Πογκρόμ κατά μεταναστών-μικροπωλητών έχουν εξαπολύσει οι αρχές της Θεσσαλονίκης, με την καταστολή να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και να κινείται πλέον στα όρια της νομιμότητας.

Με κατασχέσεις εκατοντάδων προϊόντων, αλλά και με προσαγωγές αλλοδαπών μικροπωλητών, συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα οι εξορμήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και υπό την εποπτεία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, με στόχο την πάταξη του παραεμπορίου τόσο στο Ιστορικό Κέντρο, όσο και σε άλλες περιοχές της πόλης.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παραεμπορίου, διενεργήθηκε την Τρίτη 30 Αυγούστου, και ώρα 12:00 με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας (ΥΜΕΤ) έλεγχος στην ευρύτερη περιοχή της Ροτόντας, της Καμάρας, της Δημητρίου Γούναρη και της Ιωάννου Μιχαήλ. Έγιναν συνολικά τριάντα (30) κατασχέσεις σε βάρος παράνομων μικροπωλητών και οκτώ (8) προσαγωγές αλλοδαπών για την εξακρίβωση των στοιχείων τους.
Όπως δηλώνουν μικροπωλητές στο Δρόμο, οι ζημιές που έχουν υποστεί από τους συνεχείς ελέγχους θέτουν πλέον το ζήτημα της επιβίωσής τους επιτακτικά, ενώ καταγγέλλουν ότι δέχονται απειλές και επιθέσεις σχεδόν καθημερινά. Απίστευτες είναι όμως και οι καταγγελίες που κάνουν για τη συμπεριφορά της αστυνομίας κατά την προχθεσινή επιχείρηση-σκούπα στο κέντρο της πόλης.
Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, που υπογράφουν ως Μικροπωλητές Θεσσαλονίκης, «την Τρίτη 30 Αυγούστου για μια ακόμα φορά αστυνομικοί μας κυνήγησαν και καταστρέψανε τα πράγματα που πουλάμε για να ζήσουμε. Αυτή τη φορά κάνανε και κάτι παραπάνω. Αυτή τη φορά μπήκαν στα σπίτια μας, μας απείλησαν και μας κλέψανε. Μπήκαν στα σπίτια μας χωρίς κατηγορίες, χωρίς εισαγγελέα. Μόνο για να μας τρομάξουν, σαν κυνηγοί που ακολουθούν το τρομαγμένο ζώο στη φωλιά του. Για να γελάσουν με το φόβο του».
«Αλλά ξέρουμε ότι αν τώρα φοβηθούμε και δεν μιλήσουμε, αύριο τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Όπως στην Αθήνα, όπου σχεδόν κάθε μέρα φασίστες δέρνουν και μαχαιρώνουν μετανάστες, ακόμα και μέσα στα σπίτια των μεταναστών. Δεν κυνηγάνε τους μετανάστες γιατί οι μετανάστες κάνουν κακό στον τόπο. Κυνηγάνε τους μετανάστες για να μην καταλάβουν οι έλληνες εργαζόμενοι ποιος είναι στ’ αλήθεια ο εχθρός τους» συμπληρώνουν οι μικροπωλητές στην ανακοίνωσή τους.
Οι μετανάστες προχώρησαν χθες σε παρέμβαση διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου και ζήτησαν να σταματήσουν οι τόσο επιθετικοί έλεγχοι.

Και «μπράβοι» στη μάχη του παραεμπορίου
Εν τω μεταξύ αίσθηση προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και φορέων της Θεσσαλονίκης να προσλάβουν ιδιώτες αστυνομικούς σε μια προσπάθεια πάταξης του παραεμπορίου. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στη Θεσσαλονίκη, με την παρουσία εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων και τοπικών αρχών, τα επιμελητήρια θα προσλαμβάνουν ιδιώτες που θα πραγματοποιούν ελέγχους. Οι «σερίφηδες» θα είναι εξοπλισμένοι με σπρέι καταστροφής των προϊόντων-μαϊμού.
Ο Μίχαλος, ο Ζορπίδης και οι λοιποί κύριοι των επιμελητηρίων –πολλοί εκ των οποίων συμμετέχουν στις επιτροπές παραεμπόριο-stop– θα έχουν πλέον και τη δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμών καταστολής. Επιπλέον δικηγόροι αναφέρουν ότι κανείς ιδιώτης δεν διαθέτει το δικαίωμα να προχωρήσει σε ελέγχους και να ζητήσει στοιχεία από πολίτες.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης στον τομέα της πάταξης του παραεμπορίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις αρχές του έτους πραγματοποιήθηκαν 991 κατασχέσεις προϊόντων-μαϊμού. Ειδικότερα, κατασχέθηκαν 2.204 ζευγάρια παπούτσια, 3.539 ζευγάρια παντόφλες, 523 πορτοφόλια και 143 τσάντες. Τα παράνομα προϊόντα, που προορίζονται για διάθεση από μικροπωλητές, κατασχέθηκαν και πρόκειται να καταστραφούν. Σημειώνεται πως οι κατασχέσεις από τη Δημοτική Αστυνομία πραγματοποιήθηκαν στις οδούς Καρμπολά, Αγίας Σοφίας, Εγνατία, Τσιμισκή, Λ. Νίκης και στο πλακόστρωτο Νέας Παραλίας και Λευκού Πύργου. Ακόμη, από τη συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών της Δημοτικής Αστυνομίας εντοπίστηκε στο κέντρο της πόλης, στην οδό Μοναστηρίου 52, μεγάλη αποθήκη με προϊόντα παράνομου εμπορίου.
«Στο πλαίσιο της σύσκεψης ελήφθησαν αποφάσεις που θα δώσουν μερική, ίσως και ολοκληρωμένη λύση στο ζήτημα του παραεμπορίου, το οποίο πλήττει τόσο τους καταναλωτές όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η πάταξή του θα σημάνει και τη μείωση της φορολογίας για πολύ κόσμο», ανέφερε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης. «Περιμένουμε να γίνει η ρύθμιση στο τέλος του έτους, να πάρουμε τις αρμοδιότητες και να προσλάβουμε πέντε με έξι άτομα, τα οποία θα ασχολούνται καθημερινά μόνο με τους ελέγχους για το παραεμπόριο, έχοντας παράλληλα και εκτελεστική ικανότητα, ώστε να μπορούν να ψεκάζουν με σπρέι και να καταστρέφουν τα προϊόντα ή να τα μεταφέρουν στις αποθήκες», συμπλήρωσε ο κ. Ζορπίδης.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!