Εμφυλιοπολεμικό προσκλητήριο μάχης από τη Χρυσή Αυγή

Με μια πετυχημένη συγκέντρωση και πορεία ελευθερίας, δημοκρατίας, αλληλεγγύης και ισότητας απάντησαν Έλληνες και μετανάστες το απόγευμα της Πέμπτης στη Νίκαια στις επιθέσεις και τις απειλές των μελών της Χρυσής Αυγής.
Σε μια μεγάλη για την τοπική κοινωνία συγκέντρωση, πάνω από δυο χιλιάδες πολίτες και μετανάστες, συναντήθηκαν στην κεντρική Πλατεία του Αγίου Νικολάου και πραγματοποίησαν πορεία μέσα στην πόλη, στέλνοντας ένα μήνυμα στην Χρυσή Αυγή, στους τραμπουκισμούς της και σε όσους τους υποθάλπτουν.
Παρά την απειλητική ανακοίνωση της επίσημης τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και τη δεδομένη πλέον συνεργασία των στελεχών-μελών της με την αστυνομία, η πορεία κινήθηκε μαζικά και δυναμικά με συνθήματα και παλμό από την Πλατεία του Αγίου Νικολάου προς την οδό Λαοδικείας, έφτασε μέχρι το τοπικό αστυνομικό τμήμα και κατέληξε πάλι στην πλατεία.
Ο πρωταρχικός στόχος, που ήταν η συγκέντρωση να φτάσει μέχρι και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής (βρίσκονται περίπου 200 μέτρα μακριά από την πλατεία) δεν επετεύχθη καθώς ήταν φρουρούμενα από τα ΜΑΤ και αποκλεισμένα από τα γύρω στενά.
Στη συνηθισμένη πλέον κοινή συμμετοχή μελών και αγωνιστών από τα κόμματα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) το «παρών» έδωσε και εκπρόσωπος από το ΚΚΕ με την παρουσία του πρώην δημάρχου της περιοχής, Στέλιου Μπενετάτου ο οποίος είναι ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ «Δημοκρατική Ενότητα», βάζοντας τα θεμέλια για να γίνει πράξη ένα από τα συνθήματα της πορείας: «Όλοι μαζί να σβήσουν οι ναζί».
Το «παρών» έδωσαν τοπικές αντιρατσιστικές ομάδες, πολίτες της περιοχής που είτε συμμετείχαν, είτε χειροκροτούσαν από τα μπαλκόνια τους, εκατοντάδες μετανάστες, όπως και μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας της Αθήνας και αντιρατσιστικές οργανώσεις (Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, ΚΕΕΡΦΑ).
«Η Νίκαια γνωρίζει από προσφυγιά, έξω οι φασίστες από τη γειτονιά», «Ούτε στη Νίκαια ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», και «Μπάτσοι και ναζί, το ίδιο μαγαζί», ήταν τα κυρίαρχα συνθήματα που ακούστηκαν στους δρόμους της Νίκαιας. Οι παρεμβάσεις και οι συγκεντρώσεις θα συνεχιστούν με στόχο να σταματήσουν οι επιθέσεις και οι απειλές εναντίον μεταναστών και αλληλέγγυων Ελλήνων όπως και να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται στη περιοχή. Έγινε, επίσης, φανερό πως μονάχα με πλατιές ιδέες, μονάχα με μια προσέγγιση που ακουμπά, να βρίσκει σύμφωνα, να κερδίζει πλειοψηφικά ακροατήρια της κοινωνίας αντί να τα προκαλεί, είναι δυνατό αν απομονωθεί η φασιστική συμμορία.

«Η Χ.Α. συνεργάζεται με την αστυνομία»
Από την άλλη πλευρά, μετά και το επίσημο κάλεσμα-πρόκληση από την τοπική οργάνωση της Χ.Α. περίπου 150 μέλη της από την Αττική, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και ασφαλιτών, είχαν ταμπουρωθεί έξω από τα γραφεία τους. Ούτε το κλείσιμο του δρόμου, ούτε οι κάδοι απορριμμάτων που είχαν στηθεί από τους νεοναζί, έδειξαν να ενοχλούν ιδιαίτερα την επίσημη ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛΑΣ, ούτε καν η πραγματοποίηση «ελέγχου» από τα μέλη της Χ.Α. σε όποιον πολίτη ήθελε να διασχίσει το δρόμο. Αντιθέτως, μάλιστα, η κατάσταση αυτή έμοιαζε μάλλον φυσιολογική και η συνύπαρξη αστυνομικών και χρυσαυγιτών φαίνεται να δένει αρμονικά όσο οι μέρες κυλούν, ως μια φυσιολογική εξέλιξη στη σχέση των δύο πλευρών.
Ακριβώς αυτό το γεγονός τόνισε με μια σύντομη παρέμβασή του και ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης: «Οι Πακιστανοί δεν προστατεύονται από την Αστυνομία. Θέλω να καταγγείλω τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής με την Αστυνομία. Υπάρχει στήριξη από την Αστυνομία στα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής. Σήμερα υπάρχουν εδώ εκατοντάδες αστυνομικοί. Όταν χτυπάνε τους μετανάστες, πού είναι η αστυνομία;» διερωτήθηκε ο Ασλάμ, ενώ ευχαρίστησε τους αλληλέγγυους πολίτες που βρίσκονται πάντα δίπλα στους μετανάστες.
Είχαν προηγηθεί οι απειλές, με διορία μιας εβδομάδας μέχρι να εγκαταλείψουν την περιοχή και τη χώρα, εναντίον ιδιοκτητών μεταναστών μικρών μαγαζιών πάνω στην Πλατεία του Αγίου Νικολάου από μέλη της Χρυσής Αυγής.
Οι περίπου 40 νεαροί, σε μηχανοκίνητη φάλαγγα, φορώντας μαύρες μπλούζες με σήμα της Χρυσής Αυγής και κρατώντας ελληνικές σημαίες «επισκέφτηκαν» πριν από περίπου 15 μέρες τα 4 μαγαζιά ιδιοκτησίας μεταναστών, προειδοποιώντας τους είτε να τα κλείσουν ή ότι θα τα βρουν σπασμένα.
Την ίδια ημέρα μέλη της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια πραγματοποίησαν πορεία στην περιοχή, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του κόμματος. Παρά τις απειλές οι μετανάστες δεν πτοήθηκαν, δεν κατέβασαν τα ρολά και βρήκαν σύμμαχό τους την αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας.

