Σχιζοφρενική πορεία

Ο Κ ήταν εργοδηγός. Πόντιος απ’ το Καζακστάν, από οικογένεια οικοδόμων έπιαναν και τα δικά του χέρια. Από τη φύση της δουλειάς του και από τον επαγγελματισμό του ήταν ένας καθ’ όλα παραγωγικός άνθρωπος για την κοινωνία. (Σύμφωνα με την κυρίαρχη οικονομική σκέψη, ο ταμίας μιας τράπεζας είναι ίσως πιο παραγωγικός από τον Κ, αλλά την αρλούμπα αυτή εδώ την προσπερνάμε). Αφού τα δημόσια έργα πέθαναν, ο Κ έμεινε χωρίς δουλειά. Βρήκε σεκιουριτάς με τα μισά λεφτά. Τι συμβολικό! Από παραγωγικά εργαζόμενος τώρα με τα μισά λεφτά φυλάει τα λεφτά των πλουσίων και παραγωγή μηδέν. Κάπως έτσι, σε αυτή την αδιέξοδη, σχιζοφρενική πορεία πορεύεται η χώρα και ο κόσμος όλος…

«Με στραβοκοίταξε,να συλληφθεί»!
Στο ναό της δημοκρατίας, τη Βουλή, μια εργαζόμενη της ΕΡΤ συνελήφθη κατόπιν υπόδειξης του κ. Πάγκαλου. Αιτία, ένας μορφασμός αποδοκιμασίας που, κατά τον αντιπρόεδρο, απείλησε την ακεραιότητά του. Η εντολή προς τα όργανα της τάξης άμεση. Τρεις ένστολοι και άλλοι με πολιτικά οδήγησαν την κυρία στο φυλάκιο της Βουλής και την κρατούσαν επί ώρα για να της υποβάλει μήνυση ο αντιπρόεδρος!
Το γεγονός ότι η εργαζόμενη βρισκόταν έξω από τη Βουλή μαζί με μερικές εκατοντάδες συναδέλφους της στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, διαμαρτυρόμενη για τις εφεδρείες-απολύσεις, τη διάλυση της ΕΡΤ, την πολιτική της κυβέρνησης που απειλεί την ακεραιότητα όλης της κοινωνίας, δεν ενόχλησε τον κ. αντιπρόεδρο. Ούτε οι πολλαπλάσιες δυνάμεις καταστολής που υποδέχτηκαν τους απεργούς της ΕΡΤ.
Ένας μορφασμός, όμως, του χάλασε τη μέρα…

MEGAλη απόλυση
Δεν υπέγραψε την ατομική σύμβαση μείωσης του μισθού της κατά 15% και απολύθηκε πάραυτα. Η δημοσιογράφος Δήμητρα Σωτηριάδου, ρεπόρτερ του MEGA από τη στιγμή της ίδρυσής του, αρνήθηκε να υπογράψει τη μείωση αποδοχών που επιβλήθηκε στους εργαζόμενους του καναλιού, υπερασπιζόμενη τη συλλογική σύμβαση του κλάδου και την αξιοπρέπεια του δημοσιογράφου που ζει από τον μισθό του κι όχι από τα γραφεία τύπου και τις πολυθεσίες.
Σε αντίθεση με άλλους «συνάδελφούς» της που από την ασφάλεια του τηλεοπτικού παραθύρου εκτοξεύουν ύβρεις και απειλές κατά της κοινωνίας και όλων των αγωνιζόμενων πολιτών, η Δ. Σωτηριάδου παρήγαγε έντιμα ρεπορτάζ, αναδεικνύοντας προβλήματα, κοινωνικές αδικίες, αποκλεισμένους. Η άρνησή της να υπογράψει υπονόμευε το ρόλο που έχει επιλέξει να παίζει το μεγάλο κανάλι: τρομοκράτηση της κοινής γνώμης κι επιβολή με κάθε μέσον των επιταγών δανειστών και κυβέρνησης.
Η αντίστασή της, όμως, σηματοδοτεί τα ρήγματα που δημιουργούνται ακόμα και μέσα στα άδυτα του κρατικο-προπαγανδιστικού μηχανισμού.

Καμαρώστε δασκάλους
Υπάρχουν καλοί και κακοί δάσκαλοι, όμως ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Γυμνάσιου Αθήνας, αγγίζει τα όρια αυτού που λέμε «παλιάνθρωπος». Σε εγκύκλιό τους προς τους μαθητές, αφού θεωρεί «πολύ θόρυβο» το γεγονός ότι δεν έχουν βιβλία, τους δίνει οδηγίες πώς θα λυθεί το πρόβλημα.
Μπορούν να τα τυπώνουν από τον υπολογιστή τους, σε «ασπρόμαυρο laser printer, αντί για έγχρωμο εκτυπωτή μελάνης, έτσι ώστε να περιοριστεί το κόστος», να τα αγοράσουν από το εμπόριο «και σίγουρα δεν είναι αυτό που θα μας πείσει ότι η δωρεάν εκπαίδευση κοστίζει» ή «να αναζητήσετε τα βιβλία από παιδιά μεγαλύτερων τάξεων που πιθανόν να έχουν φυλάξει».
Φροντίζουν, μάλιστα, να αποτρέψουν και καταλήψεις λέγοντας ότι: «Να θυμάστε ότι το μοναδικό θύμα της υπολειτουργίας των σχολείων, δεν είναι ούτε οι καθηγητές σας ούτε οι γονείς σας ούτε οι υπουργοί Παιδείας, αλλά εσείς». Και καταλήγουν: «Και μην ξεχνάτε, πάνω από όλα θα χρειαστείτε κέφι για δουλειά, φαντασία και δημιουργικότητα».
Τόσο ξετσίπωτοι.

Υποκριτές και αδίστακτοι
Πολλές φιέστες οργάνωσε η αμερικανική κυβέρνηση για να ξαναθυμίσει, σ’ όλο τον κόσμο, την περίφημη 11/9/2001, να ξαναζεστάνει την «απειλή της τρομοκρατίας».
Ε, λοιπόν, ακριβώς την επέτειο αυτής της μαύρης μέρας διάλεξε η κυβέρνηση Ομπάμα, για να ανακοινώσει μέσω του CNN και διά στόματος του Αμερικανού υπουργού Άµυνας Ρόµπερτ Γκέιτς, τα εξής: «Ένας αριθµός χωρών, εκ των οποίων και οι ΗΠΑ, έχουν επαφές µε εκπροσώπους των Ταλιµπάν». Ο Γκέιτς χαρακτήρισε τις επαφές «προκαταρκτικές».
Δύο ηµέρες νωρίτερα, στην Καµπούλ, ο Αφγανός πρόεδρος Χαµίντ Καρζάι είχε κάνει µια παρόµοια δήλωση, αποκαλύπτοντας πως «οι ξένες δυνάµεις, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, ηγούνται των διαπραγµατεύσεων».
Επαφές ή διαπραγματεύσεις, το σίγουρο είναι ότι η Ουάσιγκτον στην προοπτική απόσυρσης των 100.000 στρατιωτών της, σιγουρεύει την επικυριαρχία της στην περιοχή. Μάλιστα, για να γίνουν οι συνομιλητές της «αποδεκτοί», το Σάββατο το Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να διασπάσει τη «µαύρη λίστα» που περιλαµβάνει 138 Αφγανούς Ταλιµπάν και 253 µέλη της Αλ Κάιντα.
Αδίστακτοι.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!