Ο προϋπολογισμός του Ομπάμα για τη νέα δεκαετία.

Της Αλίκης Βεγίρη.

Την περασμένη Δευτέρα, (14/2), ο Ομπάμα κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού για το 2012, το οποίο περιλαμβάνει περικοπές 1,1 τρισ. δολαρίων για την επόμενη δεκαετία, ελπίζοντας στη συρρίκνωση του ήδη διογκωμένου ελλείμματος των 1,6 τρισ. δολαρίων, (11% ΑΕΠ), αλλά και στον κατευνασμό (γεγονός μάλλον αμφίβολο), των Ρεπουμπλικάνων οι οποίοι έχοντας πλέον, από τον Νοέμβρη, το πάνω χέρι στη Βουλή δηλώνουν ότι δεν θα ήταν ευχαριστημένοι με κάτι τις λιγότερο των 100 δισ. σε περικοπές κι αυτό μόνο για το 2012. Όπως συμβαίνει και αλλού, ο καθένας ερμηνεύει τα εκλογικά αποτελέσματα κατά το δοκούν και όπως τον συμφέρει.
Οι Ρεπουμπλικάνοι ήθελαν να καταλάβουν ότι οι ψήφοι ήταν για περικοπές κρατικών δαπανών, ενώ ο κόσμος ήθελε απλώς δουλειές και όχι περικοπές.
Τι λέει, λοιπόν, το σχέδιο Ομπάμα; Πρώτα-πρώτα «μπαίνει χέρι» στο επίδομα θέρμανσης των απόρων οικογενειών, το οποίο κόβεται στο μισό. Μέτρο, το οποίο θα βρούμε κι εμείς μπροστά μας – με άλλο τρόπο, όμως. Απάνθρωπη κίνηση, αν σκεφθεί κανείς πως στις ΗΠΑ υπάρχουν και οι βορειοανατολικές πολιτείες, όπου οι χειμώνες καθόλου δεν αστειεύονται. Στο μισό κόβονται επίσης και οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τις τοπικές κοινότητες, χρήματα τα οποία, κατά κανόνα, διοχετεύονται σε προγράμματα επιμόρφωσης, απασχόλησης, περίθαλψης, στέγασης και σίτισης του φτωχού πληθυσμού.
Σχετικά τώρα με την ενίσχυση των φτωχών φοιτητών: κόβονται τελείως οι κρατικές υποτροφίες (Pell grants) τις οποίες, κατά μέσο όρο, λαμβάνουν γύρω στα 9 εκατομμύρια, ευτυχώς προς το παρόν μόνο για τα καλοκαιρινά μαθήματα, ενώ οι τόκοι των φοιτητικών δανείων εφεξής θα αρχίζουν να αθροίζονται από τη στιγμή της εκταμίευσης και όχι από τη μέρα της αποφοίτησης, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Στο στόχαστρο μπαίνει και η «ιερή αγελάδα» των Αμερικανών, το υπουργείο Άμυνας, το οποίο θα δει τα κονδύλια του να μειώνονται στα επόμενα πέντε χρόνια κατά 78 δισ. δολάρια. Ο λόγος, ανάμεσα σε άλλους που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων, είναι και η αποχώρηση από το Ιράκ, οπότε με ελαττωμένα κονδύλια είναι μάλλον δύσκολο να επιστρέψουν σύντομα εκεί.
Για το επόμενο έτος θα κοπούν επίσης 1 δισ. από χορηγίες αεροδρομίων, καθώς κι άλλο 1 δισ. από την ενίσχυση των πολιτειών για την επεξεργασία του πόσιμου ύδατος.
Μαχαίρι μπαίνει σε διάφορα περιβαλλοντικά προγράμματα, καθώς και στο αγαπημένο του Ομπάμα, σχετικά με τον καθαρισμό των Μεγάλων Λιμνών, στο βορρά, ενώ προς το παρόν ανέπαφα ή σχεδόν ανέπαφα παραμένουν τα προγράμματα περίθαλψης των απόρων και ηλικιωμένων, Medicaid και Μedicare αντίστοιχα. Το «σχεδόν» αναφέρεται στο ότι οι όχι ευκαταφρόνητες περικοπές των 62 δισ., θα προέλθουν από τη μείωση των αμοιβών των γιατρών και από την αντικατάσταση των αυθεντικών φαρμάκων από αντίγραφα.
Βλέποντας τα μέτρα περικοπών συνολικά, τα εξ αυτών αφορούν κυρίως στους φτωχούς πληθυσμούς, στους φοιτητές και τους ηλικιωμένους. Το χειρότερο όμως είναι ότι έρχονται σε μια εποχή όχι μόνο μεγάλης και επίμονης ανεργίας και αναιμικής ανάπτυξης, αλλά και δυο μήνες μετά, αφ’ ότου ο ίδιος Ομπάμα, για να ευχαριστήσει τους χορηγούς των εκστρατειών του, παρελθουσών και μελλοντικών, έχει επεκτείνει για άλλα δυο χρόνια τις περικοπές φόρων των μεγάλων εισοδηματικών στρωμάτων.
Μπορεί οι εργαζόμενοι και οι πολυπληθείς άνεργοι των ΗΠΑ να δεινοπαθούν, αλλά οι μεγάλες επιχειρήσεις κατάφεραν να χτυπήσουν για φέτος και για εφτά συνεχή τρίμηνα, κέρδη μαμούθ 1,6 τρισ. δολαρίων, τα μεγαλύτερα μάλιστα των τελευταίων 60 χρόνων, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.
Και το ερώτημα είναι, γιατί αυτά τα κέρδη δεν φέρνουν δουλειές; Γιατί ο τόσο περισπούδαστος, άχρονος και αναπόδραστος, όπως διαδίδεται, οικονομικός «νόμος» της προς τα κάτω διάχυσης του πλούτου ( trickling down), αργεί τόσο καιρό να δείξει την ισχύ του, παρά δεκαετίες τώρα μπλοκάρει τον πλούτο στο πάνω μέρος της χοάνης; Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε το «νόμο»; Κακά τα ψέματα, παρά την επικρατούσα πεποίθηση ότι οι νόμοι δεν αλλάζουν, η αλήθεια είναι ότι κι αυτοί έχουν ιστορία. Αν αυτό ισχύει για τους νόμους της Φύσης, πόσω μάλλον θα ισχύει και για τους νόμους της Οικονομίας!

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!