Υπάρχει Εισαγγελέας για το… λύκο;
Λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη της συγκέντρωση της Πέμπτης και αφού αυξάνονταν τα μηνύματα που λάμβαναν για τη μαζικότητά της, η Τοπική Οργάνωση της Χρυσής Αυγής ξεσκόνισε το βιβλίο της Κατοχής.
Στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει κόσμο για την πραγματοποίηση αντισυγκέντρωσης, έτσι ώστε οι αστυνομικοί να μην είναι περισσότεροι από τους ίδιους τους χρυσαυγίτες, εξέδωσε ανακοίνωση σε ύφος που θα ζήλευε η γερμανική κομαντατούρα στην Κατοχή, μα κυρίως με απειλές που σε μια δημοκρατία θα έπρεπε αυτεπάγγελτα να κινήσουν τις νομικές διαδικασίες.
Στην ανακοίνωση-κάλεσμα σε βιαιοπραγία από την τοπική Χρυσή Αυγή, οι μετανάστες αποκαλούνται «σκουπίδια που στοιβάχτηκαν στην πατρίδα μας», ενώ τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι αναρχικοί ως «οι συνεργάτες τους, εγχώριοι άπλυτοι εθνοπροδότες».
Στο κείμενο απηύθυναν γενικό κάλεσμα «από το Αιγάλεω και τους όμορους δήμους της Νίκαιας»,  έτσι ώστε «να μην τους αφήσουμε να πλησιάσουν στα 500 μέτρα». Καταλαβαίνουμε όλοι, βέβαια, τον τρόπο που αυτό θα γινόταν.  
«Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί, γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι κάτω από τα γραφεία μας να βροντοφωνάζουν για τις αξίες και τα ιδανικά του έθνους και εμείς οι νεότεροι, ως δύναμη περιφρούρησης, σε συνεργασία με τοπικές από όλη την Αττική να αποτρέψουμε τον εχθρό και να διασφαλίσουμε τη σωματική ακεραιότητα των Ελλήνων της Νικαίας, αλλά και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας που θα γίνει στόχος των αναρχομπολσεβίκων», συνέχιζε η ανακοίνωση σε ένα παραληρηματικό τόνο, με σαφέστατες όμως προθέσεις οι οποίες κάτω από την πίεση των γεγονότων βγήκαν στην επιφάνεια και ξεσκέπασαν έναν από τους μαύρους ρόλους που έχει κληθεί να διαδραματίσει η Χρυσή Αυγή στη περίοδο του μνημονίου και της φτώχειας. Αυτή του διχασμού, της βίας και του φόβου. Της επικράτησης μέσω των επιθέσ εων σε πλατείες, μαγαζιά, ΜΜΜ και εργατικούς αγώνες.
«Η έκβαση των γεγονότων που θα λάβουν χώρα την Πέμπτη, θα κρίνει τη μελλοντική μας θέση στην Δ. Αττική και Πειραιά. Σηκωθείτε από τους καναπέδες όλοι, το χρωστάτε στο έθνος και στα παιδιά σας», ήταν η προτελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης στη κορύφωση της αγωνίας.
Το σημαντικότερο όμως το κράταγαν για το τέλος: «Όλοι θα πρέπει να επικοινωνήσετε μέσω μηνύματος στο Facebook ή να τηλεφωνήσετε στον Γιώργο Σ. (Κακός Λύκος) για τη σωστή οργάνωση και μετακίνησή μας με ασφάλεια. Για ευνόητους λόγους ασφαλείας οι οδηγίες δεν θα δοθούν δημόσια», σημείωναν κλείνοντας για τους ενδιαφερόμενους.
Όπου «κακός λύκος» μέλος της τοπικής Χρυσής Αυγής, ο οποίος είχε αναλάβει το συντονισμό της αντισυγκέντρωσης, με ψευδώνυμο που μάλλον δεν παραπέμπει ούτε σε πατριώτη, ούτε σε φιλήσυχο πολίτη που θέλει να προστατεύσει τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία από τους… αναρχομπολσεβίκους.

Λεωνίδας Σακλαμπάνης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!