H αλλαγή κυβέρνησης και περιφερειάρχη Πελοποννήσου δεν δείχνει να τροποποιεί και τους σχεδιασμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το σλόγκαν της «πράσινης ανάπτυξης» φαίνεται να υλοποιείται μέσα από την αξιοποίηση και των σκουπιδιών από ιδιώτες. Όπως πρόσφατα δήλωσε ο νυν περιφερειάρχης κ. Χατζημιχάλης, «η λύση είναι η οριστική, η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με κατεύθυνση προς την ενεργειακή αξιοποίησή τους».

Το επιχείρημά του είναι ότι τα απορρίμματα «μπορούν να αποφέρουν κέρδη όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία της περιοχής»!

Βέβαια, δεν ξεχνάει να καθησυχάσει τους ενεργούς πολίτες της Πελοποννήσου, οι οποίοι απαιτούν εδώ και τώρα ανακύκλωση, ότι «προτεραιότητά του είναι η ανακύκλωση». Αποφεύγει, όμως, να μας πει ότι καύση και ανακύκλωση είναι διαδικασίες οικονομικά ανταγωνιστικές. Κι αυτό γιατί όσο αυξάνεται η ανακύκλωση τόσο μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών που μπορούν να οδηγηθούν στην καύση. Έχει κανείς αμφιβολία ότι η ανακύκλωση θα είναι η μεγάλη χαμένη στον ανταγωνισμό με τα -εγχώρια και διεθνή- επιχειρηματικά κέρδη της καύσης; Εκτός κι αν οι πολίτες επιβάλλουν άλλες λύσεις, όπως ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση κοκ.

Δ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!