ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο Γιώργο Κρατημένο.

Τα πράγματα στη θέση τους σε ό,τι αφορά τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, κόντρα σε φιλολογίες και «αναλύσεις» που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, βάζει ο Παύλος Δερμενάκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου με την παράταξη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Άλλος Δρόμος.

Το μέλος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Γαλατσίου, μιλά για τις επιλογές του, για το κλίμα που επικρατεί στη βάση του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και για τον πλατύ κόσμο που «παραδοσιακά» στήριζε όλα αυτά τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και εξαπολύει μύδρους εναντίον του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι συνειδητά λειτουργούν ως εντολοδόχοι των δυνάμεων κατοχής.

Σε πολλές συζητήσεις γίνεται λόγος για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, για τον «σοσιαλιστικό χώρο» κ.λπ. Ποια είναι η κατάσταση στο χώρο αυτό; Είναι ενιαίος, υπάρχει αγανάκτηση, περιμένει κάτι, είναι απογοητευμένος;
Το ΠΑΣΟΚ, ως γνωστό, ήταν πάντοτε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα που κατόρθωνε να «στρογγυλεύει» τις γωνίες, ώστε όλοι να παραμένουν «εντός των τειχών». Έτσι ξεπέρασε κρίσεις και δύσκολες εποχές. Στις δυνάμεις του συμπεριλαμβάνονται πολλοί σοσιαλιστές αν και εκφράζονται προς τα έξω με διαφορετικό τρόπο. Η πιο «συγκροτημένη» σήμερα τάση είναι η Αριστερή Πρωτοβουλία που εκφράζεται με τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, ο οποίος αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» στην εσωτερική κριτική για την ακολουθούμενη πολιτική. Παράλληλα, εκτιμώ ότι υπάρχει πολύς οργανωμένος κόσμος που όχι μόνο διαφωνεί με την ακολουθούμενη, μετά τις εκλογές του 2009, πολιτική αλλά την πολεμά χωρίς όμως ένα συντονισμό μεταξύ μας. Η πολιτική εκτίμηση για τον κόσμο αυτό μπορεί να συνοψιστεί στην έκφραση ότι θεωρεί πως «τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η χώρα είναι υπό κατοχή». Το ΠΑΣΟΚ είναι υπό κατοχή από το γνωστό περιβάλλον γύρω από τον πρωθυπουργό, που αποφασίζει για όλα, ενώ η χώρα είναι υπό κατοχή από την τρόικα την οποία αυτοί επέλεξαν ως «κυβερνήτη», κρατώντας για τον εαυτό τους το ρόλο του εκτελεστικού οργάνου των αποφάσεών της. Η αγανάκτηση, όμως, είναι ακόμα μεγαλύτερη στον κόσμο που δεν έχει στενά οργανωμένη σχέση, αλλά μια χαλαρή σύνδεση και ψηφίζει παραδοσιακά και πιστεύει στο ΠΑΣΟΚ. Είναι τα πλατιά λαϊκά στρώματα που έδωσαν τη νίκη τον Οκτώβρη του 2009 και σήμερα πλήττονται περισσότερο από όλους από την ακολουθούμενη πολιτική. Εδώ η αγανάκτηση, κατά την εκτίμησή μου, μετατρέπεται σε οργή όσο περνά ο καιρός και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Αυτό προφανώς εκτίμησε και η ομάδα που κυβερνά και άλλαξε τη στάση της, όσον αφορά τις επικείμενες εκλογές. Για το λόγο αυτό έβαλε το δίλημμα «ή ψήφος στους συνδυασμούς που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ ή “πολιτικές περιπέτειες”». Δυστυχώς, δεν κατανοούν ότι έχουν ρίξει το λαό σε περιπέτειες και η μόνη διέξοδος που του μένει είναι να τους στείλει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα αντίστοιχου μεγέθους με αυτό που έλαβε ο κ. Καραμανλής για την πολιτική του τον Οκτώβριο 2009.
Ο κόσμος αυτός περιμένει να αλλάξει κάτι στο πολιτικό σκηνικό. Είναι σαφές ότι η παρούσα σύνθεση των πολιτικών δυνάμεων, ο τρόπος έκφρασής τους και η δράση τους δεν τον ικανοποιούν. Δεν «βλέπει φως» σε καμιά πλευρά. Για το λόγο αυτό η έκφραση αγανάκτησης είναι «όλοι είστε ίδιοι». Συνεπώς, ζητούμενη από την κοινωνία η αλλαγή που μπορεί να προέλθει μέσα από την ανασύνθεση-ανασυγκρότηση των προοδευτικών, σοσιαλιστικών και αριστερών δυνάμεων με διαδικασίες όμως που θα ξεπερνούν αυτά που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα, πάνω σ’ αυτό το θέμα. Οι εκλογικές ευκαιριακές συγκολλήσεις, συνεργασίες, οι προσχηματικοί «διάλογοι», η αναζήτηση «σανίδων» πολιτικής επιβίωσης, για αυτούς που χρόνια δεν αφουγκράζονται όπως πρέπει τις ανάγκες και τις αγωνίες του λαού, δεν αποτελούν πλέον λύση. Η κατάσταση στην κοινωνία είναι εκρηκτική και συνεπώς αντίστοιχες πρέπει να είναι και οι απαιτούμενες διεργασίες. Οφείλουμε να ξεχάσουμε όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα ως σταθερές για την πολιτική συγκρότηση των προοδευτικών δυνάμεων.

