Απεργούμε μαζί, ΠΑΜΕ αλλού;
Ο αγώνας στην Ελληνική Χαλυβουργία λειτουργεί ως καταλύτης σε πολλές ακόμα περιπτώσεις εργατικών αγώνων. Το είδαμε με την ασυνήθιστη παρουσία του προέδρου των χαλυβουργών στη συνέλευση των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας, το συναντάμε ως αναφορά σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα. Η απαίτηση αυτός ο αγώνας, μαζί με όλες τις κινητοποιήσεις που τρέχουν αυτό το διάστημα να αποτελέσουν το έναυσμα για μια παναττική απεργία, ήρθε ως πρόταση όλης της Αριστεράς στα Εργατικά Κέντρα και τελικά βγήκε η απόφαση. Έγινε και μια σύσκεψη των τεσσάρων Εργατικών Κέντρων (Αθήνας, Πειραιά, Ελευσίνας, Λαυρίου) και αυτό ήταν. Ούτε κοινή αφίσα, ούτε κοινή συγκέντρωση. Και ακόμα χειρότερα. Το ΠΑΜΕ μέσα από τις ανακοινώσεις του, Ο Ριζοσπάστης στα δημοσιεύματά του δεν λένε κουβέντα για τα Εργατικά Κέντρα και την απεργία τους. Κι ας είναι στελέχη του ΠΑΜΕ οι πρόεδροι των δύο από τα τέσσερα Εργατικά Κέντρα και ο γραμματέας του τρίτου. Η επιμονή να καταγραφεί αυτή η απεργία, ως απεργία του ΠΑΜΕ, είναι πάνω από την ανάγκη να εκφραστεί η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε μια κοινή συγκέντρωση.

Καλώς τα παιδιά
Επτά υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ εξέδωσαν κοινή «προγραμματική» δήλωση, αποδίδοντας στην κυβέρνηση Παπαδήμου ζωή τουλάχιστον ώς τον Οκτώβρη του…2013 και, βεβαίως, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του πρωθυπουργού σε ανασχηματισμό, αλίμονο…
Πώς επιχειρηματολογούν: «Το κεντρικό πολιτικό προσωπικό που έχει ιστορικές ευθύνες για την κατάρρευση, ανασκουμπώνεται και ισχυρίζεται ότι έχει ξανά τη λύση στα διογκωμένα προβλήματα που το ίδιο προκάλεσε. Την ίδια στιγμή οι πολίτες που υφίστανται μεγάλες θυσίες, οι οποίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες, απορημένοι διαπιστώνουν ότι ελάχιστοι ασχολούνται με το μείζον πρόβλημα της χώρας που είναι το έλλειμμα πολιτικής, το έλλειμμα κατεύθυνσης για το αύριο». Χωρίς σχόλια, βέβαια. Να και τα ονόματα:  Γ. Δριβελέγκας, Μ. Μπόλαρης, Θ. Μωραΐτης, Σ. Ξυνίδης, Μ. Όθωνας, Γ. Πεταλωτής και Φ. Σαχινίδης. Τέτοια πολιτικά αστέρια να μην πάνε στράφι, να αξιοποιηθούν κατάλληλα, κατανοητό;

Ποιο ΠΑΣΟΚ θα είναι εκεί;
Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν θυμάται πότε έγινε η τελευταία του συνεδρίαση, σε αυτό τον ενάμιση χρόνο, που έφεραν όλοι μαζί τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Τώρα; Τώρα δεν προκαλεί μάλλον καμία έκπληξη, που οι εσωκομματικές εξελίξεις έχουν ξεφύγει εκτός των ορίων της παράνοιας. Είναι τέτοιο το αδιέξοδο που ακόμη και η ευόδωση των επιδιώξεων των φιλόδοξων δελφίνων δεν προδιαγράφει για τον καθένα από αυτούς τίποτε περισσότερο από ένα μέλλον πολιτικής αυτοχειρίας. Κι ο διαγωνισμός σχιζοφρένειας δεν έχει τέλος. Τελευταίο κερασάκι η υποψηφιότητα Τζουμάκα, βεβαίως με πλατφόρμα κατά του Μνημονίου. Γιατί εμάς μάς φαίνεται σαν η πιο λογική πρόταση διατήρησης της ενότητας η επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης στον Γιώργο, όπως απαιτεί κι ο μεγάλος πολιτικός εγκέφαλος της οικογένειας, Νίκος Παπανδρέου; Ε, δεν θέλει και πολύ το μυαλό για να το «κάψεις», άλλωστε δε μας λυπούνται καθόλου. Σε λίγο θα αρχίσουμε να ακούμε και φωνές· ας πούμε του… Κώστα Λαλιώτη.

