Δήλωση 20 μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση

Θεωρούμε ότι οι συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να αφορούν συγκεκριμένη θεματολογία και να μην συσσωρεύονται πολλά θέματα στη συσκευασία ενός, όπου πολλά και σοβαρά ζητήματα στοιβάζονται, συνήθως με πρόχειρο τρόπο, χωρίς επαρκή συζήτηση και επεξεργασία. Αυτή η συνήθεια –κληρονομημένη από το παρελθόν– πρέπει να εγκαταλειφθεί.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει κατανοητό το κείμενο της απόφασης και να προσανατολιστεί η δραστηριότητα των Οργανώσεων Μελών (Ο.Μ.). Για ποιο ζήτημα και με ποιο τρόπο θα συζητήσουν οι Ο.Μ.; Για ποιο συγκεκριμένο πράγμα καλούνται να δράσουν; Για όλα όσα αναφέρονται στο κείμενο απόφασης; Υπάρχει κάποια ιεράρχηση και προτεραιότητα, ή αυτό κρίνεται κατά συνείδηση από κάθε Ο.Μ.;
Αυτός ο πρόχειρος και μη σοβαρός τρόπος αντιμετώπισης υπαρκτών ζητημάτων και τεράστιων καθηκόντων οδηγεί στο να μην υποβοηθιέται η πολιτικοποίηση, η λειτουργία και η συνακόλουθη δράση των Ο.Μ., σύμφωνα με μια πολιτική γραμμή σαφή και με αιχμές.
Ακόμα, ρητά ή και υπόρρητα, αυτό που βγαίνει ως κατεύθυνση είναι η προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, και η ετοιμότητα να κερδίσουμε τις βουλευτικές όποτε αυτές γίνουν. Η ανατροπή υπάρχει σαν σύνθημα. Δεν υπάρχει όμως η προετοιμασία των όρων μιας διεξόδου της χώρας και επομένως η προετοιμασία της κοινωνικής ανασυγκρότησης, ενός πολιτικού ρεύματος διεξόδου για το στόχο αυτό.
Στις δεδομένες συνθήκες χρειαζόμασταν μια σύνοδο της Κ.Ε. που να εξέταζε άμεσα δύο ζητήματα: Πρώτο, το θέμα του πολέμου στη Συρία και τον καθορισμό μιας στάσης και γραμμής γι’ αυτόν. Δεύτερο, να εκτιμούσαμε την κατάσταση του κόσμου μετά την καλοκαιρινή επέλαση της κυβέρνησης και να επεξεργαζόμασταν την τρέχουσα γραμμή του κόμματος με στόχο την κοινωνική ανασυγκρότηση και τη δημιουργία ενός πολιτικού ρεύματος διεξόδου της χώρας. Να εκτιμούσαμε το γιατί παντού μας λένε «πού είναι και τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;», γιατί υπάρχει αυτό το ερώτημα, ποιοι και γιατί το θέτουν, τι ουσιαστικά ζητούν από εμάς. Να σκύβαμε με σοβαρότητα πάνω στα προβλήματα της κοινωνίας και να δεσμευόμασταν για 3-4 ρεαλιστικά και συγκεκριμένα πράγματα.
Να βλέπαμε πώς θα σπάγαμε την καθήλωση και την ανάθεση που επιβάλλεται σε μια κοινωνία που αποσυντίθεται, που κονιορτοποιείται μέρα με τη μέρα, που γίνεται ασώματη. Από αυτές τις γενικές διαπιστώσεις να καθορίζαμε μια κεντρική γραμμή τόσο για την περίοδο όσο και για την ανασυγκρότηση των κοινωνικών χώρων και μετώπων. Για τις εκλογικές αναμετρήσεις θα αρκούσε μια και μόνο παράγραφος που να τόνιζε την ιδιαίτερη προεκλογική χροιά της περιόδου και τα καθήκοντα που απορρέουν από αυτήν, με την υπογράμμιση ότι άμεσα τα αρμόδια τμήματα, η γραμματεία κ.λπ. θα πρέπει να εφοδιάσουν το κόμμα με εισηγήσεις και κατευθύνσεις.
Το κόμμα χρειάζεται επειγόντως, σε όλα τα επίπεδα, λειτουργία, διαδικασίες, σαφείς στόχους και ρόλους κάθε επιπέδου, κάθε στελέχους, κάθε Οργάνωσης Μελών. Χρειάζεται σαφή πολιτική γραμμή και γείωση στην πραγματικότητα και την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, ο ΣΥΡΙΖΑ της μετάβασης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστής των εξελίξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίδα του λαού: αυτά είναι τα μεγάλα ζητούμενα στα οποία όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε.
Με αυτές τις διευκρινίσεις τελικά δώσαμε θετική ψήφο για το κείμενο απόφασης.

Αξελός Λουκάς, Θεοδωρόπουλος Γιώργος, Καραμάνος Χρήστος, Κοδέλας Δημήτρης, Λάμπρου Βύρωνας, Λαντζανάκη Μαρία, Μαντάς Μάκης, Μούστος Μανώλης, Μπανιά Σοφία, Μπουλούμπαση Άβα, Μπρέστα Μαρίνα, Ρινάλντι Ρούντι, Σωτηρίου Ελένη, Ταυρής Νίκος, Τσέλου Ειρήνη, Τσίπρας Γιώργος, Φινάλης Ερρίκος, Χατζηλάμπρου Βασίλης, Χατζησταυράκη Μαρία, Ψιμούλη Χρυσούλα

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!