Ένα οδοιπορικό στο κίνημα της Νέας Υόρκης
Του Γιάννη Φιλίππου

 

Στη Νέα Υόρκη άκουσα πολλά για το κίνημα του Occupy Wall Street πριν έρθω σε άμεση επαφή με τα μέλη του. Ειδησεογραφικά ρεπορτάζ που σχολίαζαν τις αρνητικές επιπτώσεις για τον χριστουγεννιάτικο τουρισμό. Μουσικά κανάλια που τόνιζαν την επαναστατικότητα κάποιου συγκροτήματος ή ηθοποιού σχετίζοντάς την με το κίνημα. Άρθρα σε νεανικά free press που παρουσίαζαν το Οccupy σαν τη μόδα του σήμερα και άλλα πολλά. Η πρώτη διαπίστωσή μου ήταν ότι το κίνημα παραμένει ακόμη ζωντανό στη Νέα Υόρκη. Σε δημόσιους χώρους όπου γίνονται οι συνελεύσεις και οι συναντήσεις των ομάδων εργασίας, στα γραφεία και φυσικά στο διαδίκτυο. Τέτοιοι χώροι είναι οι ανοικτές και κλειστές πλατείες όπως το Winter Garden δίπλα στο World Financial Center και η 60 Wall Street, μια κλειστή πλατεία.
Το Πάρκο Zucotti ήταν περιφραγμένο με δύο σειρές κάγκελα ενάμιση μέτρου, αφήνοντας μόνο δύο εισόδους ενός μέτρου στα πλάγια στις οποίες υπήρχε αστυνομία, χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν την είσοδο σε κανέναν. Οχήματα της αστυνομίας, κινητές μονάδες παρακολούθησης καθώς και αμάξια του FBI ήταν γύρω από το πάρκο όλο το 24ωρο. Το θέαμα αυτό δεν ενοχλούσε πια τους Νεοϋορκέζους καθώς μετά την 11/9, με πρόσχημα την προστασία από την τρομοκρατία και την εσωτερική ασφάλεια, οι κάμερες, οι περιπολίες και οι συχνοί έλεγχοι ήταν κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

 

Ένας ζωντανός οργανισμός

Παρόλα αυτά σε αρκετές περιπτώσεις το πάρκο ξαναγεμίζει. Είτε για συναντήσεις των ομάδων συντονισμού, είτε για τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων κ.ά.. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το πάρκο γέμισε με πάνω από 2.000 άτομα που προγραμμάτιζαν να κάνουν μια ηχηρή και αλλιώτικη αλλαγή του χρόνου στα πλαίσια του Occupy 2012. Έριξαν κάποια από τα κιγκλιδώματα, που παράνομα εμπόδιζαν την προσέλευση, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν 68 συλλήψεις.
Το πάρκο, τα γραφεία, το χρηματιστήριο της Wall Street δεν απέχουν μεταξύ τους πάνω από 500 μέτρα. Έτσι, έβλεπες συχνά το φαινόμενο των ομάδων 40-50 ατόμων να κρατούν αυτοσχέδιες πικέτες και πανό κάνοντας μικρές διαδηλώσεις που αντηχούσαν στους γύρω ουρανοξύστες προκαλώντας δυσανάλογα μεγάλη αίσθηση. Είχα την τύχη να βρεθώ σε μία γενική συνέλευση και να μιλήσω με τον κόσμο που ήταν εκεί. Αρκετοί από αυτούς είχαν κινηματικό παρελθόν, αρκετοί ήταν εκεί γιατί η αίσθηση της αλληλεγγύης, της ένταξης και της συνύπαρξης τους έδινε ελπίδα. Ωστόσο, όλοι, σε αυτό το ετερόκλητο πλήθος, αντιλαμβάνονταν ότι το κίνημα αυτό είναι σπουδαίο, ότι έχει ήδη παράγει αποτελέσματα και είχαν πολλές ελπίδες για το μέλλον. Αρκετοί αντιλαμβάνονται έντονα τον κίνδυνο από την προσπάθεια του συστήματος να ενσωματώσει το κίνημα και να το «ξεδοντιάσει». Φοβούνται επίσης την επίδραση της pop κουλτούρας που διαπερνά τα πάντα και αλλοιώνει την ουσία τους.
Το Occupy Wall Street έχει στενή σχέση με σωματεία και χρωστάει πολλά στην υποστήριξή τους, ενώ κάποια μέλη του είναι ενεργά στο χώρο δουλειάς τους. Η επαφή με τα σωματεία βοήθησε στην απόκτηση γραφείων, στη δικτύωση του κινήματος, στην εξάπλωσή του σε όλο και περισσότερο κόσμο, στη σύνδεσή του με χώρους δουλειάς και στο μπόλιασμά του και με εργατικές διεκδικήσεις.
Η χρήση του Διαδικτύου προφανώς και είχε παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάδειξη του κινήματος και την ενημέρωση του κόσμου. Ωστόσο, έχουν κάνει και μία καινοτομία. Το live streaming είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις. Πάνω από 50 διαθέσιμα κανάλια μεταδίδουν ζωντανά συνεδριάσεις ομάδων, δράσεις, απόψεις ή μόνο τους δρόμους γύρω από το πάρκο και την Wall Street. Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτό δίνει πολύ μεγαλύτερη αμεσότητα στο κίνημα και τον κόσμο που το παρακολουθεί, ενώ μέσα από αυτό παρουσιάζεται η πραγματική όψη και δράση του κινήματος.

 

Γρήγορη εξάπλωση

Η εμφάνιση Occupy κινημάτων και στις άλλες πόλεις δεν άργησε να γίνει. Στην πρώτη εβδομάδα από την αρχή που έγινε στη Νέα Υόρκη παρουσιάστηκαν αρκετές παρόμοιες κινήσεις σε δεκάδες πόλεις. Είτε εμφανίσθηκαν από συμπαράσταση στους Νεοϋορκέζους είτε από την ανάγκη για δράση, έχουν εξαπλωθεί ραγδαία, έχουν κάνει πολύ αισθητή την παρουσία τους ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια. Έχουν εντείνει την αντίληψη ότι δεν πρόκειται για κάτι περιθωριακό αλλά για μια ιδιόμορφη επανάσταση που μαθαίνει από το παρελθόν, από σύγχρονα κινήματα για τη δημοκρατία ανά τον κόσμο, συντονίζεται και εξελίσσεται.
Στην παρούσα φάση το κίνημα ανασυγκροτείται, προσπαθεί να συντονιστεί, να αντιληφθεί τις δυνάμεις που έχει αποκτήσει, ενώ προετοιμάζει και υλοποιεί συνεχώς μικρής και μεγάλης κλίμακας ακτιβισμούς και δράσεις όπως το Occupy 2012, το Occupy Our Homes, το Occupy The Courts κ.ά.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!