Ιερώνυμος και Εφραίμ
Παρουσιάστηκε ως το αντίπαλο δέος του σκοταδιστή Χριστόδουλου. Μοντέρνος, ήπιος, μακριά από επεμβάσεις στα πολιτικά πράγματα, στηρίχθηκε από την πρώτη στιγμή από το εκσυγχρονιστικό πολιτικό και εκδοτικό μπλοκ. Αλλά δεν άργησε, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, να ανταπεξέλθει πλήρως στο ρόλο του: αντιπρόσωπος του Θεού επί της γης, ιερός θεματοφύλακας της εξουσίας και πρώτα από όλα της δικής του εξουσίας. Αφού εξασφάλισε πως δεν θα θιγεί ούτε στο ελάχιστο η εκκλησιαστική περιουσία, αφού ενορχήστρωσε την κοινωνική ελεημοσύνη του αίσχους πάνω στα ερείπια της ανθρωπιστικής κρίσης, τώρα θα σταθεί στο πλάι του κατατρεγμένου καλόγερου. Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου που δηλώνει πλήρη συμπαράσταση, ο Ιερώνυμος θα επισκεφτεί τον Εφραίμ στον Κορυδαλλό. Μετά την παρέμβαση της Μόσχας και τη σφήνα του αμερικανοκίνητου Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, η τοποθέτηση της Ελλαδικής Εκκλησίας περιπλέκει το κουβάρι των «οσίων» συμφερόντων.

Του παράλογου… η θητεία
Στο παιχνίδι «ποιος έχει μεγαλύτερο βύσμα στο στρατό» ή «ποιος είναι ο καλύτερος φυγόστρατος» επιδίδονται τα τελευταία 24ωρα ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης και η εφημερίδα Δημοκρατία.
Η τελευταία, άρμα προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας, με δημοσίευμά της την περασμένη Κυριακή, αποκάλυψε πως ο βουλευτής του ΛΑΟΣ έπαιρνε αναβολές για το στρατό με πλαστά χαρτιά από το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Συντηρητικών. Αρνούμενος το δημοσίευμα ο Αϊβαλιώτης, έκανε λόγο για συκοφαντίες ενώ, όπως αναφέρει, δεν είναι δυνατόν να γλίτωσε τη θητεία αφού «είναι από τους ελάχιστους βουλευτές που έχουν υπηρετήσει στον Έβρο και απολύθηκαν από το Διδυμότειχο».
Αυτό που δεν αναφέρει ο βουλευτής του… πατριωτικού τηλεκόμματος είναι πως η θητεία του ήταν διάρκειας 40 ημερών, αποτέλεσμα των συνεχόμενων αναβολών. Αντ’ αυτού ρωτάει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ πόσοι βουλευτές της Ν.Δ. είναι αυτοί που έχουν πραγματικά υπηρετήσει τη θητεία τους. Εντάξει παιδιά, μη μαλώνετε. Όλοι έχετε καλό βύσμα.

 

……
Ιδού τι είπε η Άνγκελα Μέρκελ στον Μάριο Μόντι στο Βερολίνο: «Αν δεν ακούς και δεν κάνεις ό,τι σου λέω θα σου την αστράψω και θα σε τιμωρήσω, όπως την αδελφή σου την Ελλάδα. Βγάλε γρήγορα το ακουστικό και πήγαινε. Την επόμενη φορά που θα έλθεις εδώ, θέλω να μου φέρεις όλη την υπεραξία που παράγουν οι Ιταλοί σε ράβδους χρυσού, για να είμαι σίγουρη πως κάνεις ό,τι σου λέω. Άντε χάσου από εδώ. Διαφορετικά, την βλέπεις αυτή…».
Εγώ δεν ξέρω καλά γερμανικά. Αν έχω κάνει λάθος στη μετάφραση διορθώστε με.

Μανώλης Ηλιάκης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!