Πώς βιώνετε εσείς αυτά τα ζητήματα και ποιες επιλογές μπήκαν μπροστά σας το τελευταίο διάστημα;
Προσωπικά, την απάντηση την έδωσα κατ’ αρχήν στις εσωτερικές διαδικασίες της Οργάνωσης Γαλατσίου, στην οποία συμμετέχω. Με τεκμηριωμένο τρόπο εξέθεσα τις απόψεις μου και καταδίκασα την ακολουθούμενη πολιτική πολύ πριν από το Μνημόνιο. Ακολούθησε η Πανελλαδική Σύσκεψη της Αριστερής Πρωτοβουλίας, όπου ζήτησα την οργανωτική-πολιτική συγκρότησή της, την οργανωμένη παρέμβασή της με πολιτική πρόταση στην κοινωνία και την συμμετοχή σε τοπικές συσπειρώσεις πολιτών για την προετοιμασία της μάχης των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό έκανα πράξη ως άτομο και συμμετέχω στο Δημοτικό Συνδυασμό Κινηματικής Μορφής Άλλος Δρόμος που συγκροτήσαμε στο Γαλάτσι.
Πιστεύετε ότι ο συνδυασμός Άλλος Δρόμος έχει να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό στο Γαλάτσι; Με ποιο αποτέλεσμα θα είστε ευχαριστημένος;
Ο Άλλος Δρόμος είναι κάτι διαφορετικό, δεν είναι ένας ακόμα εκλογικός συνδυασμός. Αποτελεί μια νέα, διαφορετική προσπάθεια, κατ’ αρχήν, να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας, εμείς που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια και στη συνέχεια να απευθυνθούμε στην κοινωνία. Απλοί πολίτες, με διαφορετικές αφετηρίες και πορεία, με χρόνια συμμετοχής στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, τόσο στην τοπική κοινωνία του Γαλατσίου όσο και γενικότερα, βρισκόμαστε και συζητάμε τα πάντα χωρίς προκαταλήψεις, με διάθεση να ακούσει ο ένας τον άλλον και να κάνουμε υγιή διάλογο.
Κάνουμε καθημερινή πράξη τη συμμετοχή και την άμεση δημοκρατία. Έχοντας κατακτήσει, στην πράξη, τη δυνατότητα να ακούμε ο ένας τον άλλον, μπορούμε με αντίστοιχο τρόπο να προσεγγίσουμε την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της. Δεν είμαστε οι «ειδικοί», οι «γνώστες», αυτοί που κατέχουν την «απόλυτη αλήθεια» και για το λόγο αυτό ζητάμε από την κοινωνία να μας ακολουθήσει. Είμαστε μέρος της κοινωνίας, με ατελείς γνώσεις που θέλουμε να την αφουγκραστούμε, να συζητήσουμε τις εμπειρίες αλλά και τις προτάσεις μας (της κοινωνίας και τις δικές μας) και όλοι μαζί να πορευτούμε, μετά το διάλογο, το δρόμο του αγώνα. Του αγώνα για τις ανάγκες της καθημερινής μας ζωής.
Η πορεία αυτή αποδίδει. Πιστεύω ότι γεννιέται κάτι καινούργιο στο πολύπαθο, από διάφορους «ειδικούς» και «γνώστες», Γαλάτσι. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ένα βήμα σε αυτή τη διαδικασία επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με την κοινωνία.
Την επόμενη των εκλογών εμείς θα είμαστε εκεί, ως συνδυασμός-κίνημα και από καλύτερες θέσεις, με τους νέους ανθρώπους που γνωρίζουμε καθημερινά αλλά και με αυτούς που θα αισθανθούν απελευθερωμένοι από τις κομματικές εντάξεις, θα οργανώσουμε τον αγώνα μας για «Μια Κοινωνία Αλληλεγγύης & Συμμετοχής», όπως είναι το κεντρικό μας σύνθημα. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες πιστεύω ότι θα μπορέσει να γίνει η ανασύνταξη των προοδευτικών, σοσιαλιστικών και αριστερών δυνάμεων όπως ανέφερα παραπάνω.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!