Του Χρήστου Πατούχα.

Η Πάτρα, μετά τις εκλογές της 7ης Νοέμβρη θα βρεθεί μπροστά σε ένα αδυσώπητο δίλημμα: Θα ζήσει υποταγμένη στην πολιτική του Μνημονίου-Καλλικράτη ή θα είναι σε θέση να παρακούσει, να απειθαρχήσει, να αντισταθεί, να διεκδικήσει και να συγκρουστεί προκειμένου να μην γίνει μία απέραντη κοινωνική έρημος φτώχειας-ανεργίας και απόλυτης υπανάπτυξης; Δεν θα υπερβάλουμε αν πούμε πως όσοι διαλέξουν την μία ή την άλλη κατεύθυνση θα ορίσουν δυο μεγάλα πολιτικά μέτωπα και στρατόπεδα, τα οποία θα καθορίσουν και την τύχη της πόλης μέσα στην εποχή της τρόικας.

Είναι θλιβερό αλλά ενδεικτικό του κλίματος της υποδούλωσης, πόσες δυνάμεις συντάσσονται, ανοιχτά ή σιωπηλά, με τη γραμμή Μνημονίου, πόσο πολύ προσπαθούν να αποπολιτικοποιήσουν αυτές τις εκλογές και να αποπροσανατολίσουν τον συνδημότη μας, προβάλλοντας μεταξύ τους διαφορές που στην πραγματικότητα είναι δευτερεύουσες και ασήμαντες. Γιατί η αλήθεια που τους ενώνει είναι μία και κοινό το πρόγραμμα τους, από τον κ. Κατσικόπουλο μέχρι τον κ. Δημαρά και τον κ. Χριστόπουλο. Αποδέχονται πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και αναγκαστικά η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να λειτουργεί κάτω από το καθεστώς της οικονομικής ληστείας και πτώχευσης όλου του λαού.

Έχει φτιαχτεί ήδη ένα μαύρο, αντιδραστικό μέτωπο, που έχει μοιράσει ρόλους και συσχετισμούς για το πώς θα διοικηθεί η Πάτρα την επόμενη μέρα. Σκοπός τους να μην υπάρξει κανένα κίνημα αποδοκιμασίας και ξεσηκωμού των συμπολιτών μας στην εποχή της βαριάς κοινωνικής καταστροφής που ετοιμάζεται.
Ας μιλήσουμε πολιτικά.
Τα μεγάλα οικονομικά κέντρα και οι ανώτερες τάξεις της περιοχής μας υποστηρίζουν το μέτωπο αυτό, το ετοιμάζουν και ήδη έχουν βγάλει τον δικό τους Δήμαρχο που θέλουν να είναι ο Δήμαρχος όλων των Πατρινών στα επόμενα τέσσερα κρίσιμα χρόνια για την πατρίδα μας. Και αυτός που θέλουν οι ισχυροί είναι ο κ. Δημαράς.
Εκφραστής μίας πολιτικής αναδιάταξης του καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ, εκφραστής των ανερχόμενων οικονομικών κέντρων που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες μίας πόλης εξαντλημένης από την κοινωνική και οικονομική διάλυση.
Κανένα άλλοθι δεν θα υπάρχει, καμία αυταπάτη δεν συγχωρείται. Με την στήριξη αυτής της παράταξης την Κυβερνητική πολιτική ούτε την τιμωρούν, ούτε την ανατρέπουν.
Η ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας, η ευθύνη απέναντι σε όλο τον κόσμο της δουλειάς και της νεολαίας, στον επαγγελματικό κόσμο της πόλης που στενάζει, είναι τεράστια και πρωτόγνωρη για την ιστορία της πόλης. Θα λέγαμε πως κάθε προοδευτική, αριστερή, πραγματικά δημοκρατική και αντι-καθεστωτική δύναμη της πόλης μας, θα κριθεί σε αυτές τις εκλογές με βάση το κατά πόσο προώθησε, συντόνισε, πρωταγωνίστησε να ετοιμάσει η Πάτρα το δικό της μέτωπο άμυνας και σωτηρίας απέναντι στο διακομματικό μπλοκ του πολιτικού συστήματος της Τρόικα.
Αυτή η ευθύνη θα μας φέρει και μετά τις εκλογές μπροστά στο δίλημμα:  Μέτωπο όλων των Αντι-Μνημονιακών και αντι-δικομματικών δυνάμεων εντός και εκτός Δημοτικού συμβουλίου , για την πυροδότηση κινήματος υπέρ της ζωής και της αξιοπρέπειας του Πατρινού λαού ή θα βουλιάξουμε σε μια μεμονωμένη αντίσταση που θα πνιχτεί από την  πρωτοφανή πολιτική συναίνεση που θα επιβληθεί στη ζωή της πόλης, από όλα τα κέντρα και τα συμφέροντα;
Δεν θα πάψουμε να λέμε πως ο αγώνας αυτός δεν τελειώνει στις κάλπες αλλά δυναμώνει με το κλείσιμο τους. Η «Ανυπότακτη Πολιτεία» θα παλέψει να εκφράσει την οργή και τη βουβαμάρα που σφίγγει τα νοικοκυριά των χρεωμένων, των ανέργων, των πραγματικών ανθρώπων που δεν απεικονίζονται στις χλιδάτες εκστρατείες των μεγάλων παρατάξεων. Δεν θα αρκεστούμε όμως σε αυτό. Θα επιμείνουμε να σμίξουν οι αγωνιστικές και ανυπότακτες δυνάμεις της πόλης, θα το πούμε σε όλη την Πάτρα: Δεν θα αφήσουμε η πόλη των ονείρων και των ελπίδων μας να γίνει ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο.
Στον αγώνα για διέξοδο και αλλαγή για τους πολλούς, με την καρδιά μας στα βάσανα του λαού της πόλης, να ενισχύσουμε ψηφίζοντας την Ανυπότακτη Πολιτεία , για να μην κάνουν όλη την Πάτρα περιθώριο, για να γίνει γρηγορότερα το Μέτωπο υπεράσπισης του Πατρινού λαού πραγματικότητα.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!