Αρχική στήλες Παρεν-θέσεις: Πίσω απ’ το σκηνικό της τραγωδίας

Παρεν-θέσεις: Πίσω απ’ το σκηνικό της τραγωδίας

του Γιώργου Βοϊκλή

 

Η πιο σημαντική είδηση για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα -που αποσιωπήθηκε επιμελώς από τα συστημικά ΜΜΕ μέχρι ν’ αναφερθεί σ’ αυτήν ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη- ήταν η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ στην εφημερίδα Financial Time, ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της, επειδή επιμένει να υποδεικνύει στις ελληνικές κυβερνήσεις να ελέγξουν το «μαύρο χρήμα» και να φορολογήσουν το μεγάλο κεφάλαιο.

Ποιοι είναι, όμως, αυτοί που την απείλησαν;

Στον εντοπισμό τους μπορεί να μας διευκολύνει το κείμενο του Στέλιου Ελληνιάδη που δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου, στο οποίο γράφει, ανάμεσα σε άλλα, ότι, σύμφωνα με έκθεση του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού UBS και του Οίκου Wealth-X, το 2012 ζούσαν στην Ελλάδα 455 πολυεκατομμυριούχοι με κινητή και ακίνητη περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ συνολικά. Ότι το 2013 προστέθηκαν σ’ αυτούς άλλοι 50, φτάνοντας τους 505, κι ότι ενώ ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 11%, η περιουσία τους αυξήθηκε, στη διάρκεια της ίδιας χρονιάς, κατά 20%. Που σημαίνει ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις, παράλληλα με τα συμφέροντα των δανειστών, υπηρετούν και τα δικά τους συμφέροντα, αγνοώντας ακόμη και τις υποδείξεις των ίδιων των δανειστών μας.

Οι 505 Έλληνες ολιγάρχες, λοιπόν, με μέση περιουσία 120 εκατ. ευρώ ο καθένας, έχουν στην κατοχή τους το 30% του ΑΕΠ της χώρας μας, όταν το 30% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Προφανώς, κάποιοι από αυτούς, που τα ονόματά τους φιγουράρουν στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ, είναι αυτοί που ψάχνει να βρει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το ποιοι απειλούν την Κριστίν Λαγκάρντ, οι Έλληνες ολιγάρχες και οι υπηρέτες τους στη Βουλή και τα ΜΜΕ, έχουν καταδικάσει σε αργό θάνατο πολυάριθμα κοινωνικά στρώματα και την ίδια την παραγωγική δομή της χώρας μας. Γι’ αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη το να τελειώσει, το συντομότερο δυνατό, η ασυδοσία τους.

Σχόλια

Exit mobile version