Ποιοι και πώς νοιάζονται;
Σε κάλεσμα που κάνουν ορισμένα μέλη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με 2 βουλευτές -πρωτοβουλία γνωστή ως ΑΝΑΣΑ- που τιτλοφορείται σεμνά-σεμνά «Ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά σε πανελλαδική συνάντηση», προσκαλούνται «όσες και όσοι νοιάζονται για το ενωτικό μας εγχείρημα και τη δημοκρατική του λειτουργία». Σε άλλα παρεμφερή καλέσματα της ίδιας σύστασης αυτοπροσδιορίζονται ως «Πρωτοβουλία για την ανασύνθεση και επαναλειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ».
Ορισμένα ερωτήματα
• Όσοι δεν είναι καλεσμένοι ή δεν πάνε, σημαίνει ότι «δεν νοιάζονται για το εγχείρημα και τη δημοκρατική του λειτουργία»;
• Υπάρχουν επιτροπές για την επαναλειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ;
• Γιατί δεν συνεδριάζει, μέχρι τώρα, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί όσοι παίρνουν πρωτοβουλίες δεν το ζητούν ρητά;
• Γιατί δεν γίνεται η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει αποφασιστεί ώστε να φανεί ποιοι, πώς και πόσο ενδιαφέρονται και τι έχουν κάνει για αυτό μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα για το ζήτημα της πολιτικής κατεύθυνσης-προσανατολισμού του εγχειρήματος (κεντροαριστερά ή κάτι άλλο και τι). Να έρθουν και εκεί όλοι οι βουλευτές να ακούσουμε την εμπειρία τους και τις απόψεις τους.

Η εμμονή της παρουσίας
«Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε με την παρουσία της να νομιμοποιήσει μια διαδικασία υποβάθμισης του ελληνικού Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας εξηγώντας την απουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την προκλητική «ακρόαση» του Ντομινίκ Στρος Καν στη Βουλή.
Ο ίδιος όμως, είχε εισηγηθεί στην Κ.Ο. να παραστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη φιέστα και να διατυπώσει τις θέσεις του στο αφεντικό του ΔΝΤ. Με την πρότασή του συμφώνησε μόνο ο Δ. Παπαδημούλης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές την απέρριψαν. Επανήλθε όμως με δεύτερη «συμβιβαστική» πρόταση, σύμφωνα με την οποία η Κ.Ο. να παρευρεθεί στη συνεδρίαση για να εκφράσει τις θέσεις της και στη συνέχεια να αποχωρήσει, θέση με την οποία συμφώνησε αυτή τη φορά και ο Θοδωρής Δρίτσας. Τελικά απορρίφθηκε και αυτή. Τόση πρεμούρα να δηλώσουμε… παρόντες.

Οι κουτοπονηριές του υπουργού
Πριν από, περίπου, δυο μήνες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε δηλώσει αγανακτισμένος στη Βουλή, ότι από τα 400 εκατ. ευρώ έλλειμμα που έχει το υπουργείο του, «τα 150 οφείλονται στη δωρεάν περίθαλψη των μη νομίμων μεταναστών» και χωρίς χρονοτριβή έβαλε για τους εξαθλιωμένους εισιτήριο 3 ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα και είχε παραχωρήσει το ίδιο το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος CLANDESTINO τον Απρίλιο του 2008, «το σύνολο της δαπάνης περίθαλψης των αλλοδαπών που δεν έχουν βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας και δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας ανέρχεται στο ποσό των 5.099.325,80 ευρώ για το έτος 2007».
Αναρωτιέται κανείς πώς γίνεται μέσα σε 2 χρόνια τα 5 εκατ. να γίνουν 150;
Τελικά, κανείς δεν λέει την αλήθεια σ’ αυτή την έρμη τη Βουλή;

