Είδηση πρώτη: Συζήτηση στη Βουλή νομοθετικής πρότασης του ΚΚΕ για την κατάργηση όλων των χαρατσιών.

Ο αναγνώστης του σχετικού ρεπορτάζ στον Ριζοσπάστη (7/3), από τον πρωτοσέλιδο τίτλο ακόμα πληροφορείται την αρνητική στάση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ, ενώ σε λεπτομερές ρεπορτάζ πληροφορείται για τη σχετική συζήτηση στη Βουλή. Θα χρειαστεί να διατρέξει όλο το κείμενο των 850 λέξεων για να φθάσει στην τελευταία πρόταση του ρεπορτάζ, όπου μέσα από την παράθεση μικρών αποσπασμάτων της ομιλίας του Δ. Παπαδημούλη θα μάθει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει την πρόταση του ΚΚΕ.
Είδηση δεύτερη: Με τίτλο Στο πλευρό του Μάνεση ο Κουτρουμάνης, Ο Ριζοσπάστης (6/3) δημοσιεύει σχετική τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας στη Βουλή για τους εργαζόμενους της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Στις 100 περίπου λέξεις του σύντομου ρεπορτάζ, ο αναγνώστης δεν θα πληροφορηθεί ότι αυτή η τοποθέτηση έγινε στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κριτσωτάκη, ούτε φυσικά ότι η ερώτηση καλούσε τον υπουργό να πάρει θέση για τον αγώνα των χαλυβουργών και να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των απεργών και την κάμψη της αδιαλλαξίας του εργοδότη.
Υπάρχουν πολλά θέματα στο χειρισμό της τρέχουσας ειδησεογραφίας που οι εφημερίδες της Αριστεράς τα προσεγγίζουν με το δικό τους τρόπο. Κι αυτό είναι και κατανοητό και θεμιτό και επιβεβλημένο, αν επιθυμούμε να αντιτάξουμε στο σαρωτικό μνημονιακό λόγο μια εναλλακτική ενημέρωση. Όσο και να θέτει άλλες προτεραιότητες, όμως, η αριστερή δημοσιογραφία δεν παύει να υπακούει σε αρχές. Ο σεβασμός στην είδηση και την αποτύπωση της πραγματικότητας, ανεξάρτητα από σκοπιμότητες, είναι μια στέρεη βάση για να οικοδομείται η εμπιστοσύνη των αναγνωστών. Πολύ περισσότερο όταν αυτές οι ειδήσεις αφορούν την ίδια την Αριστερά.

Μ.Σ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!