη, θυμίζει τις μεθόδους του αλήστου μνήμης μετεμφυλιακού κράτους της βίας, του χωροφύλακα και του συνδικαλιστικού της ασφάλειας, σε μια μοντέρνα εκδοχή, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου για την υποταγή και συντριβή του εργατικού κινήματος».

Λευτέρης Αρβανίτης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!