Η δολοφονία των δύο δημοσιογράφων του ραδιοφωνικού σταθμού RFI, του Claude Verlon, 58 ετών και της Ghislaine Dupont, 51 ετών, πήρε την πιο μεγάλη δημοσιότητα από τους συνολικά 42 φόνους δημοσιογράφων το 2013, κυρίως γιατί τα θύματα ήταν Γάλλοι.

Ίσως πιο εξοργιστική από το φόνο είναι η υποκρισία του γαλλικού κράτους. Ο υπουργός Εξωτερικών Φαμπιούς χαρακτήρισε την εκτέλεση «ψυχρούς και υπολογισμένους φόνους» και τους δολοφόνους «τρομοκρατικές ομάδες που απορρίπτουν τη δημοκρατία». Αλλά τα πράγματα είναι επιβαρυντικά για το γαλλικό κράτος.
Οι δύο δημοσιογράφοι που εκτελέστηκαν είχαν απαχθεί μετά τη συνέντευξη που πήραν από τον τοπικό ηγέτη του MNLA (Τουαρέγκ) στην πόλη Κιντάλ. Την ευθύνη της δολοφονίας ανέλαβε η Αλ Κάιντα του ισλαμικού Μαγκρέμπ. Η Αλ Κάιντα είχε συνεργαστεί με το MNLA μέχρι λίγο πριν τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση. Μετά την επέμβαση η Γαλλία συνεργάζεται αφενός με τη νεο-αποικιακή κυβέρνηση στην πρωτεύουσα Μπαμάκο και αφετέρου με τον MNLA ο οποίος ζητά την ανεξαρτησία των Τουαρέγκ από το Μάλι.
Στην πόλη Κιντάλ εδρεύουν τυπικά οι 200 άντρες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, μερικές εκατοντάδες στρατιωτών του Μάλι, αλλά έχει την έδρα του και το αρχηγείο της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων της Γαλλίας Opération Serval, με δύναμη 350 αντρών, που βγάζει τη βρόμικη δουλειά σε όλη τη χώρα. Κι όμως, την εξουσία στο Κιντάλ οι Γάλλοι την έχουν παραχωρήσει στον MNLA στο πλαίσιο των μπερδεμένων «ισορροπιών» που οικοδομούν οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν πετροβολήσει τρεις υπουργούς της κυβέρνησης του Μάλι που επισκέφτηκαν το Κιντάλ. Επίσης, η απαγωγή των δύο δημοσιογράφων συνέβη κοντά στην έδρα του ηγέτη του MNLA και μόλις πέντε λεπτά απόσταση από τη στρατιωτική βάση Γάλλων και ΟΗΕ…
Κυκλοφορούν δύο εκδοχές για τα κίνητρα της δολοφονίας. Η πιο απλή είναι ότι η Αλ Κάιντα εκδικείται το MNLA για τη συμμαχία του με τους Γάλλους. Υπάρχει και μια πιο περίπλοκη εκδοχή. Πρόσφατα, μια άλλη ισλαμιστική ομάδα, η Ανσάρ Ντιν, που επίσης συνεργαζόταν με την Αλ Κάιντα, μεσολάβησε για την απελευθέρωση 4 Γάλλων ομήρων της Αλ Κάιντα. Οι όμηροι απελευθερώθηκαν, αλλά η Ανσάρ Ντιν κράτησε τα γαλλικά λύτρα που προορίζονταν για την Αλ Κάιντα, η οποία έτσι εκδικήθηκε τους Γάλλους.
Όπως και να έχει, οι ακροβασίες της πάλαι ποτέ κραταιάς αποικιακής Γαλλίας που θέλει με λίγες μόλις εκατοντάδες άντρες των ειδικών δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών να εξουσιάζει το Μάλι, καταφεύγοντας σε βρόμικες συναλλαγές και ισορροπίες, αποδεικνύονται θλιβερές. Και εν πολλοίς υπεύθυνες για το φόνο των δύο δημοσιογράφων…

Γιώργος Τσίπρας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!