Ζωή επί πιστώσει
Παρά τις διαβεβαιώσεις του «γιατρού» κ. Στρος Καν πως τα γιατροσόφια του ΔΝΤ θα μας κάνουν καλά, όλοι μας βλέπουμε, μέρα με τη μέρα, πως τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Σύμφωνα, λοιπόν, και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 61% των νοικοκυριών, δηλαδή περίπου 2,5 εκατ. συμπολίτες μας χρωστούν στις τράπεζες 119,3 δισ. ευρώ από τα οποία τα 81 δισ. αφορούν στεγαστικά δάνεια.
Περίπου 40.000 οικογένειες έχουν πάψει να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, δηλώνοντας πλήρη αδυναμία, παρά τις συνεχείς «πιέσεις» που τους ασκούν 25.000 παλικαράδες-διαμεσολαβητές που έχουν προσλάβει οι τράπεζες για να τους τρομοκρατούν.
Για 360.000 νοικοκυριά οι δόσεις ξεπερνούν το 60% του εισοδήματος, περίπου 95.000 νοικοκυριά πήραν δάνειο για τα φροντιστήρια των παιδιών και 350.000 γιατί δεν επαρκούσε ο μισθός.
Και να σκεφθείτε πως τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο του χρόνου.

Τα νέα τείχη
Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο, νέα τείχη παίρνουν τη θέση του στη Γερμανία.
Αυτή τη φορά τα «σύνορα» δεν είναι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά μεταξύ πλούσιων και φτωχών της ίδιας πόλης.
Πίσω από τη γέφυρα Glienicker στο Potsdam βρίσκεται μια πινακίδα που γράφει:
«Η Γερμανία και η Ευρώπη ήταν χωρισμένη στο σημείο αυτό έως τις 18:00 της 10ης Νοεμβρίου του 1989». Περίπου 100 μέτρα μακριά από την πινακίδα, υπάρχει ένα νέο τείχος που περικλείει μια τεράστια περιοχή. Πρόκειται για το «επιχρυσωμένο κλουβί» του Potsdam την κοινότητα Arkadien την πρώτη κλειστή, περιφραγμένη κοινότητα των πλούσιων στη Γερμανία.
Κλειστές κοινότητες των πλουσίων, καλά φυλασσόμενα οικιστικά συγκροτήματα, ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, ηλεκτρικά εμπόδια, αισθητήρες και φύλακες.
Στην υπόλοιπη πόλη, οι προλετάριοι.
Τούτα τα «τείχη» πότε, άραγε, θα τα γκρεμίσουμε;

Η Ελλάδα των βραβείων
Μπορεί η χώρα να βαδίζει σταθερά από το κακό στο χειρότερο, όμως οι «ηγέτες» μας δεν προλαβαίνουν να μαζεύουν διεθνείς διακρίσεις.
Έτσι, μετά τη βράβευση του πρωθυπουργού, ήρθε η ώρα του έτερου αρχιτέκτονα της εξαθλίωσης, του κ. Παπακωσταντίνου.
Σε αξιολόγηση μεταξύ 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έκανε για λογαριασμό των Financial Times επιτροπή από επτά οικονομολόγους, ο δικός μας υπουργός κατέλαβε την 8η θέση.
Ο Έλληνας υπουργός αναδείχθηκε πρώτος στην Ευρώπη στο κριτήριο της πολιτικής ικανότητας και περιγράφηκε ως «αξιοσημείωτα αποτελεσματικός στη διερεύνηση επικίνδυνων ευρωπαϊκών πολιτικών, στη διασφάλιση της εγχώριας αποδοχής των πρωτοφανών μέτρων λιτότητας και στην αποκατάσταση, σε κάποιο βαθμό, της επενδυτικής εμπιστοσύνης – σχεδόν αδύνατο έργο». Το σημαντικό δεν είναι η βράβευση, αλλά η πρόβλεψη των ειδικών ότι:
«Ο Έλληνας υπουργός έχει τα φόντα για να κερδίσει την πρώτη θέση το 2011».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!