Το τελευταίο τους χαρτί
Την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι επίκειται επέμβαση των δυνάμεων καταστολής για να ανοίξει η χωματερή και κυκλοφορούσαν παντού εκκλήσεις για στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα. Η κυβέρνηση παίζει το τελευταίο της χαρτί, επιλέγοντας για μια ακόμα φορά την τρομοκρατία και την καταστολή, πρακτικές, όμως, που έχουν κοντά ποδάρια, ίσως και κοντύτερα της… μιας βδομάδας.

Ξεπέρασε και τον Κακλαμάνη
Χαμός, λένε οι γνωρίζοντες, έγινε με τη δήλωση της Βάσως Παπανδρέου ότι κουμάντο κάνει η τρόικα. Πάντως, κάτι έχουν πάθει ορισμένοι βουλευτές που αυτοαναφέρονται στο παλιό ΠΑΣΟΚ. Όλο ξεσπαθώνουν λεκτικά και όλο ψηφίζουν τις επιταγές της τρόικας. Πρόκειται για διχασμό, για θολούρα ή απλά τα ένστικτα πολιτικής αυτοσυντήρησης έρχονται στην επιφάνεια, εκθέτοντάς τους όλο και περισσότερο;

ΠΑΣΚΕ καταρρέουσα και στους εφοριακούς
Ηχηρό χαστούκι σε ένα από τα κατεξοχήν «κομματικά μαγαζιά» του κυβερνητικού συνδικαλισμού, αποτέλεσαν οι εκλογές στο μεγαλύτερο σύλλογο εφοριακών. Πρόκειται για το σύλλογο Αττικής και Κυκλάδων, όπου ψήφισαν 3.850 εργαζόμενοι (75,5% των εργαζομένων), και η ΠΑΣΚΕ που διατηρούσε απόλυτη πλειοψηφία από το 1990(!), είδε τα ποσοστά της να κατακρημνίζονται κατά 20 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες. Το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι πτώση των ποσοστών της κατέγραψε και η παράταξη της Ν.Δ., ενώ υπήρξε μια σαφής αριστερή στροφή σε αυτό τον ιδιαίτερα συντηρητικό χώρο.
Συγκεκριμένα η ΠΑΣΚΕ κατέλαβε 6 έδρες στο Δ.Σ. (το 2008 είχε 9), η ΑΣΚΙ (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 4 έδρες (είχε 1), η ΔΑΚΕ (Ν.Δ.) 3 έδρες (είχε 4) και η ΔΑΣ (ΚΚΕ) 2 (είχε 1). Οι ψήφοι που πήραν τα σχήματα της Αριστεράς (στις εκλογές συμμετείχε και η Πρωτοβουλία Εργαζομένων που δεν εξέλεξε μέλος στο Δ.Σ.) ξεπέρασαν το 40% των ψηφισάντων. Η αλλαγή των συσχετισμών που θα επηρεάσει και το συνέδριο της Ομοσπονδίας των εφοριακών, μιας από τις πιο ελεγχόμενες από το ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστικές οργανώσεις στο στενό δημόσιο τομέα, ίσως είναι ένα δείγμα των ανατροπών που έρχονται. Οι δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά, έχουν πολλούς λόγους να επανακαθορίσουν τη στάση τους και δεν εννοούμε μόνο το συνδικαλιστικό.

Η… φιλεργατική Λούκα
Την μήνιν της κυρίας Κατσέλη συγκέντρωσε το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο και εμφανίζεται αποφασισμένη να καταψηφίσει, μαζί με την Άννα Νταλάρα, την Κατερίνα Μπατζελή και τον Δημήτρη Κουσελά, όλων πρώην υπουργών. Όμως ειδικά η κυρία Κατσέλη, η οποία ως υπουργός Εργασίας εισήγαγε την αρχή της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, έπρεπε να είναι πιο σεμνή στις δηλώσεις της. Γιατί μπορεί να θέλει να εμφανιστεί ως «ανθεκτικότερη» απέναντι στις πιέσεις της τρόικας, αλλά εμμέσως αποκαλύπτει ότι ο θεσμός των Ειδικών Επιχειρησιακών Συμβάσεων υιοθετήθηκε με το Ν. 3899 το Δεκέμβριο του 2010, ως εναλλακτική στην κατάργηση της αρχής της «ευνοϊκότερης ρύθμισης», του παγώματος της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και της μείωσης του κατώτερου μισθού, που από πέρυσι συζητούσε με τους τροϊκανούς. Η ομάδα, λοιπόν, των πρώην υπουργών που σήμερα κερδίζει πόντους τηλεθέασης και δημοσιότητας, αν θέλει να μας πείσει ότι εννοεί όσα λέει, ας τολμήσει να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο (και όχι μόνο το άρθρο 37) που τσακίζει μισθούς και συντάξεις. Εδώ σας θέλω… που λέει κι ο λαός

Στον ανακριτή για μια ανακοίνωση!
Στις αρχές Ιουλίου οι λιμενικές αρχές σε διάφορα λιμάνια της χώρας εμπόδισαν τον απόπλου των σκαφών του «στολίσκου της Ελευθερίας» που κατευθύνονταν για άλλη μια φορά στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ των πλοίων και το «Tahrir» που κρατήθηκε στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου.
Στο πλοίο αυτό επέβαιναν ξένοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι και κατήγγειλαν ότι τους απαγορεύτηκε η επικοινωνία και η πρόσβαση στο διαδίκτυο, αν και δήλωσαν την ιδιότητά τους. Με αφορμή αυτές τις καταγγελίες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εξέδωσε ανακοίνωση-καταγγελία στις 5/7, δημοσιοποιώντας το θέμα και στις διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις.
Τρεις μήνες μετά δικαστικός λειτουργός επικοινώνησε με τα γραφεία της ΠΟΕΣΥ, ζητώντας τα στοιχεία των μελών του Δ.Σ., προφανώς για να προχωρήσει κάποια ανακριτική ή άλλη διαδικασία. Η ΠΟΕΣΥ προφανώς και αρνήθηκε να νομιμοποιήσει αυτή την πρωτοφανή και περίεργη διαδικασία, που ποινικοποιεί τη δράση και δημιουργεί νέα δεδομένα στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων.
Εκείνο που πραγματικά έχει ενδιαφέρον όμως είναι ποιος και γιατί ερευνά την υπόθεση: οι λιμενικές αρχές, το υπουργείο Εξωτερικών, η ισραηλινή πρεσβεία; Από πότε μια καταδικαστική ανακοίνωση αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης;

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!